kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Takdir Teşekkür Kaç Puanla Alınır? E-okul Takdir Teşekkür Hesaplama Robotu

İlkokul yıllarımızdan lise sonrasına kadar en çok yaptığımız hesaplardan bir tanesi takdir veye teşekkür belgesi almak için gerekli puanı hesaplamaktadır. Kaç puanla takdir belgesi alınır? Kaç puanla teşekkür belgesi alınır? Ders saatleri üzerinden yaptığımız bu hesaplar, bazen içinden çıkılmaz bir hal almaktadır. Bunun için bizde takdir ve teşekkür belgesi almak isteyenler için puanları hesapladık.

A+
A-

İlkokuldan, lise sonuna kadar öğrencilerin en büyük hedefi yıl sonunda takdir veya teşekkür belgesini almaya hak kazanmaktır. Okulla ilgili olan her öğrenci, karnesiyle birlikte takdir veya teşekkür belgesi almayı hedeflemektedir. Bunun içinde öğrenciler tarafından en çok yapılan şey, yıl sonlarında hocaların kendi notlarını arttırmalarını talep etmektir. Sürekli olarak karne notlarının kaç olacağı üzerinden takdir veya teşekkür alıp alamayacaklarını hesaplayan öğrenciler, bu konuda içinden çıkamaz durumları da yaşamaktadır. Biz de bu soruna çözüm bulmak için MEB verileri üzerinden doğru bir hesaplama yöntemi hazırlamak istedik.

TAKDİR – TEŞEKKÜR BELGESİ HESAPLAMA

Öğrenci ve velilerin e-okul üzerinden gördükleri derslerin not ortalaması hesaplama yapmak için en önemli veridir. Bir dersin dahi not ortalaması e-okul sistemine girilmemiş ise takdir veya teşekkür belgesinin alınıp alınmayacağını hesaplamak tahmini bir değerlendirme olacaktır. Bir öğrencinin bütün derslerden aldığı not ortalaması 70 puan ile 84,99 puan dahil olmak üzere bu aralıkta kalıyorsa, bu öğrenci teşekkür belgesi almaya hak kazanır. Takdir belgesi için ise, bir öğrencinin bütün derslerden aldığı not ortalaması 85 puan ile 100 puan arasında olmalıdır.

MEB tarafından bu yıl yapılan değişiklikle birlikte takdir ve teşekkür belgesi alabilmek için devamsızlık konusu da ön plana çıkarılmıştır. Yönetmelikte yapılan değişiklik ile birlikte bu belgeleri alabilmek için, öğrencinin özürsüz olarak 5 günün üzerinde devamsızlık yapmamış olması gerekmektedir. 5 günlük bu süreye öğrencinin rapor alarak, okula gelmediği günler dahil edilmemektedir.

TAKDİR – TEŞEKKÜR BELGESİ DEVAMSIZLIK DÜZENLEMESİ

MEB, tarafından yapılan devamsızlık durumunda takdir veya teşekkür verilmeyeceğine dair yönetmelik düzenlemesi şu şekilde yapılmıştır:

Okul öğrenci ödül ve disiplin kurulu, derslerdeki gayret ve başarılarıyla üstünlük gösteren, özürsüz devamsızlık süresi 5 günü geçmeyen, tüm derslerden başarılı olan, dönem puanlarının ağırlıklı ortalaması 70,00 ten aşağı olmayan ve davranış puanı 100 olan öğrencilerden;

a) 70,00-84,99 arasındakileri teşekkür belgesi,

b) 85,00 ve daha yukarı olanları takdir belgesi,

c) Ortaöğrenim süresince en az üç öğretim yılının bütün döneminde takdir belgesi alanları üstün başarı belgesi ile ödüllendirir.

KARNE NOT ORTALAMASI NASIL HESAPLANIR?

Takdir veya teşekkür belgesi alınıp alınmayacağı karne not ortalaması üzerinden yapılacağını belirtmiştik. Peki o halde karne not ortalaması nasıl hesaplanır? Her dersin karne not ortalamasına etkisi aynı mıdır? Kredisi yüksek olan derslerin yüksek puanda olması karne not ortalamasını ne kadar etkiler? Şimdi de bu soruların cevabını vermeye çalışalım.

Karne not ortalaması hesaplanırken, o derse ait yazılı sınavlardan alınan puanlar, varsa dersin proje ödev veya ödevlerinden alınan puanlar ve performans belirlemeye yönelik çalışmalardan alınan puanlar dikkate alınır. Bir öğretmen bunlardan kaç tanesini e-okul sistemine kaydediyorsa, o dersin yıl sonundaki ortalaması bu kayıtlara göre belirlenecektir.

Bir 7. sınıf öğrencisinin matematik dersinden aldığı puanlar üzerinden karne not ortalamasının nasıl hesaplandığına birlikte bakalım. Bu öğrencinin almış olduğu notların şu şekilde olduğunu varsayalım:

  • 1. sınav notu:30,
  • 2. sınav notu:42,
  • 3. sınav notu:65,
  • 4. sınav notu:55,
  • 1.proje ödevi notu:70,
  • Birinci sütunda yer alan 1. performans belirlemeye yönelik çalışmalar: 100,
  • Birinci sütunda yer alan 2. performans belirlemeye yönelik çalışmalar: 100,
  • İkinci sütunda yer alan 1. performans belirlemeye yönelik çalışmalar: 70 olsun.
  • Bu durumda bu öğrencinin birinci sütunda yer alan performans belirlemeye yönelik çalışmalarının ortalaması: (100+100)/2=100, ikinci sütunda yer alan performans belirlemeye yönelik çalışmalarının ortalaması ise=70 olacaktır. Bu ikisinin ortalaması da performans belirlemeye yönelik çalışmaların ortalamasını verecektir. Bu örnekte, PBYÇ Ortalaması= (100+70)/2=85 olacaktır.
  • Daha sonra öğrencinin almış olduğu notlar+Proje ödevi veya ödevleri ortalaması+PBYÇ ortalaması toplanacak ve aritmetik ortalama hesaplanacaktır. (30+42+65+55+70+85)/6=57,83 puan bu öğrencinin matematik dersi puanı olacaktır.

Bu şekilde bütün derslere ait not ortalamaları hesaplandıktan sonra, derslerin not ortalaması ile haftalık ders saatleri çarpılarak çıkan sonuçlar toplanacaktır. Toplandıktan sonra ortaya çıkan sonuç, tekrar haftalık ders saatine bölünecektir.

Bir lise öğrencisinin matematik dersinden aldığı puanlar üzerinden karne not ortalamasının nasıl hesaplandığına da bakalım. Bu öğrencinin almış olduğu notların şu şekilde olduğunu varsayalım:

  • 1. sınav notu:75,
  • 2. sınav notu:52,
  • 3. sınav notu:68,
  • 1. sözlü notu:85
  • 2.sözlü notu:80

Bütün verilen bu notlar toplandıktan sonra aritmetik ortalamanın bulunması için, toplamdan çıkan sonuç 5’e bölünecektir. (75+52+68+85+80)/5=72 matematik dersi not ortalaması olacaktır.

Yorumlar

  1. Ecrin dilek Avatar Ecrin dilek dedi ki:

    Wağğğ tşkr aliyom

  2. Ecrin dilek Avatar Ecrin dilek dedi ki:

    Wağğğ tşkr aliyom