kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar?

Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar? Sekreter Nedir? Ne Demek? Sekreter Ne İş Yapar? Sekreter Nasıl Olunur? Sekreter Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Devlette Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar? Özel Sektörde Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar?

A+
A-

Kamuoyunda en çok bilinen mesleklerin başında sekreterlik mesleği gelmektedir. Başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bu mesleği icra eden milyonlarca personel bulunmaktadır. Geçmişte olduğu gibi gelecekte de popüler bir meslek olması beklenen sekreterlik mesleğine ilgi büyük. Eğitim, tecrübe, sınav, yaş, cinsiyet gibi şartların bulunmadığı bu meslekte çalışmak için her gün binlerce iş başvurusu yapılıyor. Devlette ve özel sektörde iş imkanının olduğu sekreterlik mesleğiyle ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Özellikle de devlette ve özel sektörde sekreter maaşlarının ne kadar olduğu çok merak edilir. 

Tıbbi Sekreter Maaşları Ne Kadar Oldu?

Sekreter Nedir? Ne Demek?

Kelimenin kökeni Fransızca’ya uzanmaktadır. Kelimenin asıl hali ‘secretaire’ şeklinde yazılır. Özel sektörde veya devlette belirli bir makama, koltuğa, mevkiye veya kişiye yardımcı olan personellere denir. Personeller haberleşme, iletişim, program yönetimi, asistanlık, yazışma, misafir kabul gibi sayısız görevi üstlenir. Görevlerinin merkezinde yazı işleri bulunur. Ancak yardımcı oldukları yönetici, bağlı oldukları makam ile ilgili her türlü görevi yerine getirir.

Sekreter Ne İş Yapar? 

Sekreter olarak görev yapan personeller bağlı çalıştıkları yönetici ve makam doğrultusunda çalışır. Görev ve sorumlulukları da bu duruma bağlı olarak değişebilir. Ancak genel hatlarıyla sekreter görevleri şu şekildedir;

  • Gelen telefonlara bakar. Mesajları not alır ve yazışmaları yönetir.
  • Müşteri veya misafirleri kabul eder. Gelen telefon ve misafirleri ilgili adres ve kişilere yönlendirir.
  • Günlük iş raporu tutar. Ajanda düzenler.
  • Randevuları yönetir.
  • Toplantı tarihlerini, hazırlaması gereken belgeleri düzenler.
  • İş yükünü öncelik sıralamasına göre ayarlar.
  • Seyahat planlarını yapar ve gereken bilet ve rezervasyon işlerini halleder.
  • Gelir-gider dengesini kontrol edebilir.
  • Kendisinden istenen işleri yapar.
  • Güvenlik ve gizlilik esasıyla çalışır.

Sekreter Nasıl Olunur?

Sekreter olmak için özel sektörde ve devlette adaylarda farklı şartlar aranır. Devlette KPSS şartı ve memur olma şartının karşılanması gerekir. Özel sektörde ise her şirket ve yönetici farklı şartlar belirleyebilir. Ancak üniversite mezunu olması, yabancı dil bilgisi tercih sebebidir.

Sekreter Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Çalışılan sektör, kurum ve yönetici bu konularda etkilidir. Genellikle sabah 08.00 akşam 18.00 saatleri arasında görev yaparlar. Kendilerinden daha fazla çalışmaları da istenebilir. Özel sektörde 6 gün devlette hafta içi 5 gün mesai yapılır. Çalışma şartları zorludur. Çünkü yöneticinin her işiyle sekreter ilgilenir.

Devlette Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar?

Devlette çalışan sekreter maaşlarının düşük olmasından ve kadrolarının en fazla 5. dereceye kadar yükselebilmesinden şikayetçidir. Bu nedenle haklarının artırılmasını talep ederler. Personellerin maaşlarını etkileyen pek çok unsur bulunur. Aile durumu, çocuk durumu ve sayısı, eğitim bilgisi, fazla mesai, çalışılan kurum ve bölge, derece ve kıdem, hizmet yılı, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak aylık ücretler değişebilir. Bu kapsamda ortalam sekreter maaşları şu şekildedir;

9/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan sekreter maaşları 2023 13 bin 800 TL civarındadır.

Özel Sektörde Sekreter Maaşları 2023 Ne Kadar?

Özel sektörde hemen hemen her mesleğe başlangıçta oldukça düşük maaş ödemesi yapılır. Sekreterlik mesleğinde de durum farklı değildir. Meslekte yeni olanlara asgari ücret düzeyinde ödeme yapılır. Personelin kabiliyetleri, dil bilgisi, başarıları, hizmet yılına göre maaşlar zaman içinde artar. Ayrıca çalışılan firma ve yönetici de oldukça önemlidir.

Mesleğe yeni başlayan sekreter maaşı 2023 12 bin 500 TL civarındadır.

Deneyimli, İngilizce bilen sekreter maaşları 2023 14-15 bin TL civarındadır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Belediye Genel Sekreteri Maaşları Ne Kadar?

Sekreterler kaç saat çalışır?

Devlet kurumlarında günde 8, haftada 40 saat çalışabiliyorsunuz.

Yorumlar

  1. Murat elcin Avatar Murat elcin dedi ki:

    Eşım üç yıldır asgari ucretleyatalak bir teyzeye bakıyor sigortayı ha bugün ha yarin yapacaz diyorlar yapmıyorlar bu durumda ne yapmamızı tavsiye edersinimiz