kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Odyolog Nedir? Odyolog Ne İş Yapar?

​​​​​​​Odyolog kimdir, odyolog ne iş yapar, görevleri nedir, nasıl odyolog olunur, kimler odyolog olarak çalışabilir, odyolog mesleğinde çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır sorularının cevaplarına buradan ulaşabilirsiniz.

A+
A-

Odyolog Nedir? Odyolog Ne İş Yapar?

Odyolog dediğimizde kulağa yabancı gelen bu mesleği aslında hepiniz biliyorsunuz. Odyolog nedir peki? Kulaklarda yaşanan işitme kayıplarını ve denge kaybı durumlarını inceleyen, tespit eden ve bu tespit aşamasında gerekli cihazları kullanan kişidir.

Bir aday bir mesleği yapmaya başlamadan veya o mesleği yapmasını sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce o meslek ile ilgili araştırmalar yapar, yapmalıdır.

Bu araştırmaları yapmak bireyin doğru bölümü, doğru mesleği seçmesine yardımcı olacaktır. Bu yardımcı olma konusunda bizler de sitemizde sizlere fikir versin diye meslekler hakkında bilgiler derlemeye çalışarak yazılar hazırlıyoruz. Yazımızda odyolog mesleğine dair bilgiler bulabileceksiniz.

ODYOLOG NEDİR?

Odyolog tanım olarak bireylerin işitme ve buna bağlı olarak denge kontrolü ile işitme bozukluğunun giderilmesi için çalışmalar yapan, bu çalışmalara bağlı olarak bireyde bulunan bozukluğu saptayarak hastaya işitme cihazı veren ve bunların uygulamasını yapan meslek grubudur. Biraz karışık bir açıklama olduğu için odyolog nedir sorusunun cevabını odyoloğun görevleri ve ne iş yaptığı üzerinden cevaplamak yerinde olacaktır.

ODYOLOG NE İŞ YAPAR? ODYOLOG GÖREVLERİ NELERDİR?

Odyolog yukarıda belirttiğimiz gibi kişinin işitme kaybı ve denge problemleri üzerine çalışır, bunu gidermek için uğraşır. Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan yönetmelik içinde odyolog görevleri şu şekilde belirlenmiştir:

  • İşitme ve denge ile ilgili hastalıkların tanısının konmasında uzman hekiminin yönlendirmesiyle testlerin gerçekleştirilmesini sağlamak ve hastanın rehabilitasyonu ile işitme rehabilitasyonu için kullanılacak cihazları belirleyerek seçimi ve programlamayı yapmak
  • İşitme sağlığının korunmasına ve işitme kaybının engellenmesine yönelik çalışmalar yapmak
  • İşitme tarama programlarında görev almak ve bu programlarda yer alan testleri yapmak
  • Gürültü ölçümleme işlemlerini yaparak işitmenin korunması hakkında gerekli önerilerde bulunmak
  • Cerrahi işlemler sırasında cerrahın gerekli görmesi durumunda işitme ve denge ile ilgili sinir monitörizasyonu yapmak
  • Kulağa implante edilen cihazlarda ameliyat esnasında ve sonrasında cihazların ayarlamalarını yapmak
  • İşitsel algı değerlendirmesini ve rehabiltasyonu yapmak
  • İşitme ile ilgili eğitim programlarının hazırlanmasında görevli bulunmak

odyolog ne is yapar

KİMLER ODYOLOG OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Odyolog olabilmek için adayların odyoloji programını bitirmesi gerekmektedir. Bir adayın odyoloji programı bitirmeden odyolog olabilmesinin bir diğer yolu ise lisansüstü eğitim olarak odyoloji programında öğrenim görmesidir. Bunu yapabilmek için lisansüstü eğitim başvuru yapılacak üniversitelerin hangi bölüm mezunlarını aldığına bakmak faydalı olacaktır.

Odyolog olabilmek için tabi ki odyoloji programı mezunu olmak yetmemektedir. Özel sektörde odyolog olarak çalışabilmek başvurulacak kurumun isteklerini yerine getirmekle mümkün olmaktadır. Kamuda odyolog olmak için ise kamu personeli seçme sınavına kısa adıyla KPSS adlı sınava girerek yeterli puanı almak ile mümkündür.

ODYOLOG ÇALIŞMA ŞARTLARI VE ODYOLOG ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Odyolog olarak çalışmayı planlayan bir birey çalışma şartları açısından öncelikle şunu bilmelidir ki tüm sağlık meslekleri çoğu mesleğe göre yorucudur. Bedenen yorulmayan mesleklerde bile hastalar ile uğraşmanın getirdiği psikolojik, ruhsal yorgunluk söz konudur. Tabi ki odyolog olarak çalışmak çoğu sağlık meslek grubuna göre daha rahattır fakat hasta insanlar ile çalışmak çalışma şartlarını güçleştirmektedir.

Odyologların çalışma saatleri ise kamuda ve özel sektörde değişiklik gösterebilmektedir. Kamuda en az haftalık kırk saat çalışma söz konusudur ve bunun üzerine ek mesailer, nöbetler eklenebilmektedir. Özel sektörde ise nöbet ve ek mesai olmadan bile haftalık 40 saatin çoğunlukla çok üzerindedir.

İDEAL BİR ODYOLOG NASIL OLMALI?

Odyoloji bitirmiş veya okumayı düşünüp odyolog olmak isteyen bireyler titiz, dikkatli, teknoloji ile arası iyi, alandaki gelişmeleri takip eden ve buna bağlı tedaviler uygulayan, kendini alanında iyi yetiştirmiş bireyler olmalıdırlar.

Bunun dışında sağlık meslek mensubu olarak insanlar ile özellikle hasta insanlar ile çalışıldığı ve buna yönelik olarak sabırlı, anlayışlı olunması gerektiği de göz ardı edilmemelidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.