kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Uçak Mühendisi Nedir? Uçak Mühendisi Ne İş Yapar?

​​​​​​​Uçak mühendisi çalışma saatleri kaç saattir? Uçak mühendisi çalışma şartları nasıldır? Nasıl olunur? Kimdir? Nedir? Uçak mühendisi ne iş yapar, görevleri nelerdir?

A+
A-

Uçak Mühendisi Nedir? Uçak Mühendisi Ne İş Yapar?

Uçak mühendisi; uçak, füze, uzay aracı gibi pek çok sistemin tasarlanmasından yapım ve bakım işlemlerine kadar ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Zorlu eğitim sürecinden sonra rahatlıkla iş bulabileceğiniz bir meslektir.

İster üniversite tercih sürecinde olsun ister bir mesleği yapmaya karar vermeden önce olsun adaylar gelecekte yapacakları mesleğe dair bazı konuları merak ederler ve bunları araştırırlar.

Araştırılan konuların başında o meslekte ne iş yapıldığı, çalışma koşullarının ve saatlerinin nasıl olduğu, nasıl o mesleği yapmaya yeterlilik kazanıldığı gibi şeyler gelmektedir. Biz üniversite bölümü veya meslek adaylarının bu meraklarını gidermek maksadıyla bu tip soru işaretlerinin cevaplarını derlemeye çalıştığımız meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda uçak mühendisi hakkında bu tip konulara değinmeye çalıştık.

UÇAK MÜHENDİSİ NEDİR?

Uçak mühendisleri makine mühendisliğinin daha spesifik bir dalı olarak uçak üretiminin her basamağında mesleklerini icra eden mühendislerdir. Uçak mühendisi nedir sorusunun cevabını uçak mühendisinin ne iş yaptığına ve görevlerinin ne olduğuna bakarak biraz daha fazla anlamak mümkün olacaktır.

UÇAK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? 

Uçak mühendisleri uçuş yapan araçların tasarlanması, projelendirilmesi, üretilmesi, geliştirilmesi, üretilen üründe sorun var ise sorunların giderilmesi, bakımlarının yapılması gibi iş ayrıntılarına sahiptirler ve genel olarak bu işleri yaparlar. Yine genel anlamda uçak mühendisi görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yapılacak uçağın tasarımını yapmak, projelendirmek ve hazırlanan projenin ilk anında son anına kadar doğru bir biçimde yürütülmesini yönetmek ve denetlemek
  • Uçak yapının hangi şekilde daha az maliyetli olacağına dair planlama yapmak ve yönetime sunmak
  • Üretim sürecinde kalite kontrol adına ve denetim alanında destek vermek
  • Üretim tamamlandıktan sonra uçuş için planlar sunmak ve uçuşlara katılarak uçuşun nasıl gerçekleştiğini, sorun olup olmadığını gözlemek
  • Kendisine bağlı olan personelin yönetim ve denetimini sağlamak
  • Alanındaki teknolojileri takip etmek ve bu teknolojilerin geliştirmesine katkı sağlamak

ucak muhendisi ne is yapar

KİMLER UÇAK MÜHENDİSİ OLABİLİR? UÇAK MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Kimler, nasıl uçak mühendisi olabilir sorusuna cevap vermek gerekirse öncelikli olarak uçak mühendisi olmak isteyen adayların ilgili bir lisans programı mezunu olması gerektiğini belirtelim. Uçak mühendisi olmak isteyen bir adayın mezun olması gereken ilgili lisans programı ise uçak mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Yine uçak mühendisi olmak isteyen adayların diğer izleyebileceği yol ise uçak mühendisliği alanında lisansüstü eğitim alarak bu mesleği yapabilme şansı elde etmektir. Yalnız belirtmek gerekir ki her lisans programı mezunu dilediği her alanda lisansüstü eğitim alamaz, üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımında programa kabul ettiği bölümlerden birinden mezun olmak gerekir. Ayrıca da bu yol ile uçak mühendisi gibi çalışabilmek için de özel sektördeki firmaların böyle alım yapması gerekmektedir.

Kamuda uçak mühendisi olabilmek için tabi ki mezuniyet şartının dışında KPSS’den yeterli bir puan almış olmak da gerekmektedir. Alınan puana bağlı olarak merkezi atamalarda tercih yapılabilir veya açıktan ilan ile alım yapan kurumlara başvuru yaparak uçak mühendisi olmaya çalışılabilir.

Özel sektörde ise uçak mühendisi pozisyonunda çalışmak için meslek adayının özel firmalara başvuru yapması ve aranılan şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar genellikle alana hakimiyetin yanı sıra iyi seviyede dil bilmek, alan deneyimine sahip olmak gibi şartlardır.

UÇAK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR? ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Kamuda veya kamuya bağlı kurum ve kuruluşlarda çalışan uçak mühendislerinin çalışma şartları özel sektöre kıyasla özellikle başlangıç seviyesinde oldukça tatmin edicidir. Fena sayılmayacak bir maaş ile işe başlayan uçak mühendisleri genellikle ofis ortamında (bazen üretim tesislerinde) çalışmaktadırlar ve uçak mühendislerinin haftalık 40 saat ve civarı mesai saati bulunmaktadır.

Bedenen yorucu olmasa da mental olarak yorulunan bir meslek olan uçak mühendisliği özel sektörde yine başlangıç seviyesi için kamuya kıyasla biraz daha yıpratıcıdır.

Özel sektörün getirdiği baskı, stres altında çalışmanın yanı sıra yine kamuya kıyasla daha uzun mesai saatlerinin olması uçak mühendisliğini özel sektörde biraz daha yorucu kılmaktadır. Tabi ki uçak mühendisi olarak görev yapan bireyin deneyimi ve donanımı arttıkça durum kamudan daha iyi bir hal alabilmektedir.

Yorumlar

  1. Arzu solmaz Avatar Arzu solmaz dedi ki:

    Teşekkürler.