kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Üniversite Not Ortalaması Önemli mi?

Üniversite not ortalaması önemli mi? İşe girerken bitirme ortalamasına bakılır mı? Mezuniyet notu veya okulu dereceyle bitirmek önemli mi?

Üniversite Not Ortalamasının Önemi Nedir?

Üniversite öğrencileri tarafından merak edilen belli başlı konular vardır bunlar yabancı dilin iş bulmaya etkisi, üniversite not ortalaması önemli mi, ikinci yabancı dilin önemli mi gibi uzun bir listedir. Genç yaşta iş dünyası ile pek haşır neşir olmayan adaylar kariyerlerine yön verirken önceliklerini belirleme noktasında bazı sıkıntılar yaşayabilirler. Bu konuda adaylara yardımcı olmaya çalışacağız.

Kariyerinizi nerede başlatmak ve devam ettirmek istediğinize göre bütün hayatınız şekillenecektir. Örneğin akademik kariyer düşünüyorsunuz diyelim o zaman önceliğiniz not ortalaması, yabancı dil ve hocalarınızla iyi iletişim şeklinde olmalıdır.

Kendinizi akademisyen olarak hayal edemiyorsanız özel sektöre atılıp beyaz yakalı olmak istiyorsanız bambaşka bir sıralama size daha uygundur. İlk fırsatta sektörünüzle ilgili bir staj yapmaya çalışın her yaz tatiliniz de mümkünse staj yapın. İletişiminizi ve çevrenizi kuvvetlendirmeye çalışın. Not ortalaması bir firma için sizi işe alma karar aşamasında ya hiç bakmayacağı ya da en son bakacağı parametrelerden biridir. Nereden mi biliyoruz? Daha önce özel sektör iş başvurularında transkript istendiğine pek şahit olmadık nadiren bitirme ortalamasının sorulduğu bilinmekle beraber doğrulayacak bir evrak dahi istenmemektedir.

Çalışacağınız iş alanına bağlı olmakla birlikte olumlu referans alan, iletişim becerisi iyi, diksiyonu düzgün adaylar özel sektör çalışan profiline daha yatkındır. Sektörde birkaç yıl tecrübeniz olduktan sonra ise zaten bitirme not ortalaması ile birinin önüne geçme veya geriye düşme ihtimaliniz tamamıyla ortadan kalkıyor.

Üniversiteyi Dereceyle Bitirmek Önemli mi?

Üniversite bitirme ortalamam çok yüksek hiçbir etkisi yok mu? Yine kariyer hedefleriniz bu sorunun cevabını belirliyor. Hedefiniz akademisyen olmaksa kesinlikle evet! Hedefiniz kamu çalışanı olmaksa çok az etkiliyor veya hiçbir etkisi olmuyor demek yanlış olmayacaktır.  Üniversite eğitimi ve KPSS soru tarzı arasında uzaktan yakından bir bağlantı olmadığı gibi mülakat aşamasında da üniversite yüksek onur veya yüksek şeref öğrencisi olmak veya dereceyle bitirmekte maalesef bir etki doğurmuyor.

Kısacası ilk staj başvurunuzda veya ilk iş başvurunuzda “Üniversiteyi kaç ortalamayla bitirdin?” sorusu gelebilir mi? Evet gelebilir. İkinci işinize geçerken yani iş değiştirirken bu soruyu tekrar duymazsınız. Sorulsa dahi belirleyici bir unsur kesinlikle olamaz bunun temel sebebi ise eşit bir ölçüm yapılmamasıdır. Yani iki farklı üniversite de aynı bölümü okuyanların girdiği sınavlar ve aldığı dersler arasında oldukça büyük farklar olduğunu herkes bilir. Peki aynı üniversitenin aynı fakültesinin aynı bölümünde iki farklı şube arasında dahi inanılmaz fark olduğu da kabul görmüş bir bilgi değil midir? İki farklı sınıfa giren, farklı hocalar, farklı ekoller, farklı sınavlar haliyle eşit bir ölçüm aynı bölüm içinde dahi mümkün değil. Bu kadar değişkenin etkilediği  bir ortalama iş veren ve insan kaynakları uzmanları tarafından kıyasta kullanılmamaktadır.  Üniversite Rehberi

Kariyerinizle ilgili merak ettiklerinizi forumda sorabilirsiniz.

5816 1 548288f068e8b9a31119e0112a3e45d8

Yorumlar

  1. AYŞE NAZ TAŞDEMİR Avatar AYŞE NAZ TAŞDEMİR dedi ki:

    AYŞE