kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Yerel Seçim Nedir? Yerel Seçim Ne Zaman Yapılacak?

Türkiye siyasi tarihindeki en kritik seçimlerden biri olan 24 Haziran 2018 tarihinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri geride kaldı. Şimdi gözler 2019 yılında yapılacak yerel seçimlere çevrildi. Peki yerel seçim nedir? Yerel seçim ne demek? Yerel seçim kaç yılda bir yapılır? Yerel seçimde kimler seçilir? 2019 yerel seçimleri ne zaman?

A+
A-

24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanı ve 27. dönem Milletvekilliği Genel Seçimleri geride kaldı. Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin seçim sonuçlarını açıklamasıyla Türkiye tarihi bir seçimi daha tamamlamış oldu. Seçim sonuçlarına göre yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan oldu. 24 Haziran seçimlerinin de gerçekleştirilmesiyle gözler yerel seçimlere çevrildi. Peki yerel seçimler nedir? Yerel seçim ne demektir? Yerel seçimler ne zaman yapılacak? Yerel seçimler kaç yılda bir yapılır? www.tercihiniyap.net ailesi olarak yerel seçimlerle ilgili her soruyu sizin için en doğru ve güncel bilgilerle cevapladık.

2018 YEREL SEÇİM NEDİR? YEREL SEÇİM NE DEMEK?

Yerel seçimlerin ne olduğunu cevaplandırmadan önce bilmemiz gereken şey yerel yönetimlerin ne olduğudur? Burada kimseye İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinden ders notu paylaşmak istemiyoruz. Ancak kısaca özetlemek gerekirse; Yerel yönetimler kamu hizmetlerinin vatandaşa en yakın, en doğru, en ekonomik, en adil şekilde ulaştırma görevi görürler. İdarenin etkin ve verimli bir şekilde sağlanması için kritik rol üstlenirler. Yerel yönetimler demokrasinin en tepeden en alta inmesinde merkezi konuma sahiptir. Ayrıca yerel yönetimlerin seçimle iş başına gelmesi de demokrasinin varlığı ve sürdürülebilirliği açısından büyük önem taşımaktadır.

Yerel yönetimler anayasada da belirtildiği üzere seçimle iş başına gelir. Yapılan yerel seçimlerle birlikte vatandaşların anayasada belirlenen süreler arasında köy, mahalle, belde, ilçe veya şehrin yerel hizmetlerinin yerine getirilmesi ve idarenin sağlanması için yönetici seçimi yapılır. Peki nedir yerel seçimler? Örnek vermek gerekirse oturduğumuz mahallenin muhtarını seçmek için yapılan seçim yerel seçimdir. Oturduğumuz ilçenin yönetimi için yapılan seçimler belediye seçimleridir yani yerel seçimlerdir.

YEREL SEÇİMLER KAÇ YILDA BİR YAPILIR? NE ZAMAN YAPILIR?

Türkiye siyasi tarihinde genel seçimlerin olduğu kadar yerel seçimlerinde önemi büyüktür. Özellikle “İstanbul’u yöneten Türkiye’yi yönetir” sözüyle ifade edilen bu anlayış Türkiye’nin 81 ilinde hakimdir. Genel idarenin tabanda hissedilmesi için aracı rol üstlenen ve yerelin geleneklerini yönetime taşıyan yerel yönetimler bu nedenle oldukça merkezi bir rol üstlenir.

Türkiye’de yerel seçimler 5 (beş) yılda bir yapılmaktadır. Türkiye siyasi tarihinde gerçekleştirilen son yerel seçim 2014 yılında yapılmıştır. Kolay bir matematik yaparsak bir sonraki yerel seçimlerin 2019 yılında yapılacağını söyleyebiliriz. 2019 yerel seçimlerinde oy kullanma noktalarında sandık kurulacak. Yüksek Seçim Kurulunun koordinasyonunda vatandaş sandığa gidecek. Böylece vatandaşın isteği sandığa yansıyacak ve yerel yöneticiler iş başına gelecek. 24 Haziran 2018 seçimlerinin de geride kaldığı andan itibaren 2019 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimler kritik önem taşımaya başladı. Ve siyasiler, siyasi partiler şimdiden yerel seçim hazırlıklarına başladı. kamu Haber

YEREL SEÇİMDE KİMLER SEÇİLİR? NE YAPILIR?

Büyükşehir belediye başkanları, il belediye başkanları, ilçe belediye başkanları, belde belediye başkanları, mahalle ve köy muhtarları ile il genel meclisi ve belediye meclisi üyeleri.. İşte bu kritik görevlere gelecek her yönetici yerel seçimler vasıtasıyla seçilir.  En küçük yönetimden en büyük yönetime kadar binlerce yönetici yerel seçimler sayesinde iş başına gelir. Birkaç kişinin yaşadığı bölgeden yüz binlerce kişinin yaşadığı şehirlere kadar her noktada yönetici seçimi yerel seçimler ile yapılmaktadır.

2019 YEREL SEÇİMLER NE ZAMAN?

Türkiye’de kritik bir seçim daha geride kaldı. 24 Haziran Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekilliği Genel seçimleri tamamlandı. Yüzde 90 civarında katılım oranıyla tamamlanan seçimler ile tüm dünyadaki katılım oranları hemen hemen ikiye katlandı. Böylece kritik bir seçim daha geride kaldı. Türkiye’nin önündeki seçim ise şimdi 2019 yerel seçimleri olarak görünüyor. Erken seçim söylentileri olsa da henüz bir tarih belirlenebilmiş veya resmi bir açıklama yapılmış değil. Peki 2019 yerel seçimleri ne zaman?

Türkiye’de 2019 yılında gerçekleştirilecek yerel seçimlerin 31 Mart 2019 tarihinde Pazar günü yapılacağı açıklanmıştı. Eğer erken seçim seçeneği devreye girmezse milyonlarca vatandaş bir kez daha 31 Mart tarihinde sandığa gidecek. Böylece Türkiye’nin genel idaresinden sonra yerel idaresi de netleşmiş olacak.

Yorumlar

  1. sASD Avatar sASD dedi ki:

    bak daha seçime gitmeden söylüyorum tayyip kazandı. vatandaş herhangi bir şekilde düşünmüyor ne olup ne bittiğini mühür al ampüle bas eve git.