kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

YKS Özel Koşul ve Açıklamalar Madde 742

YKS kılavuzunda bulunmakta olan özel koşul ve açıklamalar içindeki madde 742 nedir, bk. 742 ne anlama gelmektedir, özel koşul ve açıklamalar kısmının amacı nedir, tercih kılavuzu içinde yer alan özel koşul ve açıklamalar kaç kısımdır, var olan bu kısımların farkları nelerdir gibi soruların cevaplarına ve madde 742 ile ilgili açıklamaya yazımız içinden ulaşabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Bölüm tercihinde bulunmak YKS’ye hazırlanmış üniversite adayı bireyler için sınava hazırlanmak kadar yorucu bir durumdur demek çok da yanlış olmayacaktır. Adayların talep ettikleri bölüme yerleşip yerleşemeyecekleri ile ilgili soru işaretleri, tercih edilmesi düşünülen üniversite bölümünün aday için uygun olup olmaması ile ilgili meraklar, gerekli şartları ve koşulları yerine getirebiliyor muyum sorusu, yerleşmeden önceki süreçte girilmek istenen bölümün birçok anlamda belirsizliği gibi durumlar adayın tercihine etki ederek bireyi tedirgin edebilmekte, endişelendirebilmektedir. Bu noktada doğru tercihte bulunabilmek için üniversite adayı bireylerin YKS (yükseköğretim kurumları sınavı) ile alınan puanlardan sonra yapacağı tercih işlemleri hakkındaki bütün bilgileri, üniversitelerin bölümlerini, YKS ve üniversiteler ile ilişkili ve bezer konuları bilmesi biraz da olsa bu konularda kişileri rahatlatabilmektedir.

Yukarıda bahsettiğimiz durumlara binaen yükseköğretim kurumları sınavı konusunda bilgi verme niyetiyle kaleme aldığımız yazıları kaleme almaya devam ediyoruz. Bu bilgilendirmelerden olan özel şart ve açıklamalar hakkında kaleme aldığımız yazılarımız, adayların tercih edeceği bölümlere dair, tercih edilmesi düşünülen yükseköğretim kurumlarının ya da yükseköğretim kurulunun koyduğu kuralları içermesi açısından dikkate alınması zorunludur diyebiliriz.

YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR MADDE 742 NEDİR? YKS ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR NEDİR?

YKS kılavuzlarında bulunan açıklamalar yukarıda da değindiğimiz gibi YÖK’ün veya yükseköğretim kurumlarının yani üniversitelerin belirlediği özel şartlar ve açıklamalar olarak ortaya çıkmaktadır. Bu açıklamalar, şartlar, koşullar üniversite adayı olan bireylerin tercih edeceği bölümleri tercih etmelerini sağlayabilecek özel bazı koşulları kapsamaktadır. Bunlar ÖSYM’nin hazırladığı ve yayımladığı YKS tercih kılavuzu içinde bulunan özel koşul ve açıklamalar bölümündeki iki ayrı kısımdan oluşmaktadır.

Birinci kısım ÖSYM’nin kendi veri tabanından alabildiği ve üniversite adayının kişisel bilgileri ile ilişkili olarak ÖSYM’nin sistem üzerinden kontrol edebildiği aday bilgileri ile ilişkili koşul ve açıklamalardan oluşmaktayken; ikinci kısımsa üniversite adayı bireylerin kendilerinin dikkate almak zorunda kalabildiği, tercihlerini oluştururken bunlara göre hareket etmesi gereken koşul ve açıklamaları kapsamaktadır.

Kılavuzda yer alan koşul ve açıklamalar özel üniversitelerin fiyatlandırmalarını ve bazı özel durumlarını, sıralamaların alt sınırlarını (öğretmenlik, hukuk gibi programlarda bulunan en alt sınır), cinsiyet ile ilgili özel durumları(sadece erkek, sadece kadın adayların başvuru yapabilmesi gibi), hazırlık sınıfı olup olmamasını, yaş sınırını içeren konular ile alakalıdır. Bunlara dikkat etmek için tercih döneminden önce YKS tercih kılavuzuna ve bu bölüme bakmayı ihmal etmeyiniz.

Bu koşul ve açıklamalar için yer alan madde 742 incelenecek olursa;

Bu programı tercih edebilmek için adayların ilgili yerleştirme puanının en az 320 olması gerekmektedir.

açıklamasını içeren bir madde olarak belirlenmiştir.

*Bahsedilen bilgiler ve özel koşullar, açıklamalar ve madde 742 ile ilgili bilgi ÖSYM’nin yayımladığı YKS kılavuzu içinden alınarak hazırlanmıştır. Yapılabilecek değişikliklerde ÖSYM’ye ait internet sitesinde ÖSYM’nin yapacağı son duyuru geçerli olacağı için o siteyi takip etmeye özen gösteriniz. Özel koşul ve açıklamaların bulunduğu kılavuza göz atabilmek için BURADAN YÖNLENDİRİLEBİLİRSİNİZ

YKS, ÖSYM tarafından hazırlanan tüm sınavlar (YDS, ALES, DGS vs.), üniversitelerin bölümleri, bölüm tercihleri ve tercihlerin özel koşul ve açıklamaları gibi konular hakkında merak ettiğiniz tüm konularda danışabileceğiniz, bu konularda paylaşımlar okuyabileceğiniz tecrübe sahibi üyelerin bulunduğu TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarımız hizmetinizdedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.