kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mekatronik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Mekatronik mühendisi çalışma saatleri kaç saattir? Çalışma şartları nasıldır? Nasıl mekatronik mühendisi olunur? Kimdir? Nedir? Ne iş yapar, görevleri nelerdir?

A+
A-

Mekatronik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Mekatronik; mekanik ve elektroniğin birleşimi demektir. Mühendislik zorlu bir eğitim süreci gerektiren meslek grubudur. Mekatronik mühendisliği, çalışma alanı oldukça geniş bir meslektir.

İster üniversite tercih sürecinde olsun ister bir mesleği yapmaya karar vermeden önce olsun adaylar gelecekte yapacakları mesleğe dair bazı konuları merak ederler ve bunları araştırırlar. Araştırılan konuların başında o meslekte ne iş yapıldığı, çalışma koşullarının ve saatlerinin nasıl olduğu, nasıl o mesleği yapmaya yeterlilik kazanıldığı gibi şeyler gelmektedir. Biz üniversite bölümü veya meslek adaylarının bu meraklarını gidermek maksadıyla bu tip soru işaretlerinin cevaplarını derlemeye çalıştığımız meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda mekatronik mühendisi hakkında bu tip konulara değinmeye çalıştık.

MEKATRONİK MÜHENDİSİ KİMDİR? MEKATRONİK MÜHENDİSİ NEDİR?

Mekatronik mühendisi mekanik, elektronik, bilgisayar, optik mühendisliklerinin bir karması olarak ortaya çıkmış ve tüm bu alanların kesişim noktasındaki elektronik alet ve bilişim sistemlerinin tasarlanmasında, üretilmesinde, geliştirilmesinde rol alan mühendislik grubudur.

MEKATRONİK MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? NE İŞ YAPAR?

Mekatronik mühendisleri yukarıda saydığımız mühendislikler arasında ilişkiler geliştirir ve dediğimiz gibi elektronik aygıtlar tasarlar, projelendirir, ürettirir, geliştirir. Mekatronik mühendisinin yaptığı işleri genel görevleri üzerinden tanımlamak gerekirse:

  • Üretimde kullanılacak ekipmanlar ile personellerin belirlenmesinde görev almak
  • Teknolojilerin gelişmesine katkı sağlamak
  • Mekanik ve elektronik bir sistemin oluşmasını sağlayacak teknolojileri bir araya getirerek ürün tasarımı yapmak ve üretilen ürünü test etmek
  • Üretim sürecinde kontrolörlük ve gözlemcilik yapmak
  • Tasarlanan ürünün tasarım sürecinde denetmenlik ve yöneticilik yapmak
  • Alt birimlerinde çalışan personellerin denetimini gerçekleştirmek, onları yönetmek ve koordine etmek
  • İstenilen ürüne göre proje üretmek, bu projenin sorunsuz yürümesini ve zamanında tamamlanmasını sağlamak

mekatronik muhendisi ne is yapar

KİMLER MEKATRONİK MÜHENDİSİ OLABİLİR? 

Kimler, nasıl mekatronik mühendisi olabilir sorusuna cevap vermek gerekirse öncelikli olarak mekatronik mühendisi olmak isteyen adayların ilgili bir lisans programı mezunu olması gerektiğini belirtelim. Mekatronik mühendisi olmak isteyen bir adayın mezun olması gereken ilgili lisans programı ise mekatronik mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Yine mekatronik mühendisi olmak isteyen adayların diğer izleyebileceği yol ise mekatronik mühendisliği alanında lisansüstü eğitim alarak bu mesleği yapabilme şansı elde etmektir. Yalnız belirtmek gerekir ki her lisans programı mezunu dilediği her alanda lisansüstü eğitim alamaz, üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımında programa kabul ettiği bölümlerden birinden mezun olmak gerekir. Ayrıca da bu yol ile mühendis gibi çalışabilmek için de özel sektördeki firmaların böyle alım yapması gerekmektedir.

Kamuda mekatronik mühendisi olabilmek için tabi ki mezuniyet şartının dışında KPSS’den yeterli bir puan almış olmak da gerekmektedir. Alınan puana bağlı olarak merkezi atamalarda tercih yapılabilir veya açıktan ilan ile alım yapan kurumlara başvuru yaparak mekatronik mühendisi olmaya çalışılabilir.

Özel sektörde ise mekatronik mühendisi pozisyonunda çalışmak için meslek adayının özel firmalara başvuru yapması ve aranılan şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar genellikle alana hakimiyetin yanı sıra iyi seviyede dil bilmek, alan deneyimine sahip olmak gibi şartlardır.

MEKATRONİK MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ÇALIŞMA ŞARTLARI

Mekatronik mühendisi olarak çalışacak bireylerin çalışma şartları iyidir diyebiliriz. Genellikle ofis ortamında, zaman zaman da üretimin yapıldığı alanlarda çalışan mekatronik mühendislerinin çalışma ortamları pek çok mühendise göre rahattır denebilir.

Tabi ki yeni başlayan bir mekatronik mühendisi olarak özellikle özel sektörde düşük ücret ile çalışmanın getirdiği mutsuzluk olabilse de mekatronik mühendisleri çoğu mühendislikte olduğu gibi yıllar geçtikçe tecrübe ve donanım kazanırlar ve bu hem maddi hem manevi olarak doyuma ulaşmalarını sağlar.

Çalışma saatlerine baktığımızda ise mekatronik mühendisi veya mühendis olarak kamuda çalışacak bir bireyin tüm kamu personeli gibi mesaiye kaldıkları istisna durumlar dışında haftalık 40 saat civarında çalıştıkları görülmektedir. Özel sektörde ise iş yoğunluğuna bağlı olarak bu süre değişse de genel olarak özel şirketlerde de mekatronik mühendisleri haftalık olarak 55-60 saat çalışılmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.