kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

APHB Aylık Prim ve Hizmet Belgesini Geç Vermenin Cezası Ne Kadar?

Aylık prim ve hizmet belgesi APHB nedir? Ne zamana kadar verilmelidir? Aylık prim ve hizmet belgesini süresi dışında geç vermenin cezası nedir? Ne kadardır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Çalışan sigortalısı olan işverenlerin her ay bu çalışanlarını Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirmesi gerekmektedir. Bu bildirim ise aylık prim ve hizmet belgesi ile gerçekleştirilmektedir. Aylık prim ve hizmet belgesi APHB ne zamana kadar Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmelidir? Aylık prim ve hizmet belgesi APHB süresinde Kuruma verilmezse ne olur? Aylık prim ve hizmet belgesi APHB’yi süresi dışında geç vermenin cezası nedir? APHB vermemenin cezası kaç Türk Lirasıdır? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi APHB Nedir? Verme Süresi Ne Zaman?

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Nedir? Nasıl Düzenlenir? 

Aylık prim ve hizmet belgesi APHB işverenlerin yanlarında çalışan sigortalıları bildirmek için Sosyal Güvenlik Kurumu’na her ay düzenli olarak vermeleri gereken belgedir. Bu belgede sigortalılara ve işyerine dair bilgiler yer almaktadır. Sigortalıların sicil numaralarından, ay içerisindeki prime esas kazançlarına kadar ve işyerine dair sicil numarası, unvan gibi bilgilere varana kadar bir çok bilgi her ay bu belge ile Kuruma bildirilmektedir. 

Aylık prim ve hizmet belgesinde bulunması gereken unsurlara dair daha detaylı bilgileri aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızda inceleyebilirsiniz;

Kaç Çeşit Aylık Prim Hizmet Belgesi APHB Vardır?

İşverenlerin her ay düzenli olarak vermesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi asıl olarak nitelendirilmektedir. Bu belge işyerindeki mevcut sigortalı durumunu yansıtması adına rutin olarak Kuruma verilmesi gereken belge çeşididir. Eğer işverenler bir ay içerisindeki sigortalı sayısı, sigortalıların gün sayısı ya da prime esas kazanç konularında bilerek ya da bilmeyerek eksik bildirim yapmışlarsa, asıl aylık prim ve hizmet belgesi verme zamanından sonra vermeleri gereken belge ek aylık prim ve hizmet belgesidir. Süresi dışında verilecek olan bu belge için işyerine 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili hükümlerince idari para cezaları uygulanacaktır. İşverenlerin fazla sigortalı, gün ya da prime esas kazanç bildirimi yapmaları durumunda, bu durumun düzeltilmesi için vermesi gereken belge iptal aylık prim ve hizmet belgesidir. kamu haber

evrak imza

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi Ne Zamana Kadar Kuruma Verilmelidir? 

Asıl aylık prim ve hizmet belgesinin verilme süresi ilgili olduğu ayı takip eden ayın yirmi üçüncü gününe kadardır. Bu süre içerisinde verilmeyen aylık prim ve hizmet belgesi süresi dışında verilmiş sayılacaktır. Ayrıca süresi geçtikten sonra verilecek olan ek aylık prim hizmet belgeleri de benzer şekilde değerlendirilecektir. Her iki durumda da işyeri hakkında 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ceza hükümlerine dayanılarak idari para cezası uygulanacaktır.

Aylık Prim ve Hizmet Belgesi APHB Vermemenin ve Süresi Dışında Vermenin Cezası Nedir? Ne Kadardır?

Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin süresi dışında işveren tarafından kendiliğinden verilmesi durumunda;

-Belge asıl aylık prim ve hizmet belgesi ise belgedeki sigortalı başına asgari ücretin 1/5’i 
-Belge ek aylık prim ve hizmet belgesi ise belgedeki sigortalı başına asgari ücretin 1/8’i, Kurumca re’sen düzenlenmesi halinde ise asgari ücretin yarısı 

tutarında idari para cezası uygulanacaktır. Bu durumlarda uygulanacak olan idari para cezası tutarı iki asgari ücret tutarını geçemeyecektir. 

Transkript (Not Döküm Belgesi) Nedir? Nasıl ve Nereden Alınır?

Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin verilmediği Sosyal Güvenlik Denetmenleri, SGK müfettişler, diğer kurumların denetim personeli ya da mahkeme kararı ile tespit edilmişse;

-Belge asıl da olsa ek de olsa; iki asgari ücret tutarında idari para cezası uygulanacaktır.

*Uygulanacak idari para cezalarında baz alınacak tutar asgari ücretin brüt tutarıdır. 

Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin süresinde verilmemesi durumunda uygulanacak idari para cezalarına dair sorularınızı sormak içi çalışmamıza yorum atabilirsiniz veya FORUM sayfamızda dile getirebilirsiniz. 

SGK idari para cezası neden gelir?

İşverenler tarafından SGK’ya bildirilmeyen kişiler, SGK’ya şikayet veya dava yoluyla hizmet tespiti yaptırabilmektedir

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.