kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sigortasız İşçi Çalıştıranı İhbar Edene Para Ödülü Veriliyor Mu?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na sigortasız işçi çalıştıranı ihbar edene para veriliyor mu? Sigortasız işçi çalıştırma ihbarı yapana herhangi bir ödül var mı? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortasız işçi çalıştıranları denetlemekle görevlidir. Bu denetimleri genel olarak gelen ihbar ve şikayetler üzerine yapar. Sigortasız işçi çalıştıranı ihbar edenlere para ödülü veriliyor mu? Sigortasız işçi ihbarı yapanlara ödül var mı? Detayları çalışmamızda bulabilirsiniz.

SGK Sigortasız İşçi Çalıştırma Cezası Ne Kadar? Nasıl Hesaplanır?

Sigortasız İşçi Çalıştırmak Nedir? 

Bir işyerinde çalışmaya başlayan kişilerin sigortalılığının en geç işe başlamadan bir gün evvel Sosyal Güvenlik Kurumu’na bildirilmesi gerekmektedir. Bu bildirim sigortalı işe giriş bildirgesi ile yapılmaktadır ve yapılmaması durumunda 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 102. maddesi gereğince idari para cezası bulunmaktadır. Bir gün önceye kadar verme kuralına inşaat sektörü, balıkçılık sektörü ve tarım sektörü işyerleri tabi değildir. Bu sektörlerde yer alan işyerlerinde çalışmaya başlayan sigortalıların sigortalı işe giriş bildirgeleri aynı gün verilebilmektedir.

Sigortasız İşçi Çalıştıran Nasıl İhbar ve Şikayet Edilir?

Sigortasız şekilde işçi çalıştıran işyerleri ve işverenler farklı şekillerde Sosyal Güvenlik Kurumu’na ihbar edilebilmektedir. Bu yollardan en kolayı ve en sık kullanılanı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmet Bakanlığı’nın Alo 170 ihbar hattıdır. Vatandaşlar kendi sigorta durumlarına dair şikayetlerini ya da başka bir işyerinde vuku bulan sigortasız işçi çalıştırma durumunu telefonlarından 170’i çevirerek ulaşabilecekleri Bakanlık çağrı merkezindeki görevlilere iletebilirler. Verilen bilgilere dayanarak başvuru oluşturulmakta ve başvuran kişiye başvuru takip numarası verilmektedir. İhbar hattı havuzunda toplanan ihbarlar ilgili birimlere aktarılmakta ve akabinde denetim gereçkesi olarak incelemeyi yapacak Sosyal Güvenlik Denetmenliği birimlerine aktarılmaktadır. 

Bunun yanında bir işyerinde sigortasız işçi çalıştırıldığını ya da kendi sigortalılık durumlarına dair şikayetleri iletmek isteyen vatandaşlar başvurularını Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi CİMER üzerinden ya da doğrudan Sosyal Güvenlik Kurumu birimlerine verebilecekleri dilekçeler ile gerçekleştirebilmektedirler. Yine bu şikayetler de benzer şekilde Sosyal Güvenlik Denetmenliği birimlerine aktarılmaktadır. kamu haber

evrak cantasy

Sigortasız İşçi Çalıştırılması Kim Tarafından Nasıl Denetlenmektedir?

Sosyal Güvenlik Kurumu, sigortasız işçi çalıştırıldığı iddia edilen işyerlerine dair denetim, kontrol ve incelemeleri büyük oranda Sosyal Güvenlik Denetmenleri ve yetkili Sosyal Güvenlik Denetmen Yardımcıları eliyle yapmaktadır. Sosyal Güvenlik Denetmenleri kendilerine gelen denetim gerekçelerine istinaden işyerlerine habersiz bir şekilde denetime gitmektedirler. Sosyal Güvenlik Denetmenleri denetimlerinde şikayetçinin ismini kati biçimde gizli tutmaktadırlar. Yapılan denetimlerde işyerinde sigortasız çalıştığı tespit edilen kişilerin kimlik bilgiler tutanak altına alınmaktadır ve sigortalılıkları sağlanmaktadır. 

Sigortasız İşçi Çalıştırmanın Cezası Nedir? 

İşverenlerin sigortasız işçi çalıştırmalarının bazı idari para cezası karşılıkları vardır. Bu idari para cezaları 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun ilgili hükümlerince belirlenmiştir ve tatbik edilmektedir.

Sigortasız işçi çalıştırmanın idari para cezalarına dair daha detaylı bilgilere aşağıda yönlendirmesine yer verdiğimiz çalışmamızı inceleyerek ulaşabilirsiniz;

İşçi Sigortasız Çalışmayı İsteyebilir Mi? İşveren Sorumlu Olur Mu?

Sigortasız İşçi Çalıştıranı İhbar ve Şikayet Edene Ödül Var Mı? Sigortasız İşçi Çalıştırılmasını İhbar Edene Para Ödülü Veriliyor Mu?

Sigortasız işçi çalıştıran yerleri yukarıdaki yollardan birisini kullanarak ihbar ve şikayet edenler, isim bilgilerini açık tutsalar dahi bu şikayetten kaynaklı olarak herhangi bir ödül almazlar. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun hükümleri arasında herhangi bir ödül hükmü bulunmamaktadır. Dolayısıyla sigortasız işçi çalıştıran işyerlerini ihbar etmiş olan kişilere, ihbar doğru çıksa dahi hiçbir şekilde para ödülü verilmemektedir. 

Sosyal Güvenlik Kurumu sigortasız işçi çalıştırma ihbarlarına dair aklınıza takılan soruları çalışmamıza yorum olarak atabilir ya da FORUM sayfamıza katılarak dile getirebilirsiniz.

Sigortasız çalıştıran işveren nereye şikayet edilir?

Kayıt dışı istihdam şikayetleri ALO 170 aracılığıyla yapılabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.