kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır? Kara Listede Miyim?

Banka Kara Liste Sorgulama Nasıl Yapılır? Kara Listede Miyim? Banka Kara Liste Sorgulama, Öğrenme, Anlama Nasıl Olur? Bankaların Kara Listesinde Miyim? Nasıl Öğrenirim? Başvuruyla Kara Listede Olup Olmadığını Öğrenme Risk Merkezi Raporu İle Kara Liste Sorgulama Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama ve Öğrenme

A+
A-

Türkiye’deki en büyük sorunlardan biri bankaların kara listelerindeki isimlerin çokluğudur. Onlarca bankanın milyonlarca müşterisi bankalara karşı kredi kartı borcu ödeme, borç ödeme, kredi kartı ödeme gibi sorumlulukları bulunur. Bu borç ödeme sorumluluğu oldukça önemlidir. Farklı nedenlerle de olsa borcunu ödeyemeyen, ihtar çekilen kişiler en sonunda kara listeye alınır. Kara listeye alınan kişinin sicili bozulmuş olur ve yeni kredi kartı, yeni kredi gibi hizmetlerden faydalanamaz. 

Kara Listeden Nasıl Çıkılır? Kara Listeden Çıkmak İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Banka Kara Liste Sorgulama

Bankalarla çalışmayan bir kişi var mı? Öğrencilik döneminde, burs-kredi alırken, fatura veya kira öderken, kredi çekerken, evlenirken, iş hayatına girip maaş ve kredi kartı aldığınızda bankalarla çalışırsınız. Ancak borcunuzu ödemediğinizde kara listeye girersiniz. Kara listeye gitmek kişinin ticari ve iş hayatı için oldukça kötüdür. Bu nedenle borcu olan, borcunu ödeyemeyen kişiler kara listeye girmekten korkar. Bu nedenle “Kara listede miyim, nasıl öğrenirim?” sorusu sorulur. Bu soruya cevap aramak için neler yapılması gerektiği merak konusudur. Öncelikle bankalar borcunu ödemeyen kişiler için belirli bir süre sonra yasal işlem başlatır ve kara listeye alır. Bankaların başlattığı yasal işlem, icra vb. işlemler Merkez Bankası tarafından kayıt altına alınır. Böylece MB bankaların yasal işlem başlattığı kişilerle ilgili kayıt tutmaktadır.

Bankaların Kara Listesinde Miyim? Nasıl Öğrenirim?

Kara listeye alınan kişiler bankalarla, finans kuruluşlarıyla çalışmak istediklerinde, hizmet almak istediklerinde sorun yaşayabilir. Çünkü kurum ve kuruluşlar kara listeye alınmış, listedeki kişilerle çalışmak istemez. Ayrıca bu kişilere kredi kartı, banka kartı ve kredi vermek konusunda çekinceli davranır. Bu nedenle hizmet almak isteyen vatandaşlar zor duruma düşebilir. Vatandaş kara listede olup olmadığını sorgulamak için birkaç yönteme başvurabilir.

Başvuruyla Kara Listede Olup Olmadığını Öğrenme

En basit olan ve ilk olarak karşımıza çıkan yöntem bankaya giderek müşteri temsilcisiyle görüşmektir. Müşteri temsilcisine “Kara listede miyim?” sorusunu yönelttiğinizde gereken işlemler yapılır. Böylece kara listede olup olmadığınız, kredi çekip çekemeyeceğiniz, banka hizmeti alıp alamayacağınız ortaya çıkar. Kara listede olup olmadığını öğrenmek isteyene ilk önerimiz banka şubelerine gitmesi yönündedir.

Risk Merkezi Raporu İle Kara Liste Sorgulama

Bankalar müşterileri için risk merkezi raporu hizmeti verir. Bağlı olduğunuz bankaya başvurarak veya online işlem yaparak, uygulamadan risk merkezi raporu almak istediğinizi belirtebilirsiniz. Bu başvurunuzun sonucuna göre kara listede olup olmadığınızı görebilir, kredi puanınızı öğrenebilirsiniz. Ayrıca e-Devlet üzerinden de Risk Merkezi Raporunu ayda 1 defaya mahsus olmak üzere ücretsiz olarak alabilirsiniz. Ziraat Bankası, İş Bankası, Halkbank, TEB, GarantiBBVA risk raporu hizmeti veren bankalara örnek olarak gösterilebilir.

e-Devlet ücretsiz Risk Merkezi Raporu Almak İçin: https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-bankalar-birligi-risk-merkezi-raporu-basvurusu

Merkez Bankası Kara Liste Sorgulama ve Öğrenme

Kara listede olup olmadığınızı öğrenmek için son olarak Merkez Bankasına başvuru yapabilirsiniz. Bunun için Merkez Bankasının Ankara’da bulunan merkezine kara liste sorgulama amacıyla dilekçe yazabilirsiniz. Dilekçenin gönderileceği adres “İstiklal Caddesi 10 Ulus 06100 Ankara” olarak yazılacaktır. Dilekçenizi yazdıktan sonra posta yoluyla gnderebilirsiniz. 

Kara listeden çıkmak için borçlarınızı kapatmalısınız. Ayrıca tüm borçlarınızı bundan sonra düzenli ödemelisiniz. Kara listeden çıkmak için bir süre işletilir. Bu süre geçtikten sonra listeden adınızı sildirebilirsiniz. kamu haber

Ankara’daki Üniversiteler, Ankara’daki Devlet ve Vakıf Üniversiteleri

Banka ne zaman kara listeye alır?

90 gün boyunca ödemediğiniz borcunuz hakkında yasal takip başlar ve Merkez Bankası tarafından kara listeye alınırsınız.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.