kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Aşçılık Mesleği

​​​​​​​Aşçı nedir, aşçı ne iş yapmaktadır, aşçı olarak nasıl çalışılır, aşçı çalışma şartları nelerdir, aşçı çalışma saatleri nasıldır, aşçı görevleri nelerdir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

A+
A-

Aşçılık Mesleği

Aşçılık mesleği hakkında sizlere ayrıntılı bilgiler sunduğumuz yazımızda aşçı kimdir, aşçı görevleri nelerdir, çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıldır sorularını yanıtladık.

Üniversite adayı bir genç veya üniversiteden mezun olmuş bir birey hangi mesleği yapacağını düşünürken o meslek hakkında bazı araştırmalar yapar, yapması gerekir. Bu araştırmaların amacı hayatının geri kalanını belirleyecek bir konuda doğru tercih yapabilmektir. Bizler sitemizde sizlerin doğru tercih yapabilmelerini sağlamak amacıyla pek çok konuda olduğu gibi derleyebildiğimiz kadar bilgi ile meslekler üzerine de yazılar hazırlıyoruz. Bu yazımızda aşçı mesleği ile ilgili olarak bazı bilgiler bulabileceksiniz.

AŞÇI KİMDİR, NEDİR?

Çeşitli yöntemler kullanarak besin maddelerini yiyecek ve içecek haline getiren meslek grubuna aşçı denmektedir. Yani yemek pişirme işini meslek olarak yapan kişilere aşçı denmektedir.

KİMLER AŞÇI OLARAK GÖREV YAPABİLİRLER?

Aşçı olmak için pek çok farklı metot bulunmaktadır. Bunları kabaca sıralamak gerekirse;

  • Gastronomi ve mutfak sanatları veya benzeri bir bölüm okuyarak
  • Turizm ve otelcilik tipi bölümleri okurken mutfağa yönelerek
  • Ülkemizde veya yurtdışında bulunan özel okullarda eğitim görüp sertifika alarak
  • Bir aşçının yanında yetişerek

aşçı olunabilmektedir. Bu alanda çalışmak için özellikle bir diploma veya sertifika şartı aranmadığı için özel sektörde aşçı olarak bu yollardan geçerek aşçı olunabilir. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda ise yine benzer yollardan geçerek aşçı olmak mümkün olsa da bazı istisna durumlarda bölüm mezuniyet şartı veya sertifika şartı aranabilmektedir.

AŞÇI GÖREVLERİ NELERDİR? AŞÇI NE İŞ YAPAR?

Aşçı yukarıda tanımından da anlaşılacağı üzere en temelde yemek yapar. Tabi ki aşçının yaptığı işler bunlar ile sınırlı değildir, aşçı ne iş yapar sorusunun cevabını aşçı görevlerine bakarak daha detaylı olarak anlayabiliriz.

  • Müşterilerin veya otel deyimiyle misafirlerin isteklerine uygun olarak yemeklerini hazırlamak, bu yemeklerin son çıkış noktasına kadar eksiksiz ve özenli olmasını sağlamak
  • Mutfağın, mutfaktaki araç ve gereçlerin, mutfaktaki personelin bakımını, hijyenini kontrol etmek
  • Menüyü belirlemek ve güncellemek
  • Üstünde çalışan amirlerinin emirlerine uymak, altında çalışan personelin organizasyonunu oluşturmak ve onlara eğitim vermek
  • İşletmedeki satın alma prensiplerine uygun davranmak
  • İş sağlığı ve güvenliği konularında özenli davranmak
  • Alanındaki tüm gelişmeleri takip ederek daha iyi bir hizmet sunmak

asci ne is yapar

AŞÇI ÇALIŞMA ŞARTLARI VE AŞÇI ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR?

Aşçıların çalışma şartları kazandıkları paraya da bağlı olarak fena sayılmaz denebilir. Özel sektörde meslek yürütmek hangi iş grubunda olunursa olunsun insanı yoran bir şeydir fakat aşçılar özellikle iyi restoranlarda, otellerde çalışıyorlar ise bu yorgunluğun karşılığını alabilmektedirler.

Aşçılar doğal olarak zamanlarının neredeyse tamamını mutfakta geçirirler ve çalışma ortamları mutfaktır. Bu çok sevmeyen için keyif verici bulunmasa da işini severek yapan bir aşçı için oldukça iyidir.

Çalışma saatleri konusunda ise çalışılan firmaya göre değişiklik gösterebildiği söylenebilir. Ortalama olarak günde 10-12 saat çalışılsa da bazı durumlarda yaşanabilecek yoğunluklardan vb. durumlardan dolayı daha uzun, bazen de tam tersi durumlardan kaynaklı olarak daha kısa çalışma saatleri söz konusu olabilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.