kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

29 Mart'ta Yapılacak Kabine Toplantısı Sonrası Yasaklar Geri Gelebilir

Koronavirüs salgınına ilişkin olarak vaka sayılarındaki artış, yeterli düzeyde tedbir alınmaması ve aşı çalışmalarının tamamlanmamış olması yeni yasakları akla getiriyor.

A+
A-

Dünyada ve ülkemizde son 1 yılı kabusa çeviren koronavirüs salgını tüm dünya için tehdit olmayı sürdürüyor. Aşıların geliştirilmiş olması tüm dünya için umut verici gelişme olarak görülse de virüsün mutasyona uğramış olması da tam tersi bir biçimde umutların kırılmasına ve devletlerin umutsuz hissetmesine neden oluyor.

Türkiye’de de durum dünyadan çok da farklı değil. Aşı çalışmaları ve vakaların azalması sonrasında normalleşme denemelerine başlanan ülkemizde yeterince aşıya ulaşamama ve diğer varyantların etkisi ile normalleşme sürecinde vakalar korkutucu seviyelere ulaştı.

NORMALLEŞME SONRASI VAKALAR ARTTI

Hem ekonomik olarak hem de bireylerin sosyal hayatlarından uzak kalmalarından dolayı yaşanan sıkıntıları biraz da olsa rahatlatmak maksadıyla 1 Mart 2021 tarihi ile birlikte normalleşme sürecine girildi. Bu süreçte illerin risk durumlarına göre hareket ederek bir eylem planına geçildi ve bu eylem planına göre yüksek riskli iller dışındaki illerde mekanlar ve okullar açılırken hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamaları da tamamen kaldırıldı.

27 Şubat ve 05 Mart tarihlerinde illere göre 100 bin kişi içindeki vaka sayısını belirten tabloda yüksek risk grubunda az sayıda ilimiz bulunmaktaydı. kamu haber

27 subat 5 mart haftalik 100 binde vaka sayisi tablosu

6 Mart ve 12 Mart ile 13 Mart ve 19 Mart tarihleri arasındaki vaka sayılarını gösteren tablolar incelendiğinde ise her hafta daha fazla şehrin yüksek risk grubuna girdiği görüldü.

6 12 mart haftalik 100 binde vaka sayisi tablosu

13 19 mart haftalik 100 binde vaka sayisi tablosu

01 Mart tarihinde normalleşmenin başladığı gün vaka sayısı 9891, hasta sayısı 645 ve vefat sayısı 69 iken bu durum 14 Mart tarihinde vaka sayısı 13378, hasta sayısı 852 ve vefat sayısı 68 olarak ortaya çıkmıştı. 27 Mart tarihine geldiğimizde ise günlük vaka sayısı 30021, hasta sayısı 1281 ve vefat sayısı 151 rakamlarına ulaştı. Yaklaşık 1 ay gibi bir sürede vaka sayıları üç katına yükselirken hasta ve vefat sayıları ise neredeyse 2 katına çıktı.

Vaka sayılarındaki artışın fazla ve hızlı olmasını özellikle koronavirüsün mutasyona uğrayarak yeni varyantların ülkemizde görülmesi ile ilişkilendiren uzmanlar ülkemizde görülen Güney Afrika, Brezilya ve İngiliz varyantlarından özellikle İngiliz varyantının çok hızlı bulaştığını belirtirken bu konuda bir şeyler yapılması gerektiğine dair de uyarılarda bulundular. Vaka sayılarında daha fazla artışın olmasına karşın hasta sayılarının ve vefat sayılarının oransal olarak daha az artmış olması da aşılanmaların etkisi ile özdeşleştirilirken aşıya dair umutların da artmasına sebep oldu.

KABİNE TOPLANTISI SONRASI YASAKLAR GÜNDEME GELEBİLİR

2 haftada bir gerçekleşen olağan kabine toplantısı 29 Mart 2021 Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanacak. Kabine toplantısında vakalardaki artışlar, alınması gereken önlemler ve aşıların durumu da konuşulacaklar arasında.

4 renk ile oluşturulan riskli iller tablosunda normalleşme başlangıcına göre daha fazla ilin kırmızıya döndüğü belirtiliyor. Henüz geçtiğimiz haftayı da kapsayan tablo yayımlanmamış olsa da günlük vakalardaki artışlar ile paralel olarak düşük ve az riskli il sayısının düştüğü ve yüksek ve çok yüksek riskli il sayısının arttığı tahmin ediliyor.

Tüm bunlar ışığında kabine toplantısında bu haftadan itibaren veya Ramazan ayını kapsayacak şekilde yeni yasaklar ile yeni uygulamaların hayata geçirilmesi bekleniyor. Özellikle hafta sonu yasaklarının geri getirilmesi, kısıtlamaların arttırılması veya Ramazan’da daha önce hiç denenmemiş olan tam kapanma uygulamasına geçilmesi beklenenler arasında.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.