kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

4 Yıllık En İyi Açıköğretim Bölümleri Nelerdir?

​​​​​​​4 yıllık en iyi açıköğretim bölümleri nelerdir, iş olanağı fazla olan 4 yıllık açıköğretim bölümleri nelerdir, en iyi 4 yıllık açıköğretim bölümleri nasıl belirlenmiştir, en çok tercih edilen 4 yıllık açıköğretim bölümleri hangileridir gibi soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz.

YKS
A+
A-

Üniversite sınavı sürecinin belki de en önemli kısmını tercihler oluşturmaktadır. Adaylar belli bir puan alırlar fakat bölüm tercihi aday için hayati önem taşımaktadır çünkü tercih edeceği ve bitirirse mezun olacağı bölüm üniversite adayının hayatının geri kalanında ne iş yapacağından tutun da nasıl bir birikime sahip olacağına dair pek çok açıdan önem arz etmektedir.

Üniversite adayı gençler için bölüm tercih ederken oldukça farklı değişkenler ve adayların akıllarında sorular bulunmaktadır. Aldıkları puanın istedikleri bölüme yetip yetmeyeceği, iş olanakları, bireyi mutlu ve tatmin edecek mesleğe hangi bölümden mezun olunca sahip olabileceği bu değişkenler ve sorulardan bazılarıdır.

Tercih yapma noktasında adaylara yardımcı olmaya çalıştığımız yazılarımıza kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu yazımız en iyi X bölümleri serisinin bir devamı niteliğinde ve en iyi 4 yıllık açıköğretim bölümlerinin neler olduğunu anlatmaya yönelik bir yazı. Tabi ki en iyi dediğimiz kavram kendi içinde sınıflandırılmak zorunda çünkü iyi kavramı göreceli bir kavram ayrıca herkesin iyiden anladığı şey de üniversite tercihinde farklılık gösteriyor. Kimine göre en iyi bölüm fazla iş imkanı olan bölümken kimine göre adayın kendisini geliştirmesini sağlayacak ama iş imkanlarının kısıtlı olduğu bölümler olabiliyor. Tüm bunları göz önüne alarak başlıklar şeklinde anlatmaya çalıştık. Açıköğretim konusu da aslında kendi içinde bazı açıklar barındırıyor ki bunlardan muhtemelen en önemlisi örgün eğitimdeki gibi hocalar ile ve sosyal bir arkadaş çevresi ile ilişki kurulamamasıdır diyebiliriz. Bunun önemini başka bir yazımızda anlatırız. Şimdi bazı kriterlere göre belirlerdiğimiz başlıklar üzerinden en iyi 4 yıllık açıköğretim bölümlerini listeleyelim.

İŞ OLANAĞI FAZLA OLAN 4 YILLIK AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMLERİ, ATAMASI ÇOK OLAN 4 YILLIK AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMLERİ NELERDİR?

Buradaki listede yer verdiğimiz bölümler gerek kamu personeli seçme sınavı puanı ile merkezi atamalarda veya mülakatla alım yapan kurumlara alımlarda iş imkanı fazla olan, gerekse bireyin kendisini geliştirmesi halinde özel sektörde de iş olanakları görece geniş olan bölümlerdir diyebiliriz. İş olanağı fazla olan 4 yıllık açıköğretim bölümleri listesi aşağıdaki gibidir.

  • Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri
  • Çocuk Gelişimi
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İktisat

4 yillik is imkani olan acikogretim bolumleri

  • İşletme
  • Kamu Yönetimi
  • Maliye
  • Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  • Sosyal Hizmet
  • Uluslararası İlişkiler
  • Uluslararası Ticaret ve Lojistik Yönetimi
  • Yönetim Bilişim Sistemleri

Listemizde yer alan 4 yıllık açıköğretim bölümleri ataması ve özel sektörde iş imkanı daha fazla olan bölümlerdir. Listeye baktığınızda bazı bölümlerin çok iş imkanının dar söyleyebilirsiniz fakat örneğin Konaklama İşletmeciliği bölümüne kıyasla Yönetim Bilişim Sistemleri bölümünün devlette veya özel sektörde iş imkanının daha fazla olduğu yadsınamaz.

Listeye ek olarak iki hususu belirtmekte yarar var. Birinci olarak her bölüm kendini geliştiren birey için iş olanağına sahiptir denebilir ama yine diğer 4 yıllık açıköğretim bölümlerine kıyasla bu bölümlerde kendinizi geliştirdiğinizde daha fazla iş imkanı bulunduğu gerçeğini göz önünde bulundurmak gerek. İkinci olarak 4 yıllık açıköğretim bölümleri içinde yer alan Coğrafya, Felsefe, Tarih ve Türk Dili ve Edebiyatı gibi bölümler eğer devlet veya özellikle YÖK tarafından onay verilmesi halinde pedagojik formasyon alarak öğretmen olma şansına sahip olabileceğiniz bölümler olması nedeniyle bu dediğimizi göz önünde bulundurarak tercih edebileceğiniz ve formasyon sonrası öğretmenlik yapabileceğiniz gerçeğine dayandırılarak iş imkanı bulunan bölümler listesine eklenebilir. Hepsine ek olarak şunu da söylemek gerek ki özel sektörde her zaman iş imkanı her bölüm için vardır fakat kendinizi ortalamanın çok çok üstünde geliştirmeniz gerekmektedir. Yani devlet dışında iş imkanına sahip olmak biraz da sizin kendi çabalarınıza bağlıdır.

OKUMASI KEYİFLİ 4 YILLIK AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMLERİ NELERDİR?

Bu listede yer alan bölümler hem okuması zevkli, hem de kişisel gelişiminize katkı sağlayacak 4 yıllık açıköğretim bölümleridir. Bu liste içinde yukarıda yer alan listenin içinde de var olan bölümler olacaktır fakat buradaki kriterimiz bölümü keyifle okuyacağınızın düşünülmesidir.

Tabi ki bir bölümün keyifli, zevkli olması da göreceli bir durum fakat bunları biz genel yargılara göre listelemeye çalışıyoruz, kişisel gelişim konusu ise her bölümü okurken gerçekleştirebileceğiniz bir şey fakat yine bu listede yer alan bölümler özelinde sanıyoruz ki daha fazla kendinizi geliştirmeniz olanak dahilinde. Okuması keyifli, kişisel gelişiminize katkı sağlayacağını düşündüğümüz en iyi 4 yıllık açıköğretim bölümleri listesi aşağıdaki gibidir.

  • Coğrafya
  • Felsefe
  • Halkla İlişkiler ve Tanıtım
  • İktisat
  • Kamu Yönetimi
  • Siyasal Bilimler ve Uluslararası İlişkiler
  • Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi
  • Sosyoloji

4 yillik okumasi keyifli acikogretim bolumleri

  • Tarih
  • Türk Dili ve Edebiyatı

Bu listedeki bölümler ile ilgili olarak da tekrar belirtmeliyiz ki bu bölüme girdim keyif almadım, kendimi geliştiremedim diyebilirsiniz ama bu liste genele göre, çok genel yargılar ile oluşturulmuştur diye bunun için belirtiyoruz. Her bölüm herkes için uygun olmayabilir, bu sebeple de bu listeyi bir fikir edinme listesi olarak görmenizi rica ediyoruz.

EN YÜKSEK PUANLAR İLE VE EN ÇOK TERCİH EDİLEN TERCİH EDİLEN 4 YILLIK AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMLERİ NELERDİR?

Bu listeye geldiğimiz zaman ise bu listedeki bölümler YÖK ve ÖSYM verileri üzerinden derlenmiştir ve özellikle örgün eğitimdeki 4 yıllık bölümlerin verileri üzerinden derlenmiştir. Bu bilgileri sadece sizlere fikir vermesi amacıyla yazımıza almış bulunmaktayız. En çok tercih edilen özellikle örgün eğitim bölümleri üzerinden derlenen 4 yıllık açıköğretim bölümleri listesi aşağıdaki gibidir.

  • Çocuk Gelişimi
  • Havacılık Yönetimi

KENDİNİZE UYGUNLUK AÇISINDAN EN İYİ 4 YILLIK AÇIKÖĞRETİM BÖLÜMLERİ NELERDİR?

kendinize uygun 4 yillik acikogretim bolumleri

Yazımızın bu kısmında kendinize uygunluk açısından 4 yıllık açıköğretim bölümleri kısmına değineceğiz fakat bir liste vermeyeceğiz. Onun yerine size bazı önerilerde bulunacağız.

Bir bölümü isteyip istemediğinizi, yeteneklerinizin neler olduğunu bilmeniz, bunları anlamanız bu konuda size yol gösterici olacaktır, olmalıdır. Bir aday tercih yaparken kendi alakalarını, özel ilgi alanlarını bilir ve ona göre bir bölüme yönelirse emin olun ki başarılı olacaktır. Çünkü insanın yeteneği olan bir konuda bir şeyi öğrenmesi, uygulaması, hayata geçirmesi yeteneğinin zayıf olduğu bir alandan görece daha kolaydır ve daha fazla başarı getirme olasılığı yüksektir.

Bunun dışında bir bölüme, bir alana ilginiz, alakanız var ise, yeteneğiniz olduğu kanısına vardıysanız o bölüm ile ilgili araştırma yapmadan tercih yapmamalısınız demek zorundayız. Bölüm nasıl bir bölüm, hangi konularda hangi bilgiler öğretiliyor, o bölümdeki hocalar kimler, mezunlar şu an ne işler yapıyor gibi sorular sizin için bir başlangıç noktası olabilir. Tecrübe sahibi insanlara sorular sorarak kendinize uygun olduğunu düşündüğünüz bölümü isteyip istemediğinizi anlamaya çalışın. Bunun için bizim size önerebileceğimiz bir platform da sitemize ait TERCİHİNİ YAP FORUM sayfaları. Bu sayfalarda birçok bölümden mezun olmuş, işe girmeye çalışan veya işe girmiş, deneyim sahibi insanlar bulunuyor, onlara sormak istediğiniz soruları sorabilir ve destek alabilirsiniz.

Yazımız açıköğretim bölümleri ile ilgili olduğu için yazımızın başında belirttiğimizi burada tekrar belirtmekte fayda var ki açıköğretim ile örgün öğretim arasında ne yazık ki bazı farklar bulunmakta. Üniversite eğitimi sadece kitap okuma ve diploma alma üzerine kurulu olmadığı daha doğrusu olmaması gerektiği için açıköğretim bölümlerinin iyiliği ancak kendi içinde bir anlam ifade ediyor. Lütfen eğer mecbur değilseniz açıköğretim bölümlerini tercih etmek yerine aynı bölümleri örgün eğitim-öğretim veren üniversitelerde okumaya çalışın.

Söylediklerimize ek olarak şunu da belirtmekte fayda var, yukarıdaki listeler oluşturulurken Türkiye’de var olan eğitim sistemine, iş sahibi olmalara göre şekillendirmek durumunda olduğumuz gerçeğini bilmenizi isteriz. Umarız hayatta her şey hak ettiğiniz gibi olur. YKS

Yorumlar

  1. Aysel Artem Avatar Aysel Artem dedi ki:

    Benim sorum şudur
    Açıköğretim 4 yıllık bölümlerde
    İşletme / İngilizce
    Ve Siyaset Bilimi ve Kamu yönetimi/ İngilizce bölümü var.
    Bu bölümlerde eğitim tamamen İngilizce ‘mi?
    Hangi dersler vardır?
    Bilgi için şimdiden teşekkürler
    Saygılar