kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

6514 Nitelik Kodu Nedir? Ne İşe Yarar? 6514 Özel Şartı Nedir?

6514 Nitelik Kodu Nedir? Ne İşe Yarar? 6514 Özel Şartı Nedir? 6514 nitelik kodu veya özel şartı ile hangi kurumlara girilebilir? 6514 nitelik kodu ne anlama gelir? D sınıfı ehliyet nedir?

A+
A-

Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından KPSS tercih kılavuzu yayımlandığında binlerce kişi nitelik kodları ile ilgili sorular sormaya başlamaktadır. Özellikle de her yıl birkaç kez yapılan merkezi atamalar ile memur olmak isteyen adaylar bu nitelik kodlarını veya özel şartlarını araştırmaya başlar. Bu nitelik kodlarından ve özel şartlardan bazıları ise tercih kılavuzlarına yeni eklenmiştir. Bu nedenle memur adayları tarafından pek bilinmemektedir. Örneğin son yıllarda en çok 6514 nitelik kodu veya 6514 özel şartı merak konusu olmuştur. Memur olma hayali ile yanıp tutuşan binlerce kişi bu kod hakkında sorular sormaktadır. Geçmiş yıllarda yayımlanan ÖSYM KPSS tercih kılavuzlarında bulunan 6509 nitelik kodlu D sınıfı sürücü belgesine sahip olma şartı artık geçerli değil. Bu şart yerine 6514 sayılı nitelik kodu veya özel şartı geçerliliğini koruyor. Peki bu özel kod ne anlama geliyor?

6514 Nitelik Kodu Nedir? Ne İşe Yarar?

Memur olma hayali ile KPSS’ye giren ve aldıkları puanları öğrenen adaylar merkezi atamalarla atanmayı hayal etmektedir. Bu kapsamda ÖSYM tarafından yayımlanan tercih kılavuzları ve merkezi atamalar önem kazanmaktadır. Tercih kılavuzu yayımlandıktan sonra ise gözler adaylarda aranan özel şartları ifade eden nitelik kodlarına çevrilir. Son yıllarda bu kodlardan en merak edileni ise 6514 sayılı nitelik kodu veya özel şartıdır. Bu kod KPSS tercih kılavuzunda yer alan kadrolara başvuracak adaylarda aranan şartı gösterir. 6514 sayılı nitelik kodu kapsamında adaylarda aranan şart ise ‘D sınıfı sürücü belgesine sahip olma’ şartıdır.

6514

6514 Özel Şartı Nedir? Ne İşe Yarar?

6514 nitelik kodu veya 6514 özel şartının amacı memur olmak isteyen sürücülerin eski ehliyetlerini yeni ehliyetleri ile değiştirmesini sağlamaktır. Ehliyet sahibi olan kişilerin eski ehliyetlerini her 5 yılda bir değiştirmesi gerekir. Bu kapsamda D sınıfı sürücü belgesi sahipleri B1, B, BE, M, C1, C1E, C, CE, D1, D1E ve F sınıfı sürücü belgeleri ile değiştirilmelidir.

D Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir? D Sınıfı Ehliyet Ne Demek?

Binlerce sürücü 2015 yılına dek D sınıfı ehliyetler ile tır, kamyon, minibüs, otobüs ve otomobil sürebiliyordu. Ancak 2016 yılında yapılan değişiklikler ile birlitke D sınıfı ehliyet sahipleri yalnızca otobüs kullanmaya başladı. Bu kapsamda tır, kamyon sürmek için alınması gereken ehliyetler değişti.

D sınıfı sürücü belgesi olanlar otobüs ve minibüs kullanabilmektedir.

d sinifi surucu belgesi ehliyet

Yorumlar

  1. admin Avatar admin dedi ki:

    admin