kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Adli Bilişim Mühendisliği Nedir? Ne İş Yapar?

Adli bilişim mühendisliği ne iş yapar? Nerelerde çalışır? Ne kadar maaş alır? Adli bilişim mühendisliği bölümü hakkında merak ettiklerinizi cevapladık.

Adli Bilişim Mühendisliği Devlette ve Özelde İş İmkânı nedir?

Son yıllarda teknolojide yaşanan gelişmeler, internet kullanımını da artırmıştır. Bu sayede dilediğimiz her türlü bilgiye ve ürüne sadece birkaç tık ile kolayca ulaşabilmekteyiz. Ancak internet kullanımının artmasıyla birlikte siber suçların oranı da artmıştır. Yine internet dünyasında pek çok farklı suç işlenebilmekte ve hatta internet ortamında başlayan tartışmalar cinayetle son bulabilmektedir. Ayrıca online alışveriş yapan kişilerin kart bilgileri ele geçirilerek hesapları boşaltılabilmektedir. Bu soruna yalnızca bilgisayar mühendislerinin çözüm bulması ise oldukça zordur. Bu nedenle biyometrik sistemlerden anlayan ve bu alanda çalışma yapmış kişilere ihtiyaç bulunmaktadır. Adli Bilişim Mühendisliği mezunları ise bu alanlarda eğitim almış uzman kişilerdir.

Adli Bilişim Mühendisliği bölümü, siber dünyada işlenen suçlara çözüm bulabilmek ve bu tür suçların azalmasına destek olabilmek adına eğitim veren bir programdır. Peki, bu program hakkındaki diğer detaylar nelerdir?

Adli Bilişim Mühendisliği Nedir?

Adli Bilişim Mühendisliği Bölümü; siber suçların işlenmeden önce gerekli tedbirleri alarak kurum ve kuruluşları maddi ve manevi zarardan koruyabilen uzmanlar yetiştirmeyi amaçlayan bir programdır. Yine bu program; işlenmiş bir bilişim suçu ile ilgili kanıtları toplayabilen ve kurumları her türlü siber saldırıdan koruyabilen mühendisler yetiştirmeyi hedeflemektedir.

4 yıllık bir lisans bölümü olan Adli Bilişim Mühendisliği, iki sene mesleki derslerin ağırlıkta olduğu bir bölümdür. Bu doğrultuda ilk iki sene; algoritma ve programlama dersi, yazılım mühendisliğinin temel dersi ve nesne tabanlı programlama gibi dersler işlenir. Sonraki dönemlerde ise; C programlama dilindeki özel konular, donanımsal adli birimler ve kötü amaçlı yazılımlar gibi ana derslerin eğitimleri verilir.

Adli Bilişim Mühendisleri Ne İş Yapar?

Adli Bilişim Mühendisleri, kurum ya da firmaları bilişim suçlarından korumak amacıyla donanım ve yazılım hazırlarlar. Bilişim suçları ile ilgili herhangi bir adli vaka durumunda delilleri toplar, inceler ve analiz ederler. Suç olarak görülen deliller ile ilgili adli makamların anlayacağı biçimde rapor hazırlarlar. Yine bilişim suçuyla karşı karşıya kalan firma ya da kurumun ihtiyaçlarını belirler ve kanunu da göz önünde bulundurarak ilgili çözümler üretirler.

Bunların yanı sıra bu mesleği yapacak olan kişilerin analitik düşünebilen, araştırmacı ve çok ince ayrıntıları görebilen kişiler olması gerekir. Ayrıca Adli Bilişim Mühendisliği mezunları genellikle büro ortamında çalışmaktadır. Ancak işin niteliğine göre dış ortamda çalışmaları da gerekebilir.

Adli Bilişim Mühendisliği Mezunlarının İş İmkânları Nelerdir?

Adli Bilişim Mühendisliği hem yurtdışında hem de ülkemizde önü açık bir meslek olarak görülmektedir. Bunun en önemli nedeni ise özellikle ülkemizde henüz yeni bir meslek grubu olmasıdır. Bu bölümden mezun olan öğrenciler, kendilerini yazılım alanında geliştirdiklerinde rahatlıkla iş bulabilmektedir. Günümüzde siber suçların artmasına paralel olarak devletler siber suçlarla mücadele birimleri kurmaktadır. Bu nedenle de bu bölüm mezunları sadece özel sektörde değil, aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarında da rahatlıkla kariyer yapabilmektedir.

Türkiye’de Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere tüm bakanlıklar, belediyeler ve il müdürlüklerinin siber suçlarla mücadele birimlerine ihtiyacı vardır. Bu birimlere ise kendisini siber güvenlik konusunda geliştirmiş kişiler, yani Adli bilişim mühendisleri alınmaktadır.

Adli bilişim mühendis maaşları 5.500 TL ve üzerindedir. Çalışılan alana ve uzmanlık seviyesine göre ilerleyen yıllarda maaş oldukça farklılaşmaktadır bu  nedenle maaş üst sınırı vermeyi doğru bulmuyoruz. Ancak siber alanlarda çalışan adli bilişim uzmanlarının daha geniş bir çalışma alanı ve başarılı bir kariyere sahip olma olanağı fazla görünüyor.

Aklınızda Bulunsun

Spesifik bir alanda çalışacaksınız ve bu mesleğin size kazandırdıkları ve sizden götürdükleri olacak. Spesifik bir alanda çalışmak ilerde sizin iş değiştirmenizi zorlaştıracak ve belki ilerde bu mesleği yapmak istemediğinizi düşündüğünüzde de ayrılma ihtimaliniz, imkanınız olmayacak. Getirisi ise spesifik ve dar alanlı bir meslek aynı zamanda uzmanlaşma fırsatı sunmaktadır. Yani alanınıza daha hakim olacak aynı zamanda da işinizi yaparken zorlanmayacaksınız. İşinizi adeta reflekslerinizle bitirip fazlaca kafanızı yormadan günü tamamlayacaksınız.

Diğer bölümler hakkında bilgi edinmek için üniversite rehberi, taban puanları ve forum üniversite sekmesine bakabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.