kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Anestezi Teknikeri Nasıl Olunur?

​​​​​​​Anestezi teknikerliği nedir, anestezi teknikeri ne iş yapar, anestezi teknikeri nasıl olunur, anestezi teknikeri görevleri nelerdir, anestezi teknikeri çalışma saatleri ve şartları nasıldır gibi soruların cevaplarını yazımızda derledik.

A+
A-

Anestezi Teknikeri Nasıl Olunur?

Anestezi teknikeri nasıl olunur gelin birlikte bakalım. Öncesinde sizlere anestezi teknikerliği nedir onu tanımladık. Sonrasında nasıl olunur, görevleri nelerdir ve en önemlisi de ideal bir anestezi teknikeri nasıl olmalıdırı yazımıza ekledik. Umarım keyifle okursunuz.

Bir mesleği ve öncesinde o mesleği icra etmeyi sağlayacak bir üniversite bölümünü tercih etmeden önce adaylar o meslek hakkında bilgi toplamak isterler, toplamalıdırlar. Bu adayın kurmayı düşündüğü hayata dair bazı fikirler vereceği için önemli bir eylemdir. Bu bakış açısıyla bizler okurlarımıza derleyebildiğimiz kadar bilgiyi derleyerek meslekler hakkında bilgi içeren yazılar yazmaya çalışıyoruz. Bu yazımızda anestezi teknikeri mesleği hakkında bilgiler bulabileceksiniz.

ANESTEZİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR?

Hastanın acı çekmesini önleyerek operasyon yapılmasını sağlayan anestezinin uygulanması uzman olmayan birine bırakılmayacak kadar önemlidir ve bu yüzden tıp mezunu bireyler TUS’a girerek bu alanda uzmanlık kazanırlar ve anestezist olurlar. Anestezi teknikerleri de genel olarak işte bu anestezistlerin yanında görev yapan destek personeli, yardımcı sağlık personeli görevini icra eden kişilerdir.

NASIL ANESTEZİ TEKNİKERİ OLUNUR? KİMLER ANESTEZİ TEKNİKERİ OLARAK ÇALIŞABİLİRLER?

Bir kişinin tekniker olabilmesi için 2 yıllık önlisans programı bitirmiş olması gerekmektedir. Tabi ki her 2 yıllık programı bitirmek de her alanda tekniker olmayı sağlamamaktadır. Özel bir alanda/branşta tekniker olarak görev yapmak için adayın belli başlı bölümleri bitirmesi gerekmektedir. Anestezi teknikeri olmak için de;

Önlisans Anestezi

Önlisans Anestezi Teknikerliği

bölümlerinden birinden mezun olmak gerekmektedir. Bu bölümlerden mezun olabilmiş bireyler anestezi teknikeri olarak çalışabilme hakkını elde edebilmiş kişilerdir fakat tabi ki mesleğe başlayabilmek için de bazı şartları yerine getirmiş olmak gerekmektedir. Özel sektörde anestezi teknikerliği yapmak isteyen bir bireyin kendini alanında yetiştirmiş olması ve bu alanda personel arayan kurum ve kuruluşlara başvurarak işe alım sürecinin gerçekleşmesini beklemesi gerekmektedir.

Kamu personeli olarak anestezi teknikeri olmak isteyen bir birey ise KPSS yani kamu personeli seçme sınavına girerek belli bir puan elde etmelidir. Elde edilen puan sonrasında Sağlık Bakanlığı’nın özellikle merkezi atama olarak gerçekleştirdiği alımları bekleyerek bu tip atamalarda tercihler yaparak puanının yetmesi halinde yerleştirilmeyi beklemesi gerekmektedir.

ANESTEZİ TEKNİKERİ NE İŞ YAPAR? GÖREVLERİ NELERDİR?

Anestezi teknikeri yukarıda tanımında da bahsettiğimiz üzere yardımcı/destek sağlık personeli olarak çalışmaktadır. Tabi ki ne iş yaptığını anlamak için görevlerini sıralamak iyi olacaktır. Sağlık meslek mensupları ile sağlık hizmetlerinde çalışan diğer meslek mensuplarının iş ve görev tanımlarına dair yönetmelikte yer alan şekli ile anestezi teknikerinin görevlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anestezi sırasında kullanılacak tüm cihazları ve ekipmanları kontrol etmek ve buna paralel olarak anestezi uygulamasına hazırlamak
  • Merkezi gaz kaynaklarının bağlantılarının doğru olup olmadığını, oksijen, azot protoksit, tüplerinin doluluğunu ve bağlantılarını kontrol etmek
  • Uygulanacak anestezi modeline göre gerekli ilaç ve malzemeleri hazırlamak
  • Anestezi cihazındaki problemleri, anestezik maddelerle, anestezide kullanılan bütün yardımcı malzeme ve ilaç ihtiyacını anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına doğru zamanda haber vermek
  • Anestezi uygulamaları ve monitörizasyon için hastayı hazır hale getirmek
  • Anestezinin güvenli bir şekilde uygulanabilmesinde, sürdürülebilmesinde ve sonlandırılmasında anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanına yardımcı olmak
  • Anestezi uygulaması sırasında hastaya ilişkin anestezi kayıtlarını tutmak
  • Hasta ve anestezi işlemine ait takip bilgilerini reanimasyon ve anesteziyoloji uzmanıyla paylaşmak
  • Anestezinin sona ermesinden itibaren hastanın derlenme odasına güvenli bir şekilde teslim edilmesine yardımcı olmak

anestezi teknikeri ne is yapar

ANESTEZİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI VE SAATLERİ NASILDIR?

Sağlık teknikerlerinin hemen hemen hepsinin çalışma şartları ağırdır. Anestezi teknikerliği de aynı şekilde zorlayıcı bir meslek olarak karşımızda durmaktadır. Tıbbi operasyonlarda hayati önem taşıyan bir alanda çalışmak fazlasıyla dikkat ve disiplin gerektirdiği için meslek zorlayıcı ve yorucudur.

Buna ek olarak anestezi teknikerliğinde ameliyat ile ilgili bir iş yapmanın getirdiği ek mesai, nöbet ve benzeri ek yükler olduğu gibi yine ameliyat ile ilgili bir iş yapmanın farklı dezavantajları da mesleğin içinde bulunmaktadır.

Kamuda çalışan personellerin çalışma saatleri genel haliyle haftada 40 saattir fakat anestezi teknikerliğinde bu rakam çalışılan kuruma göre değişiklik de gösterebilmektedir. Acil durumlarda nöbete çağırılma, ek mesaiye kalma, rutin nöbetler vs. nedeni ile 40 saati fazlasıyla geçen çalışma saatlerine sahip olunabilecek çalışma ortamları da bulunabilmektedir.

İDEAL BİR ANESTEZİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Bu kısımda bu mesleği yapan ya da yapmayı düşünen insanlara birkaç öneride bulunmak gerekirse sağlık alanında çalışan bir personel olmanın fazlasıyla sorumluluk ve disiplin gerektirdiğinin unutulmaması gerekmektedir.

Özellikle anestezi teknikeri olarak ameliyat gibi hayati riskler taşıyan bir alanda çalışacak olanlar veya çalışanlar ekstra özenli, disiplinli ve titiz olmalıdırlar. İnsan hayatının öneminin farkına varmış, insana değer veren ve bu mantıkla işini ciddiye alan bireyler olmak her sağlık personeli kadar anestezi teknikeri için de önemlidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.