kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Babalar Günü Nedir? Niçin Kutlanır? Ne Zaman Çıktı?

Babalar Günü Nedir? Niçin Kutlanır? Ne Zaman Çıktı? Babalar Günü nedir? Babalar Günü ne demek? Babalar Günü niçin kutlanır? Babalar günü ilk ne zaman kutlandı? Babalar günü ne zaman çıktı?

A+
A-

Evin direği, kız çocuklarının ilk aşkı, erkek çocukların örnek aldığı kişi annelerin ise hayat arkadaşı…. Kimden mi bahsediyoruz? Tabi ki babalardan. Annelerin gölgesinde kalsa da babaların önemi de oldukça fazladır. Özellikle de babalar günü yaklaşırken babaların önemi bir kez daha hatırlanmaktadır. Her yıl kutlanan babalar günü ile ilgili çok sayıda soru sorulmaktadır. Babalar gününün ne olduğu, ne anlama geldiği ve ne zaman kutlanacağı merak konusu olmaktadır. Peki babalar günü nedir? Babalar günü ne demek? Babalar günü ne zaman çıktı? Babalar günü niçin kutlanır?

Babalar Günü Nedir? Ne Demek?

Her yıl babalar günü yaklaşırken babalar gününün neden kutlandığı ve ne anlama geldiği ile ilgili sorular sorulmaktadır. Babalar günü, babaların öneminin hatırlandığı, insanların babalarını andığı, onlara hediyeler aldığı ve gerekli önemi gösterdiği sembolik bir gündür. Tarihçesi ise Amerika Birleşik Devletlerine dayanmaktadır. Her yıl Haziran ayının üçüncü pazar günü kutlanan Babalar Günü bu yıl 16 Haziran 2019 tarihine yani Pazar gününe denk gelmektedir.

Babaların onurlandırıldığı, hediyelerin alındığı babalar günü ilk kez ABD’de kutlanmaya başlanmıştır. Amerikan İç Savaşı sırasında yaralanan ve gazi olan birinin kızı olan Sonora Smart Dodd isimli bir kişi bugünü özel bir gün haline getirmiştir. Anneler için kutlanan özel bir gün olmasından yani anneler gününden hareketle babaların da bir günü hak ettiğini söyleyen Dodd, bu düşüncesini hayata geçirmek için harekete geçmiştir. Babasının doğum günü olan 5 Haziran tarihini babalar günü ilan etmek isteyen Dodd babalar günü ilan edilmesini sağlamış ancak tarih konusunda başarılı olamamıştır. Ve her yıl haziran ayının üçüncü pazar günü babalar günü ilan edilmiş ve tüm dünyada kutlanmaya başlanmıştır.

Babalar Günü Ne Zaman Çıktı?

Amerikan İç Savaşında gazi olan bir askerin kızı olan Sonora Smart Dodd babasını onurlandırmak istemiştir. Bu nedenle annelerin sahip olduğu anneler günü gibi babaların da özel bir günü olmasını önermiştir. Dodd, babasının anneleri olmadan büyüttüğü 6 çocuktan biridir. Bu nedenle babasına çok bağlıdır ve babasının fedakarlıklarının karşılığı vermek istemektedir. Bu nedenle babasının doğduğu gün olan 5 Haziran tarihinin Babalar Günü ilan etmek için çalışmalar yürütmüştür. Ancak çalışmalar ve ikna turları sonucunda 5 Haziran yerine haziran ayının üçüncü pazar günü babalar günü olarak ilan edilmiştir.

Babalar Günü Niçin Kutlanır?

Babalar Gününün pek çok kutlanma nedeni bulunmaktadır. Dünyanın her yerinde Haziran ayının üçüncü pazarında kutlanan Babalar gününde pek çok kişi hayatını kaybeden babalarını anmaktadır. Binlerce kişi babalarının değerini hatırlamakta ve babalarına hediyeler almaktadır. Pek çok aile babalarını da alarak yemeğe çıkmaktadır. Pek çok kişi babalarını ziyaret etmektedir. Kısacası babalar günü, insanlar babalarına verdiği değeri göstermek için kullandığı bir gündür. Ancak son yıllarda alışveriş kültürünün hayatımızda egemen olmasıyla popüler kültürün bir ürünü haline gelmiştir. Büyük firmalar babalar gününde yaptığı indirimlerle insanları alışveriş yapmaya teşvik etmektedir.

Babalar Günü İlk Ne Zaman Kutlandı?

Haziran ayında kutlanan Babalar Günü ilk kez Amerika Birleşik Devletlerinin başkenti Washington’un Spokane şehrinde 19 Haziran 1910 tarihinde kutlanmıştır. Ayrıca 1924 tarihinde ABD Başkanı Calvin Coolidge tarafından da kutlamalara destek verilmiştir. Ancak bu tarihlerde babalar günü resmi olarak tanınmamıştır. Takvimler 1966 yılını gösterdiğinde ise dönemin ABD Başkanı Lyndon Johnson her yıl Haziran ayının üçüncü pazar gününün babalar günü olarak kutlanacağını açıklamıştır. Böylece resmi olarak babalar günü ilan edilmiştir. Üstelik 1972 yılında da Nixon tarafından babalar günü yasal olarak ABD’de resmi tatil ilan edilmiştir.

Babalar Gününü Katolik Hristiyanlar ise farklı bir tarihte kutlamaktadırlar. Katolikler babalar gününü dini açıdan ele almakta ve Hz. İsa adına bu günü kutlamaktadırlar. Her yıl 19 Mart tarihinde St. Joseph Günü altında Hz. İsa’nın anıldığı babalar günü Hristiyanlar için kutsal bir gündür.

2019 Babalar Günü Ne Zaman?

Babalar günü ile ilgili en çok sorulan soruların başında “2019 babalar günü ne zaman?” sorusu gelmektedir. Babalar günü 2019 yılında Haziran ayının üçüncü pazarında kutlanmaktadır. 2019 yılında babalar günü 16 Haziran Pazar gününe denk gelmektedir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.