kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Cevher Hazırlama Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

​​​​​​​Cevher hazırlama mühendisi çalışma saatleri kaç saattir? Çalışma şartları nasıldır? Nasıl olunur? Kimdir? Cevher hazırlama mühendisi nedir? Ne iş yapar, görevleri nelerdir?

A+
A-

Cevher Hazırlama Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

Cevher hazırlama mühendisi ; üretilen doğal kaynakların  değişik alanlarda kullanılabilir hale getirilmesinde uzman olan kişidir. Her mühendislik dalında olduğu gibi cevher hazırlama mühendisliğinde de zorluklar mevcuttur.

İster üniversite tercih sürecinde olsun ister bir mesleği yapmaya karar vermeden önce olsun adaylar gelecekte yapacakları mesleğe dair bazı konuları merak ederler ve bunları araştırırlar.

Araştırılan konuların başında o meslekte ne iş yapıldığı, çalışma koşullarının ve saatlerinin nasıl olduğu, nasıl o mesleği yapmaya yeterlilik kazanıldığı gibi şeyler gelmektedir. Biz üniversite bölümü veya meslek adaylarının bu meraklarını gidermek maksadıyla bu tip soru işaretlerinin cevaplarını derlemeye çalıştığımız meslek tanıtımı yazıları hazırlamaya devam ediyoruz. Bu yazımızda cevher hazırlama mühendisi hakkında bu tip konulara değinmeye çalıştık.

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ KİMDİR? CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ NEDİR?

Cevher hazırlama üretilen kaynakların demir-çelik, metalurji, seramik ve boya endüstrisi gibi farklı alanlarda kullanılabilir hale getirilmesi aşamalarını kapsamaktadır ve bu maddelerin zenginleştirilmesini, boyutlandırılmasını ve hammaddelerin zararlı maddelerden arındırılması işlemlerini gerçekleştiren ve bu konuda teknolojiyi kullanan ve bu teknolojiyi geliştiren kişilere de cevher hazırlama mühendisi denmektedir.

Cevher hazırlama mühendisi nedir sorusunun cevabını ne iş yapar, görevleri nelerdir başlığında derinleştirelim.

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ GÖREVLERİ NELERDİR? NE İŞ YAPAR?

Cevher hazırlama mühendisleri yukarıda da bahsettiğimiz gibi kaynakların zengin hale getirilmesini, zararlı maddelerden arındırılmasını, boyutlandırılmasını yapar ve bunları teknolojik araçlar aracılığıyla gerçekleştirir. Cevher hazırlama mühendislerinin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Her türlü cevher hazırlama ve zenginleştirme işlemleri proses ve tesis tasarımını gerçekleştirmek
  • Cevher ve kömür hazırlama tesislerinin işletilmesiyle ilgili denetimler yapmak
  • Temiz katı yakıt üretim tesislerinin tasarımını ve işletilmesini yapmak
  • Deterjan, boya, sert plastik endüstrisi hammadde hazırlama tesislerinin tasarımı ve işletilmesini yapmak
  • Nükleer enerji hammaddelerinin teknolojisi ile ilgili araştırmalar yapmak
  • Atık değerlendirme ve tesis işletmeciliği gibi alanlardaki gelişmeleri takip etmek
  • Bağlı bulunduğu kurum ve kuruluşun istekleri doğrultusunda projeler üretmek ve bu projelerin sorunsuz yürütülmesini, vaktinde tamamlanmasını denetlemek
  • Kendisine bağlı olarak çalışan personeli organize etmek ve denetimlerini gerçekleştirmek

cevher hazirlama muhendisi ne is yapar

KİMLER CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ OLABİLİR? CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ NASIL OLUNUR?

Kimler, nasıl cevher hazırlama mühendisi olabilir sorusuna cevap vermek gerekirse öncelikli olarak cevher hazırlama mühendisi olmak isteyen adayların ilgili bir lisans programı mezunu olması gerektiğini belirtelim. Cevher hazırlama mühendisi olmak isteyen bir adayın mezun olması gereken ilgili lisans programı ise cevher hazırlamak mühendisliği veya benzeri bir programdır.

Yine cevher hazırlama mühendisi olmak isteyen adayların diğer izleyebileceği yol ise cevher hazırlamak mühendisliği alanında lisansüstü eğitim alarak bu mesleği yapabilme şansı elde etmektir.

Yalnız belirtmek gerekir ki her lisans programı mezunu dilediği her alanda lisansüstü eğitim alamaz, üniversitelerin lisansüstü öğrenci alımında programa kabul ettiği bölümlerden birinden mezun olmak gerekir. Ayrıca da bu yol ile mühendis gibi çalışabilmek için de özel sektördeki firmaların böyle alım yapması gerekmektedir.

Kamuda cevher hazırlama mühendisi olabilmek için tabi ki mezuniyet şartının dışında KPSS’den yeterli bir puan almış olmak da gerekmektedir. Alınan puana bağlı olarak merkezi atamalarda tercih yapılabilir veya açıktan ilan ile alım yapan kurumlara başvuru yaparak cevher hazırlama mühendisi olmaya çalışılabilir. Yine şunu da belirtmekte fayda var ki devlet bu alanda çok fazla alım gerçekleştirmemektedir.

Özel sektörde ise cevher hazırlama mühendisi pozisyonunda çalışmak için meslek adayının özel firmalara başvuru yapması ve aranılan şartları taşıması gerekmektedir. Bu şartlar genellikle alana hakimiyetin yanı sıra iyi seviyede dil bilmek, alan deneyimine sahip olmak gibi şartlardır.

CEVHER HAZIRLAMA MÜHENDİSİ ÇALIŞMA SAATLERİ NASILDIR? ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Cevher hazırlama mühendisleri yapılan meslek açısından hem sahada hem de kapalı ortamda çalışabilmektedirler. Her iki ortam da genellikle gürültülü, pis denebilecek ortamlardır bu yüzden çalışma ortamları kapsamında çalışma şartlarının çok da rahat olduğu söylenemez. Bunun dışında yeni başlanan her işte olduğu gibi yeni başlayan cevher hazırlama mühendisleri de hem maddi hem manevi açıdan tatmin olacakları bir ortama, şartlara sahip değillerdir.

Çalışma saatleri noktasında kamuda mühendis olarak çalışan bir birey tüm kamu personelleri gibi haftalık 40 saat çalışma saatine sahiptir fakat bu durum çalışılan kuruluşa göre bazı değişiklikler gösterebilmektedir. Aynı şekilde özel sektörde de çalışılacak kurum veya kuruluşa, şirkete bağlı olsa da ortalama olarak haftalık 55-60 saat çalışıldığı söylenebilir. Çalışılan kurum ve kuruluşa göre farklılık olmasının nedeni ise sahada mı yoksa kapalı ortamda mı çalışıldığı ile ilgilidir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.