kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Tıbbi Laboratuvar Teknisyeni Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Tıbbi laboratuvar teknisyeni maaşları kaç Türk Lirası oldu? Kamuda ve özel sektörde ne kadar kazanıyorlar? Net maaşları ve brüt maaşları ne kadar?

A+
A-

Tıbbi laboratuvar teknisyenliği, hastaların tanı aşamasında görev alan ve alınan numunelerde inceleme yapan kişidir. Peki bu tıbbi laboratuvar teknisyeni maaşları ne kadardır?

X mesleğini yapanlar ne kadar maaş alıyor, Y satanlar ne kadar kazanıyor, Z ile uğraşanların kazancı ne kadar gibi soruları sıklıkla duymaktayız. Bu soruların muhatapları da genellikle nezaket gereği kazançlarını aşağı yukarı söyleseler de bu soruların kendisi aslında nezaketsizlik göstergesidir.

Her ne kadar gelir, kazanç sorma bir nezaketsizlik olsa da özellikle bir mesleği yapmayı düşünen kişiler için o meslekte ne kadar gelir elde edildiğinin bilinmesi de önemlidir. Çünkü kişi yapacağı işten elde edeceği maaş ile hayatını idame ettirip ettiremeyeceğini bilmek ister. İşte bu nedenle özellikle meslekleri araştıran okurlarımız için mesleklerin maaşlarını yazmaya çalışıyoruz. İçeriğimizde ise tıbbi laboratuvar teknisyeni maaşlarına dair bilgileri okuyabileceksiniz.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Önlisans İçin Kaç Net Gerekir 2022

TIBBİ LABORATUVAR TEKNİSYENİ NE İŞ YAPAR? LABORATUVAR TEKNİSYENİ NEDİR? NASIL OLUNUR?

Tıbbi laboratuvar teknisyeni kendi alanındaki, branşındaki uzmanlara destek veren, onların talimatlarını yerine getiren ve bunlara ek olarak bu konuda ek vazifeleri de bulunabilen sağlık teknisyenleridir. Laboratuvar teknisyeni kimdir ve ne iş yapar sorularını en iyi biçimde görevleri üzerinden anlayabiliriz.

  • Laboratuvarına numune kabul birimlerinde numuneyi kabul ederler
  • Numunelerin analizi için ön hazırlığı yaparlar
  • Laboratuvarı başvuran kişilerden usulüne uygun olarak klinik örnekleri alırlar
  • Kan alma ünitesinde, kan alma işlemini yaparlar
  • Acil olan testleri ayırarak çalışırlar ve muhafazası gerekenleri usulüne göre ayırırlar, saklarlar
  • Ret kriterlerine göre ret edilmesi gereken örnekleri ret ederek yeni örnek isterler, durumu, laboratuvar uzmanı, örneği gönderen hemşire ve/veya hekime bildirirler
  • Laboratuvar araç-gereçlerini kullanarak hekim tarafından istenilen deney, test ve analizleri yaparlar
  • Bulgularını rapor haline getirerek onaya sunarlar
  • Çıkan panik değerleri laboratuvar uzmanına ve/veya ilgili klinik hekimine ve/veya hemşiresine bildirirler
  • İnternal ve eksternal kalite kontrol çalışmalarını yaparlar, kayıt altına alırlar.
  • İşlem sırasındaki gözlemlerini kalite çalışmaları doğrultusunda formlara kaydederler
  • Laboratuvar istatistik çalışmaları, malzeme ve kit sayımı ile miad kontrollerini yaparlar, bunları kayıt altına alırlar
  • Laboratuvar araç – gereçlerinin temizliğini ve dezenfeksiyonunu sağlarlar
  • Laboratuvarına test cihazları ve araçlarının, günlük bakımını ve kullanım öncesi kalibrasyon kontrollerini yaparlar
  • Dekontaminasyon işlemlerini ve atıkların güvenli bir şekilde bertaraf edilmesini sağlarlar

Tıbbi laboratuvar teknisyeni olmak isteyen bir insanın da izlemesi gereken yollar bulunmaktadır. Bu yolların başında Tıbbi Laboratuvar – Tıbbi Laboratuvar Teknisyenliği Dalı bölümünü bitirmek gelmektedir. Akabinde mesleğe başlamak için ise yine bir tercih yapılması gerekmektedir. Eğer memur olarak tıbbi laboratuvar teknisyeni olunacaksa adayın KPSS kısaltmasıyla bilinen kamu personeli seçme sınavına girerek atanmasına yeterli bir puan alması gerekmektedir. Özel sektör çalışanı olmak için ise adayın ilan takip etmesi, kendi alanında hizmet veren kurum ve kuruluşlara cv bırakması gerekmektedir.

Bu başlığı daha kapsamlı incelediğimiz içeriğimize göz atmak için:

 

laboratuvar teknisyeni ne is yapar

ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANI OLARAK TIBBİ LABORATUVAR TEKNİSYENLERİ NE KADAR MAAŞ ALMAKTADIRLAR?

Yeni mezun veya deneyim sahibi olmayan tıbbi laboratuvar teknisyenleri yeni mezun veya tecrübesiz birçok meslek mensubu gibi genellikle asgari ücret ile veya çok az biraz üzerinde bir maaş ile çalışmaya başlarlar. Tabi ki deneyim sahibi olarak veya kendini geliştirerek asgari ücretten daha fazla kazanmak mümkündür ama genel olarak tıbbi laboratuvar teknisyenlerinin ortalama gelirleri asgari ücret seviyesindedir. Belirlenen asgari ücrete göre de yeni başlayan tıbbi laboratuvar teknisyeni maaşı özel sektörde 14.500 TL ve civarındadır diyebiliriz.

MEMUR OLARAK HİZMET VEREN TIBBİ LABORATUVAR TEKNİSYENİ MAAŞLARI NE KADAR?

Özellikle bir kamu görevlisinin net ve brüt maaşı arasında hatırı sayılır bir fark olduğunu belirtmekte fayda var. Ocak ayında yapılan 7,36 oranında zam sonrası kamu personeli olarak görev yapan tıbbi laboratuvar teknisyenlerinin maaşlarını şöyle tablolayabiliriz.

Yeni başlayan Tıbbi Laboratuvar Teknisyeni Maaşı: 14.250-21.500 Türk Lirası

Bu tabloda görülen tıbbi laboratuvar teknisyeni maaşlarına net maaş dediğimiz halde bir aralık olarak görülmesinin nedeni ise AGİ yani asgari geçim indirimi, aile yardımı, ek ödenekler, çocuk yardımı gibi farklı değişkenlere bağlı olarak bu oranlarda hatta belki bunlardan da 100-200 TL esneklik göstermesidir. Yine de ortalamaya vurduğumuz zaman yeni başlayan tıbbi laboratuvar teknisyeni maaşının 14.500 ila 16.750 Türk Lirası dolaylarında olduğu görülmektedir.

Net maaş kavramı brüt maaş ile ilgili bir kavramdır. Brüt maaş bir çalışanın gelirini anlatmak için kullanılması gerekirken net maaş kavramı ise eline geçen para anlamında kullanılmalıdır. Tıbbi laboratuvar teknisyenlerinin bazı kaynaklarda buradaki rakamlardan 1000-1500 TL fazla maaş aldığının söylenmesi brüt maaş ile alakalıdır. Bunlar devlete emeklilik kesintisi, sağlık sigortası primi, gelir vergisi olarak verilen paralardır.

Ocaktakine benzer bir oranda zam yapılması ihtimalinde ise temmuz zamlı tıbbi laboratuvar teknisyeni maaşları 14.500-15.400 TL civarlarına çıkacaktır fakat yine ele geçme noktasında %20 olan bir üst gelir vergisi dilimine çıkıldığı için bu rakamdan da 100-150 TL aşağıda ele geçen maaş olması olasıdır.

Patolojik Anatomi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Tıbbi Laboratuvar ve Patoloji Teknikeri Maaşı 2023

Tıbbi laboratuvar Teknikleri kan alır mı?

Laboratuvarı başvuran kişilerden usulüne uygun olarak klinik örnekleri alır. Kan alma ünitesinde, kan alma işlemini yapar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.