kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Çeyiz Hesabı Nedir? Devlet Katkısı Ne Kadar? Başvuru Şartları Nelerdir?

Çeyiz Hesabı Nedir? Devlet Katkısı Ne Kadar? Başvuru Şartları Nelerdir? Evlenmek isteyen ancak maddi yetersizlikler nedeniyle evlenemeyen gençlere çeyiz hesabı ile devlet katkısı sağlanıyor. Peki çeyiz hesabı devlet katkısı nasıl alınır?

A+
A-

100 kişiye sorsak 99’u mutlu bir evlilik yapmak istemektedir. Sevdiği kişile evlenmek milyonlarca kişinin düşlerini süslemektedir. Aşk dolu bir evlilik, sağlıklı çocuklar, mutlu bir aile ve huzurlu bir yaşam pek çok kişiyi mutlu etmeye yeter de artar bile. Ancak evlenmek günümüzde oldukça zor. Düğün salonları, araba, ev, eşyalar derken mütevazi bir evlilik 100 bin Türk Lirası tutuyor neredeyse. Bu hesap da gençleri evlenmekten uzaklaştırıyor. Yine de evlenmek isteyenler de para biriktirmek için ellerinden geleni yapıyor. Peki sadece biriktirmekle olur mu? Gençlerin birikimine biraz da katkı yapılsa fena mı olur? İşte tam da bu noktada “çeyiz hesabı” devreye girmektedir. Devlet evlenmek isteyen ve bu nedenle para biriktiren gençlere çeyiz hesabı ile katkı sağlamaktadır. Ancak bu uygulama hala toplumun geniş kesimlerine yayılamamıştır. Pek çok kişi çeyiz hesabıyla ilgili araştırma yapmaktadır. Peki çeyiz hesabı nedir? Ne demek? Çeyiz hesabına kimler başvuru yapabilir? Çeyiz hesabı nasıl açılır? Çeyiz hesabı başvuru şartları nelerdir?

Çeyiz Hesabı Nedir? 

Çeyiz hesabı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının eski adı olan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı geçerli iken uygulamaya konan bir hizmettir. Madi olarak yetersiz oldukları için yuva kuramayan gençlere destek vermek için başlatılan uygulama 2017 yılından bu yana uygulanmaktadır. Çeyiz hesabı kapsamında devlet gençlerin birikimine belirli oranlar da destek vermektedir. Uygulamayla devlet gençlere yüzde 25’e varan katkı sağlamaktadır. 24 yaşını doldurmayan gençler ve çocukları adına bu hesap açılmaktadır. 27 yaşını doldurmdan yapılan evlilikler için devlet katkısı alınır. En az 3 yıl boyunca ödeme süresi ele alınan çeyiz hesabı için 24 yaşını da aşmamak gerekiyor.

Çeyiz Hesabı Devlet Katkısı Ne Kadar?

Çeyiz hesabınızı 2016 yılında açtırdığınızı varsayalım. Bu durumda 3 yıl boyunca düzenli ödemelerini gerçekleştirenler için 9 bin TL’yi bulan ilk ödemeler için başvurular 17 Nisan 2019 tarihinde başlıyor. Ödemeler ise 2019 yılı Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilecek. Çeyiz hesabı hesaplanırken ne kadar ödeme yapıldığı hesaplanır. 36-48-60 ay ve üzeri süre ie yapılan çeyiz hesabı ödemelerinde faiz oranı yüzde 10 ile 25 arasında değişir. Bu durumda devlet katkısı da artmaktadır.

36 aydan az düzenli ödeme yapanlar için devlet katkısı oranı %0’dır ve azami devlet katkısı 0 TL’dir. 36-47 arası ödeme yapanlar için devlet katkısı oranı %20’dir ve azami devlet katkısı 6 bin 500 TL’dir. 48-59 arası düzenli ödeme yapan kişilere devlet katkısı %22’dir ve azami devlet katkısı 7 bin 500 TL’dir. 60 ay ve üzerinde düzenli ödeme yapanlar %25 devlet katkısı oranı alırlar ve azami 9 bin TL destek alırlar.

ceyiz hesabi rakam

Çeyiz Hesabına Başvuru Şartları Nelerdir?

Hesabı yalnızca Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, mavi kart sahipleri açtırabilir. Hesabın açılması için kişilerin 24 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Ayrıca 18 yaşından küçükler için de hesap açmak mümkündür. Ancak bu durumda velilerin veya yasal vasilerin hesap açtırması gerekir. Hesap açtırmak isteyen kişilerin daha önce evlenmiş olmamaları ve hesap açtırırken bekar olmaları gerekir. Ayrıca hesaptan faydalanmak isteyenlerin evlenmeden önce en az 3 yıl düzenli ödeme yapmaları da en önemli şart olarak öne çıkıyor. Evlenmek isteyen gençler için hesap açtırmak oldukça kolaydır. Özel veya kamu bankalarına giden gençler hesap açtırmak istediklerini söyleyip kolaylıkla işlemlerini gerçekleştirebilirler.

Çeyiz Hesabında Devlet Katkısı Ne Zaman Alınır?

Çeyiz hesabı kapsamında ödemelerini yapan gençler devlet katkısından nasıl ve ne zaman faydalanacağını merak etmektedir. Gençler evlendikleri tarihden sonra 6 ay içerisinde ilgili bankaya başvuru yapar. Banka da başvurunun yapıldığı ayı takip eden ayın ilk 10 iş günü içinde başvuruyu bakanlığa iletir. Banka da belgeleri aldıktan sonra 10 gün içerisinde belge kontrolünü yapar ve devlet atkısı ödemesini gerçekleştirir. Banka da ödemeyi aldığı gün gençlerin hesabına parayı aktarır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.