kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gümrük Muhafaza Memuru Maaşları 2023 Ne Kadar?

Ticaret Bakanlığı gümrük muhafaza memuru maaşı 2023 yılı itibariyle ne kadar oldu? Gümrük muhafaza memuru mesai ücretleri 2023 yılında kaç tl oldu? Gümrük muhafaza memurlarının 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle ellerine ne kadar maaş geçti? Muhafaza memurlarının çalışma koşulları nasıldır? Gümrük muhafaza memurları nerede çalışmaktadır? İşte detaylar…

A+
A-

Ticaret Bakanlığı bünyesinde on binden fazla gümrük muhafaza memuru çalışmaktadır. Kpss 2022/1 alımlarında da bakanlık taşra teşkilatına sözleşmeli personel olarak 1.250 sözleşmeli muhafaza memuru alınmıştır. Çalışma şartları açısından kamu kurum ve kuruluşlarında zor bir mesleği icra eden gümrük muhafaza memurları, 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle zammı maaşlarına kavuştu. Gümrük personelinin maaşını çok farklı şekillerde alıyor olması hesaplamada kafa karışıklığına yol açıyor olsa da biz bütün detayları ve ek ödemeleri ile birlikte gümrük muhafaza memuru maaşını belirtmek istiyoruz. Bunun yanı sıra daha önceki yazılarımızda belirttiğimiz üzere muhafaza memurlarının çalışma koşulları ve nerelerde çalıştıkları ile ilgili bilgi vermek istiyoruz.

Gümrük Memur Maaşları 2023

Gümrük Muhafaza Memuru Maaşı 2023

Ticaret Bakanlığının kadim kolluk kuvveti olan gümrük muhafaza memurları maaşlarını bir kaç farklı ek gelirle birlikte almaktadır. Gümrük muhafaza memurlarının aylık ellerine geçen parayı belirleyen unsurlar: Cari aylık maaşları, aylık mesai gelirleri, yolluk olan müdürlüklerde yolluk geliri ve ek5000 olan yerlerin geliri olarak belirtmek gerekir. Kolluk görevlisi olarak silah taşıma yetkisi olan gümrük muhafaza memurlarına silah tazminatı verilmektedir. Bütün bu gelirler hesaba katılarak gümrük muhfaza memurlarının aylık ellerine geçen gelir aşağıdaki şekilde oluşmaktadır:

  • Gümrük muhafaza memurunun 2023 aylık maaşı : 12.650-12.850 TL arası. (Taşrada yer alan bütün müdürlüklerde alınmaktadır.)
  • Gümrük muhafaza memurunun 2023 aylık mesai ücreti : 12.100-12.250 TL arası. (Taşrada yer alan bütün müdürlüklerde alınmaktadır.)
  • Gümrük muhafaza memurunun 2023aylık yolluk ücreti : 1000-2.800 TL arası. (Yolluk olan müdürlüklerde muhafaza memurları da yolluk almaktadır. Müdürlükler nezlinde dağıtılan yolluk miktarı değişmekte olduğundan aralık biraz geniş bırakılmıştır. Her müdürlükte yolluk olmadığını belirtmek gerekir.
  • EK5000  2023 yılında ne kadardır : Gümrük giriş kapılarında çalışan personele ek500 adı altında bir gelir verilmektedi. Limanlar ve sınır kapılarının büyük bölümünde ek5000 alınmaktadır. İç gümrüklerde ek5000 yoktur. 2023yılı için ek5000 ücreti 500 TL civarındadır.

Bütün bunları hesaba katarak yapmış olduğu hesaplamalara göre: Ticaret Bakanlığında kadrolu veya sözleşmeli olarak çalışan gümrük muhafaza memurları 15 Ocak 2023 tarihi itibariyle aylık en az 14.750 TL almaktadır. Yolluğun yüksek olduğu ve ek500 alınan müdürlüklerde bir muhafaza memurunun aylık maaşı 6.500-7.000 TL arasını bulmaktadır.

Gümrük muhafaza memurlarının 2023 temmuz ayında da maaşlarının en az 15.250 TL en fazla 17.500 TL olacağı belirtmek gerekir.

Gümrük Muhafaza Memuru Çalışma Şartları

Gümrük muhafaza memurlarının çalışma şartlarını kapsamlı şekilde değerlendirdiğimiz yazımızdan hareketle, gümrük muhafaza memurları her şeyden önce özel kolluk birimidir. Havaalanlarında bagaj kontrolü, sınır kapılarında mazot kontrolü, tır ve transit kapsamında yurda gelen eşyaların araç içi kontrolü, limanların giriş ve çıkış kapılarında araçların giriş ve çıkış kontrolü, muhafaza kaçakçılık ve istihbarat müdürlüğünde kaçakçılıkla mücadele operasyonu gibi görevlerde bulunmaktadır. Muhafaza memurları  havaalanları ve havalimanlarında, gümrük giriş kapılarında, liman giriş kapılarında ve serbest bölge giriş kapılarında müdürlük bünyesinde çalışmaktadır. Gümrük muhafaza memurlarının çalışma şartları hakkında daha kapsamlı bilgilere link içerisinden ulaşabilirsiniz.

Gümrük Muhafaza Memurlarının Kariyer Olanakları

Ticaret Bakanlığı bünyesinde muhafaza memuru olarak çalışanlar, bakanlığın belirttiği sınav şartlarını taşıdıklarında yükselme sınavları içerisinde ilk olarak Şef veya Kısım Amiri olabilmektedir. Şef olan bir memurun bir sonraki aşamada katılacağı sınav gümrük müdür yardımcılığı olarak belirtilmiştir. Kısım amiri olanların bir sonraki aşamada katılacakları sınav bölge amirliği olarak belirtilmiştir. Bölge amirliğinden de kaçak istihbarat müdürü olabilirler. Aynı şekilde şef olan bir muhafaza memuru müdür yardımcılığından sonra, müdür, genel müdür yardımcısı ve son olarak bölge müdürü olabilmektedir.

DGS Gümrük İşletme

Gümrük memuru kaç saat çalışır?

Gümrük Muhafaza Memurları vardiya usulü çalışmaktadır. En yaygın olan vardiya 24-24’tür.Yani 24 saat aralıksız çalışıp, 24 saat istirahat etmektir.

Yorumlar

  1. Muhafaza 25 Avatar Muhafaza 25 dedi ki:

    Gümrük muhafaza memurunun silah tazminatı yok hakkımız ama veren yok