kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Paramedik Nedir? Nasıl Olunur?

Paramedik nedir, ne iş yapar, nasıl olunur, kimler olabilir gibi soruların cevapları yazımızda. Paramedik boy kilo şartları, atama puanları ve daha fazlası…

A+
A-

Paramedik Nedir?

Paramedik nedir dediğimiz zaman aklımıza acil yardımın önemli bir parçası olmaları gelmektedir. Paremedik; acil tıbbi yardımın gerektiği durumlarda hastanın sağlık kuruluşuna götürülmesi süreci boyunca hasta yaralıya gerekli müdahalede bulunan sağlık çalışanıdır.

Acil servise düşen çağrılara cevap veren, ambulans kullanmak, hastaya ilk müdahale ve hastanın taşınması süreçlerinin tamamından sorumlu sağlık personeline pamedik adı verilmektedir.  

Paramedik ünvanının diğer adı Ambulans ve acil bakım teknikeridir (AABT). Görev tanımı oldukça geniştir bu yüzde paramedik nedir, paramedik ne iş yapar sorularına daha yrıntılı cevap vermeye çalışacağız.

Paramedik Nasıl Olunur?

Üniversitelerin ilk ve acil yardım bölümünü bitirenler  KPSS önlisans puanı ile paramedik olarak atanabilir. Önlisans mezunları için genel uygulanan kurallar paramedik olarak atanmak için de geçerlidir.

Yani 4 yıllık bir bölümü bitirip lisans mezunu olmadan mutlaka  önlisans puanınızı almanız mantıklı olacaktır. Paramedik atama puanları diğer mesleklere göre daha düşüktür bilhassa ortalama bir lisans bölümü atama puanlarında çok daha düşüktür.

İlk ve acil yardım bölümü tercih kılavuzunda bölümü tercih edebilmek için yani paramedik olabilmek için bazı koşulları mevcuttur. Boy ve kilo şartları olarakta bilinen bu şartlar:

  • 17 yaşını doldurmuş ve 23 yaşından gün almamış olmak
  • Erkekler için 1,65, kız öğrenciler için 1,60 boy
  • Kurtarma ve taşıma esnasında birlikte çalıştığı ekip arkadaşıyla sedye kaldırabilecek fiziğe sahip olmak
  • Sürücü belgesi almak için gerekli nitelikleri taşımak

Yukarıda sayılan şartlar KPSS öncesi değil üniversite tercihleri esnasında aranmaktadır. Yaş şartı bu yüzden düşük belirlenmiştir.

Paramedik ve ATT Aynı mı?

İki farklı meslek değil ancak iki farkı ünvandır. Tekniker ve teknisyen farkı burada da karşımıza çıkmaktadır. Acil tıp teknisyeni (ATT) sağlık meslek lisesi mezunu, paramedik ise önlisans mezundur.

Göreve başladıktan sonra herhangi bir önlisans programını bitiren ATT, paramedik ünvanını almaya hak kazanır böylece 1 derce ilerlemesi ve yaklaşık 200 TL daha fazla maaş alır.

Paramedik Ne İş Yapar?

Yukarıda da kısaca değindiğimiz gibi birden fazla görevi vardır. Eğer ambulansta doktor yoksa kıdemi eski olan paramedik amirdir. İlaç uygulama ve gerekirse müdahaleyi paramedik yapar ve ATT’nin de amiri konumundadır. Genellikle 24 saat 112 acil serviste nöbet tutup 72 saat dinlenir ancak belirli dönemlerde sağlık müdürlüğü mesai şartlarını değiştirebilir.

Paramedik Maaşları Ne Kadar?

Paramedik mezunları özel hastanede ya da devlette çalışma durumları ile meslekteki yılları baz alınarak maaşları hesaplanmaktadır. Ortalama bir maaş söylemek gerekirse 3.500-4.500 arası bir rakam almaktadırlar.

Yorumlar

  1. Hasan can terkin Avatar Hasan can terkin dedi ki:

    Iki yıllik bir bolummu