kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Sağlık Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

Sağlık Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar? Nasıl Olunur? Sağlık Teknikeri kimdir? Sağlık teknikeri ile sağlık teknisyeni aynı mı? Aradaki fark ne? Sağlık teknikeri ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Sağlık teknikeri nasıl olunur? Nasıl olmalı?

A+
A-

Sağlık Teknikeri Nedir? Ne İş Yapar?

Sağlık bakanlığına bağlı, temel sağlık bilgi ve becerisine sahip nitelikli sağlık çalışanıdır. Sağlık teknikeri günümüzde her zaman var olan sağlık alanının önemli dallarından biridir.

Türkiye’deki en büyük sektörlerden biri hiç şüphesiz ki sağlık sektörüdür. Devlet himayesinde ve özel sektör girişimleriyle sağlık sektörü Türkiye’de devasa boyutlara ulaşmıştır.

Dünyanın dört bir yanından milyonlarca kişi sağlık nedeniyle ülkemize gelmektedir. Dünyada sağlık alanında önemli bir cazibe merkezi olan Türkiye yetişmiş ve kaliteli personelleriyle de dikkat çekmektedir.

Farklı kadro ve pozisyonlarda binlerce sağlık çalışanı bulunmaktadır. Sektörde doktor, hekim, cerrah, hemşire, ebe, memur ve sağlık teknikeri gibi farklı kadrolarda çalışan çok sayıda çalışan bulunur. Bu meslekler arasında özellikle ‘sağlık teknikeri’ olarak çalışan personeller öne çıkmaktadır.

Bunun sebebi de son yıllarda Sağlık Bakanlığı tarafından çok sayıda sağlık teknikeri kadrosunda personel alımının yapılmasıdır. Bu sebeple de bu kadro ile ilgili çok sayıda soru sorulmaktadır. Peki Sağlık Teknikeri nedir? Kimdir? Kime denir? Sağlık teknikeri ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Sağlık teknikeri nasıl olunur? Olma şartları nelerdir? Personeller ne kadar maaş alır?

Sağlık Teknikeri Kimdir?

Her şeyden önce şuna açıklık getirelim. Sağlık teknikeri ile sağlık teknisyeni aynı meslek, aynı kişi ve aynı şey değildir. Tekniker 2 yıllık meslek yüksek okulundan eğitim alarak mezun olan sağlık personelidir. Teknisyen ise meslek lisesinden mezun olan sağlık çalışanlarına denir.

Sağlık teknikeri, her yıl milyarlarca doların harcandığı sağlık sektöründe çalışan en önemli personellerden bir tanesidir. Hastanelerde, aile hekimliklerinde, sağlık ocaklarında, polikliniklerde, acil servislerde, Sağlık Bakanlığı bünyesinde ve özel sektörde çalışabilir.

Personeller temel sağlık bilgisine sahiptir ve aynı zamanda evrak/idari işlemleri de yapabilecek yetkinliktedir. Personeller bir alanda uzmanlaşabilir ve bu alanda birlikte çalıştığı kişilere, hekimlere yardımcı olabilir. Sağlık Bakanlığı tarafından sık sık sağlık teknikeri personel alım ilanı yayımlanmaktadır.

Ülkede sayıları fazla olan personellerin kendilerine ait bir dernekleri de bulunur. Bu dernek koordinesinde organize olan personeller etkinlikler de düzenler.

Sağlık Teknikeri Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Sağlık Teknikeri Sağlık Bakanlığında ve bünyesindeki kurum ve kuruluşlarda çalışabilir. Devlette kamu personeli olarak çalışan personeller kendilerine özel sektörde de kolaylıkla iş bulabilmektedir. Personellin pek çok görev ve sorumluluğu bulunmaktadır. İşte sağlık teknikerinin görevleri..

Personeller görev bölgelerindeki hastalarla ilgilenirler. Tedavi öncesi protokolleri yerine getirirler. Hastaları tedaviye ve tetkin için hazırlarlar.

Personeller görev bölgelerini çalışmaya müsait, temiz ve düzenli tutmalıdır.

Sağlık teknikerleri hastaların yürümesine, hareket etmesine yardımcı olabilir ve ihtiyaçlarına karşılık verebilir. Hastaların sorunlarıyla ilgilenebilir. Ancak bu işlemler sırasında yetkili kişilerin çizdiği çerçevede hareket etmek önemlidir. Örneğin doktorun talimatları doğrultusunda hareket edilmelidir.

Teknikerler görev bölgelerindeki hastaların sağlık durumlarını takip edebilir ve gerektiğinde doktorlara bildirebilir.

Personeller doktorların, yetkili kişilerin talimatları doğrultusunda ihtiyaçlarını göremeyen hastaların yemek yemesine, su içmesine yardımcı olabilir.

Personeller hastalara fizik tedavi konusunda yardım edebilir, doktor talimatları ile hastalara egzersiz yaptırabilir.

Teknikerler görev bölgelerindeki tüm malzemelerin temiz, hijyenik ve kullanıma hazır olmasını sağlar. Malzemelerin güvenliğini temin eder.

Sağlık teknikerleri evrak işleri de yapabilir. Evrak/belge işlerinin düzeni ve takibiyle ilgilenir.

saglik teknikeri nedir kimdir

Sağlık Teknikeri Nasıl Olmalı?

Personeller çalıştıkları sağlık kurumunda pek çok görev ve sorumluluk altına girmektedir. Ayrıca insanlarla ilgilenmek, iletişim kurmak, sağlık çalışanları ile hastalar arasında köprü olmak zordur. Bu nedenle adayların mesleklerini sevmeleri, hızlı düşünmeleri, ahlaklı ve nazik olmaları gerekir.

Hızlı hareket eden, hızlı karar alan, soğuk kanlı olan personeller bu zor görevin üstesinden gelebilir. Ayrıca mağdur olan, ihtiyaç sahibi olan, hasta olan kişilere kötü davranmamak şarttır. Bu nedenle personellerin iyi kalpli, güler yüzlü olması önemlidir. İnsanların hastalığı, sorunları ile ilgilenen personellerin kutsal bir iş yaptıklarını unutmamaları gerekir.

Sağlık Teknikeri Nasıl Olunur?

Sağlık sektöründe işsizlik sorunu son derece azdır. Sürekli büyüyen sektörde devlet kurumları da özel sektör firmaları da sık sık personel alımı yapar. Bu nedenle pek çok kişi nasıl sağlık teknikeri olabileceklerini merak eder. İşte yapılması gerekenler;

Adayların en az 2 yıllık eğitim veren meslek yüksek okullarından başarı ile mezun olması gerekir. Önlisans programı olarak da bilinen bu okullardan mezun olan adayların doğru bölümlerde eğitim alması şarttır.

Sağlık Teknikeri Olmak İçin Okunması Gereken Önlisans Bölümleri

Ağız Diş Sağlığı, Diş Hekimliği, Diş Teknik Sekreterliği, Diş Protez, Diş Protez Teknikerliği, Diş Protez Teknolojisi

Anestezi, Anestezi Teknikerliği

Eczacılık, Eczane Teknikerliği, Eczane Hizmetleri Önlisans Programları

Acil Bakım Teknikerliği, Acil Yardım Teknikerliği, Ambulans ve Acil Bakım Teknikerliği, Acil Yardım, Parademik, Ambulans ve Acil Bakım, İlk ve Acil Yardım

Ameliyathane Teknikerliği, Cerrahi Teknikerlik, Ameliyathane ve Cerrahi Hizmetler

Sağlık Teknikeri Olma Şartları Nelerdir?

Adayların üniversitelerin 2 yıllık önlisans programlarından mezun olmaları gerekmektedir.

Mezun olduktan sonra belirli bir alanda uzmanlaşmak için çalışır.

Özel sektörde yoğunlaşmak istedikleri alanda çalışan personeller kolay iş bulmak için istemedikleri alanlarda da çalışabilir.

Devlette çalışmak isteyen personeller Kamu Personeli Seçme Sınavına girip yüksek puan almalıdır.

KPSS Önlisans’a girerek iyi puan alan adaylar Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan iş ilanlarına başvuru yapabilir.

Sağlık Teknikeri Maaşları Ne Kadar?

Devlette görev yapan sağlık teknikeri maaşları görev bölgelerine, nöbet yoğunluğuna, derece ve kıdemine, AGİ ve aldığı yardımlara bağlı olarak 4 bin TL ile 5 bin TL arasında değişmektedir. Özel sektörde personellere ödenen maaşlar ise biraz daha düşüktür. Özel sektörde sağlık teknikeri maaşı 3 bin ile 4 bin TL arasında değişmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.