Malzeme Bilimi Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Malzeme bilimi mühendisi maaşları ne kadar oldu? Malzeme bilimi mühendisi devlette ne kadar kazanır? Net ve brüt maaşları ne kadardır?
Mühendislik dallarından biri olan malzeme bilimi mühendisi dikkat çeken meslekler arasında yer alır. Bizde dikkat çeken bu meslek hakkında merak ettiklerinizi sizler için derledik. Malzeme bilimi mühendisi maaşları ne kadar, nasıl olunur , ne iş yaparlar ve daha birçok soruyu cevapladık.
Bir kariyer planlaması yapan veya kariyer planlaması sonrası işe başlamak üzere olan bireyler yapacakları işte ne kadar para kazanacaklarını merak ederler. İşte bu merakı gidermek amacıyla bizler sizlere her türlü meslek grubunun maaşlarını derlemeye ve yayımlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızda ise malzeme bilimi ve mühendisliği mezunlarının aldığı unvan olan malzeme bilimi mühendisi maaşlarının ne kadar olduğuna dair bilgiler vermeye çalışacağız.
Malzeme Bilimi ve Teknolojileri
MALZEME BİLİMİ MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? NASIL MALZEME BİLİMİ MÜHENDİSİ OLUNUR? NE İŞ YAPARLAR?
Malzeme bilimi mühendisi organik veya yapay kökenli hammaddeler üzerinden polimer, metal, seramik veya karma malzemeleri tasarlayan, üreten, geliştiren mühendis grubudur.
Malzeme bilimi ve mühendisliği bölümünü okuyanların yapabildiği malzeme bilimi mühendisliği kendi içinde farklı kollara ayrılmıştır ve ayrılan kolların hemen hemen hepsinin kökeninde malzeme bilimi vardır. Bu noktada da görevleri, yani yaptıkları işler birbirine benzer. En genel haliyle malzeme bilimi mühendisinin görevleri şunlardır:
- Ham maddelerin çıkarıldıktan sonra temizlenmesi, saflık derecesinin arttırılması, metal, polimer, seramik veya alaşımlar elde edilmesi, en kaliteli şekilde üretilmesi gibi süreçleri planlamak, yönetmek ve denetlemek
- Gerekli ortamı oluşturarak bahsi geçen hammaddelerden yeni malzeme üretimi için gerekli ortamı oluşturmak ve bu malzemelerin şekillenmesini sağlamak
- Malzemelerin korunmasına yönelik ortamın oluşmasını sağlamak
- Üretilmiş olan ürünlerin kalite kontrolünü yapmak ve analizini gerçekleştirmek
Malzeme bilimi mühendisi olmak için yukarıda da bahsettiğimiz gibi malzeme bilimi ve mühendisliği mezunu olmak veya buna benzer bir bölüm mezunu olmak gerekmektedir. Devlette malzeme bilimi mühendisi, mühendis olmak için KPSS adını taşıyan ve memur olmayı sağlayan sınava girerek yeterli puan alıp açılan karolara başvurmak gerekmektedir. Özel sektörde malzeme bilimi mühendisi olmak için ise bu alanlarda hizmet veren firmaların ilanlarına başvuru yapmak veya bu tip firmalara cv bırakarak işe kabul edilmeyi beklemek gerekmektedir.
KAMUDA MALZEME BİLİMİ MÜHENDİSİ MAAŞI NE KADAR OLDU?
Kamuda mühendis unvanı ile çalışacak hemen hemen her grubun maaşları aynı veya birbirine yakındır. Kamudaki mühendis maaşlarını şöyle bir liste ile özetleyebiliriz:
Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 17.500-17.750 Türk Lirası
Malzeme bilimi mühendisleri de mühendis unvanı ile çalışmaya başladıkları için yeni başlayan malzeme bilimi mühendisi maaşı 17.700 TL dolaylarında olacaktır. Tabi ki bu rakama çalışılan kurumdaki ek ödenekler, AGİ, aile yardımları gibi diğer değişkenler de eklendiğinde biraz aşağısında biraz yukarısında net maaş alındığı söylenebilir.
Diğer taraftan buradaki rakamlar net maaş yani ele geçen miktarı ifade etmektedir. Brüt maaş noktasında tüm ücretli çalışanlar gibi daha fazla para kazanılsa da gelir vergisi, emeklilik keseneği, sağlık sigortası gibi kesintiler nedeniyle net ele geçen para doğal olarak daha az olmaktadır. Mühendislikte veya malzeme bilimi mühendisliğinde bu rakam yaklaşık olarak 1300-1500 TL dolaylarındadır. Yani brüt maaş için yukarıda verdiğimiz rakamlara yaklaşık olarak bu kadar daha eklenilmesi gerekmektedir.
Temmuz zamlı malzeme bilimi mühendisi maaşları ise yaklaşık 400 TL dolaylarında brüt artış gösterecektir fakat gelir vergisi noktasında ikinci dilime geçildiği için daha fazla kesinti olacağından net maaşa bunun yansıma 100-200 TL veya daha aşağısında olacaktır.
ÖZEL SEKTÖR İÇİN MALZEME BİLİMİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR?
Özel sektörde çalışan bir mühendisin mezun olduğu okul, var olan beceriler gibi değişkenlere dışarıda bıraktığımızda eline geçecek maaş asgari ücret veya biraz üzerinden bir miktar olarak karşımıza çıkmaktadır. Asgari ücret 8 bin 506 TL olarak belirlenmiştir ve ya bu civarlarda ya da 9000-10000 TL dolaylarında bir maaş ile işe başlanabileceğini söylemek yanlış olmayacaktır. Tabi ki belirttiğimiz gibi mezun olunan okul veya sahip olunan donanım bu rakamı yukarıya taşıyabilmektedir.
Polimer Malzeme Mühendisi Maaşları Ne Kadar?
Malzeme Bilimi ve mühendisliği nedir ne iş yapar?
Birçok türde teknoloji ve ürünü geliştirmek için, malzemelerin araştırılması, belirlenmesi, tasarımı ve geliştirilmesinden sorumludur.