kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kriminolog Nedir? Nasıl Olunur?

Kriminolog Nedir? Nasıl Olunur? Ne İş Yapar? Kriminolog Nedir? Ne Demek? Kriminolog Kimdir? Kriminolog Ne İş Yapar? Kriminolog Görevleri Nelerdir?

A+
A-

Kriminolog Nedir? Nasıl Olunur?

Kriminolog nedir e baktığımız zaman karşımıza şöyle bir tanım çıkmaktadır; suçun nedenlerini, suçluların özelliklerini gibi pek çok konuda bilgi sahibi olan suç bilimcisi diyebiliriz. Peki nasıl olunur sorusunun cevabını ise yazımızın devamında bulabilirsiniz.

Zaman geçtikçe, teknoloji geliştikçe suç dünyası büyüdü, suçlular gelişti. Buna karşın suçla mücadele de güç kazandı. Hatta bilimsel metodlar ortaya çıktı. Özellikle de kriminoloji bunla örnek olarak gösterilebilir. Bu bilimi icra eden kriminologlar toplumda pek tanınmaz. Peki kriminolog nedir? Ne demek? Kriminolog ne iş yapar? Nasıl olunur?

Kriminolog Ne Demek

Fransızca kökenli olan bu kelimenin orijinal hali “criminologue” şeklindedir. Kriminoloji bilimi ile uğraşan uzman kişileri ifade eder. Suç bilimci olarak da tanınan bu kişiler suçluların davranışları, suç ve suçluyla mücadele, suçun önlenmesi gibi alanlarda çalışırlar.

Suçlarla ilgili kantlar, deliller, eşyalar, malzemeler, olay yerleri deneylerle, laboratuvar ortamında incelenir. DNA ve parmak izlerini saptamak, delilleri tespit etmek ve suçlularla ilişkilendirmek ile ilgili çalışırlar.

Emniyet Genel Müdürlüğü çatısı altında çalışan bu kişiler polislerle birlikte çalışan emniyet mensupları da olabilir. Bir anlamda suçla mücadele eden özel polislerdir.

Kriminolog Ne İş Yapar? Kriminolog Görevleri

  • Suç ve suçlularla mücadele ederler.
  • Deliller ararlar.
  • Çeşitli deneylerde bulunurlar.
  • Laboratuvar ortamında çalışırlar.
  • DNA ve parmak izi saptarlar.
  • Suç ile suçlular arasında ilişki kurarlar.
  • Polise yardım ederler.
  • Özel polis olarak bilinirler.
  • Diğer polis birimleri ile uyumlu çalışırlar.
  • Gizli kalan suç ve olayları aydınlatırlar.

Kriminolog Nasıl Olunur?

Kriminolog olmak isteyenlerin 4 yıllık üniversitelerden mezun olması gerekir. Özellikle de tıp, biyoloji, genetim bilimleri, psikoloji gibi bölümlerden mezun olmaları önemlidir. Kamu Personeli Seçme Sınavından yüsek puan almaları avantaj sağlar.

En az KPSS’den 70 puan almaları gerekir. Ayrıca sınav sonrasında kısaca POMEM olarak bilinen Polis Meslek Eğitim Merkezine başvurmaları gerekir.

Gerekli eğitimleri ve işlemleri tamamlayan kişiler polis olduktan sonra Kriminoloji Polislik Şubesine atanmak için başvuru yapmaları gerekir. Her polislik biriminde adaylarda farklı şartlar, özellikler aranır.

Kriminoloji bilimiyle uğraşacak kişilerin de laboratuvar ortamında çalışabilmesi, suç ve suçlularla mücadeleyi bilimsel ortamda yürütebilmesi önemlidir.

Kriminolog Maaşları Ne Kadar?

Kriminolog maaşları çalışılan şehir, kurum, birim, iş yoğunluğu, bilgi ve tecrübeye göre değişebilir. Ayrıca derece ve kıdem, aile ve çocuk yardımı, ek tazminat, görev tazminatı, fazla mesai gibi unsurlar da belirleyicidir. Bu kapsamda kriminolog maaşları ortalama 7.000 -10.000 TL seviyesindedir.

Yorumlar

  1. Aytaç menge Avatar Aytaç menge dedi ki:

    Mansur Yavaş başkanimiza selamlar olsun Onu biran önce ülkenin lideri olarak görmek istiyoruz. Ülkeyi yönetmek sn.Mansur Bşk. Yakişir ve olacakta insAllah sonuna kadar başkanimizin yanindayiz