kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İmam Maaşları Ne Kadar 2023?

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde imam ve vaiz olarak çalışan personellerin maaşları oldukça merak edilmektedir. Her yıl çok sayıda alım yapılmasıyla binlerce kişi imam ve vaiz olmak istemektedir. Peki imam maaşları ne kadar 2023? Vaiz maaşları 2023ne kadar?

A+
A-

Dünya üzerinde milyonlarca Müslüman yaşamaktadır. Farkli kıtalarda, farklı ülkelerde yaşayan Müslümanlar İslam dini sayesinde ortak bir paydada buluşabilmektedir. İslam dininin tüm milletlerdeki ortak paydalarından biri de İmamlardır. İmam cemaate namaz kıldıran kişidir. Müslümanlar İslamın başlangıcından beri İmamları takip eder, İmamlara uyarlar. İmamlar yalnızca namaz kıldıran kişiler değildir. İmamlar her ne kadar günümüzde bu şekilde olmasa da toplum için önder, rehber olur.İslamiyetin bulunduğu her coğrafyada İmamlık mesleği oldukça itibarlı bir meslektir. Ayrıca şunu da belirtmek gerekir ki İmamlar yalnızca namaz kıldıran kimseler değildir. Mezhep kurucusu olan büyük alimler de imam olarak adlandırılır. İmam-ı Şafi ve İmam-ı Azam bu kişilere örnek olarak gösterilebilir.

İmam ve Vaiz Maaşları 2023 Ne Kadar?

Nasıl İmam Olunur 2023?

İslamiyette imam olmak için bazı şartlara sahip olan kimseler imam olabilir. İmamın dini açıdan sorumluluğu büyüktür. Cemaate namaz kaldıran kişi olan İmamlar namazda bir hata yaparsa tüm cemaatin namazı bozulur. İslam tarihinde din hakkında bilgili olan kişiler, Kur’an-ı Kerim hakkında bilgili olan kişiler, Allah sevgisine, ümmet bilincine sahip olan ve yaşça büyük olan kimseler İmam olmaktadır. Ancak günümüzde İmamlık Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde yürütülen bir meslektir. Ve bu mesleği icra etmek isteyenlerin bazı prosedürleri yerine getirmesi gerekmektedir.

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde İmam olarak görev yapmak isteyen kimselerin bazı prosedürleri yerine getirmesi ve bazı şartları taşıması gerekmetkedir. İmam olmak isteyen kişiler öncelikle İmam Hatip Lisesi, İlahiyat ile ilgili Önlisans bölümlerini veya dört yıllık İlahiyat Fakültesi lisans eğitimini tamamlaması gerekmektedir. Eğitimlerini alan İmam adayları mezuniyetleri sonrasında Kamu Personeli Seçme Sınavına (KPSS) girer. Din Hizmetleri Alan Bilgisi Testi olarak adlandırılan DHBT sınavına giren İmam adayları bu sınavlardan başarılı oldukları takdirde Diyanet işleri Başkanlığı tarafından İmamlık ilanlarına başvuru yapabilir.

Başta Türkiye olmak üzere dünyanın her yerinde milyonlarca İmam görev yapmaktadır. Türkiye’nin 81 ilinde ve yüzlerce ilçesinde yine çok sayıda imam bulunur. İmamlar camiilerde görev yapmaktadır. Ve Türkiye’de binlerce camii bulunmaktadır. Diyanet İşleri Başkanlığı ülkede faaliyet gösteren binlerce camiide çalışmak üzere vaiz ve imam görevlendirir. Camiilerin faaliyet gösterdiği bölgenin nüfusuna göre personel ataması yapılır. Peki İmam maaşları ne kadar 2023 yılında imam olarak görev yapan personeller ne kadar maaş alır?

İmam Maaşları Ne Kadar 2023?

Türkiye’de görev yapan İmamların aldıkları aylık ücretler de diğer devlet memurları gibi her sene zamlanmaktadır. Her yıl iki kez devlet, memurlarının maaşlarına zam uygular. İmam olarak görev yapan personeller çalıştıkları bölge, eğitim seviyelerine bağlı olarak farklı miktarlarda maaş alabilmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde İmam olarak göreve yeni başlayan personeller 10 bin Türk Lirası civarında maaş almaktadır. Görev yaptıkları hizmet yılı arttıkça imam maaşları da artmaktadır. Örnek vermek gerekise görevde 25 hizmet yılını tamamlayan deneyimli İmamlar 14 bin 500 Türk Lirası civarında maaş alabilmektedir.Ayrıca İmam maaşları bu ücretlerle de sınırlı değildir.

İmam maaşlarına etki yapan pek çok değişken vardır. İmamların evli olup olmadığına, çocuk sahibi olup olmadığına göre maaşları artabilmektedir. Aile ve çocuk yardımı alan imamların maaşı önemli ölçüde artmaktadır. Ayrıca Bireysel Emeklilik Sigortası gibi kesintiler de olabilmektedir. İmamlar fazla çalıştıkları saatler için de ayrıca ücret alabilmektedir.İmam maaşları ile ilgili daha fazka bilgi sahibi olmak isteyenlerin aşağıdaki tabloya bakmalarında fayda vardır. Tabloda derece ve kıdemlerine göre İmam ve vaizlerin maaşları yer almaktadır.

Vaiz Maaşları 2023 Ne Kadar?

Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde vaiz olarak görev yapan personellerin maaşı dikkate değer ölçüde yüksektir. Her yıl devlet memurlarının aldığı iki zam sonrasında da vaiz maaşları artış göstermektedir. 2023 yılında vaiz maaşları 16 bin 200 Türk Lirası civarındadır. Ancak görev yaptıkları bölge ve görevde bulundukları hizmet yılına bağlı olarak vaiz maaşları artış göstermetkedir. Örnek vermek gerekirse 25 yıl boyunca çalışan bir vaiz 18 750 Türk Lirası civarında maaş alabilmektedir.

Ayrıca vaiz maaşları evli olup olmadıklarına ve çocuk sahibi olup olmadıklarına göre artış gösterebilmektedir. Yine görev yaptıkları bölge, çalıştıkları bölgenin nüfusu, hizmet yılları gibi faktörler vaiz maaşlarını arttırmaktadır.

İmam ve Vaiz Maaşları 2023

D/K Hizmet Yılı    İmam Vaiz Aylık Net Maaş

1/4   25 yıl üstü 16.207 TL     16.693 TL

1/4   24          16206 TL          16.691 TL

1/3   23          16.200 TL          16.685 TL

 

İmam Hatip Lisesi mezunları hangi kurumlara girebilir?

İmamlar kira öder mi?

DİYANET İşleri Başkanlığı, camilerde bulunan ve mülkiyeti vakıflara ait lojmanlarda oturan imam ve müezzinlerin, bundan böyle kira ödemeleri kararı aldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.