kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Radyoterapi Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar?

​​​​​​​Radyoterapi teknikerliği nedir, radyoterapi teknikeri görevleri nelerdir, radyoterapi teknikeri çalışma saatleri ve çalışma şartları nasıldır, radyoterapi teknikeri nasıl olunabilir, radyoterapi teknikeri maaşı 2023 yılında ne kadar oldu, radyoterapi teknikeri maaşları özel sektörde ne kadar gibi sorular için cevaplar hazırlamaya çalıştık.

A+
A-

Mesleklerin çalışma şartlarını, görevlerini, diğer bilgilerini verdiğimiz meslek tanıtımları yazılarımız, maaş bilgileri yazılarımız, atama puanları ve taban puanları tablolarımız ve bunlar gibi kariyer planlaması yapacak bireylere yol göstermesi maksadıyla ürettiğimiz içeriklere devam ediyoruz. Bu yazımızda radyoterapi teknikerliği hakkında maaş, görevleri, çalışma şartları ve saatleri gibi bilgileri vermeye çalışacağız.

Radyoterapi Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ GÖREVLERİ NELERDİR? RADYOTERAPİ TEKNİKERLİĞİ NEDİR VE NASIL RADYOTERAPİ TEKNİKERİ OLUNUR?

Sağlık teknikeri olarak görev yapmak, meslek sahibi olmak isteyen bireyler öncelikle şunu bilmelidir ki sağlık teknikerliği bir destek personel olma işidir. Bu bağlamda radyoterapi teknikerliği de bu alanda uzman hekimlerin yardımcı elemanı olarak çalışılan bir meslektir. Mesleği daha iyi anlamak adına radyoterapi teknikeri görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Radyoterapi alanındaki cihazların, tedavi malzemelerinin ve her türlü ekipmanın bakımını, onarımı yapmak ve sterilize edilmesini sağlamak.
  • Uzman doktorların direktifleri ile işlemlere katılmak ve cihazların kullanımını yapmak.
  • Tedavi sırasında hastayı gözlemlemek, beklenmeyen durumları not almak ve bunları uzman doktora bildirmek.
  • Radyasyon güvenliğini sağlamak ve radyasyon güvenliği ve kalite-kontrol biriminde görev almak.
  • Tehlike anında radyasyon güvenliği kurulunun hazırladığı acil durum planını uygulamaya sokmak.

Radyoterapi teknikerinin başlıca görevleri bunlardır diyebiliriz fakat hem bu mesleğin hem de diğer sağlık meslek çalışanlarının görev ve yetkilerini kapsamlı bir şekilde görmek için aşağıdaki linkte verdiğimiz yönetmeliğe göz atabilirsiniz.

► SAĞLIK MESLEK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YETKİLERİNİ İÇEREN YÖNETMELİK

Nasıl radyoterapi teknikeri olunur sorusuna geçmeden bir konuya açıklık getirmenin faydalı olacağını düşünüyoruz. Genelde sağlık alanında tekniker unvanı ile çalışılan branşların çoğunda teknisyen unvanı da bulunmaktadır ve bu ikisi birbirine karıştırılabilmektedir. Tekniker ve teknisyen arasında en basit haliyle eğitim ve öğretim yönünden şöyle bir fark bulunmaktadır. Tekniker olmak isteyen bireylerin 2 yıllık önlisans bölümü mezunu olması ve teknisyen olmak isteyen bireylerin de ortaöğretim mezunu olması gerekmektedir. Fakat bir detay da şudur ki herhangi bir bölümden mezun olunduğunda istenilen her teknikerlik veya teknisyenlik yapılamamaktadır çünkü belli bölüm mezunu olma şartı aranmaktadır. Radyoterapi teknikeri olabilmek için de aşağıdaki bölüm mezunu olmak gerekmektedir.

  • Radyoterapi

Peki bu bölümden mezun olmak mesleğe başlamak için yeterli midir? Tabi ki sadece mezun olduğunuz için işe girmeniz mümkün değildir. Eğer özel sektörde çalışmayı düşünüyorsanız hem kendinizi geliştirmiş olmanız hem bu alandaki kurum ve kuruluşların personel alımı yapması hem de bu alımlarda sizi tercih etmeleri gerekmektedir. Kamuda radyoterapi teknikeri olmak istiyorsanız da KPSS’ye girmeli, yeterli düzeyde bir puan almalı sonra devlet eğer açarsa bu alanda kadro açmalı ve siz de başvuru yaparak atanmayı beklemelisiniz. Yeterli puan dediğimiz konu hakkında bilgi almak için aşağıdaki içeriğe tıklayarak son atamanın atama taban puanlarını inceleyebilirsiniz.

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ NE KADARDIR? RADYOTERAPİ TEKNİKERİ ÇALIŞMA ŞARTLARI NASILDIR?

Sağlık teknikerlerinin çalışma şartlarının zorlayıcı olduğunu her fırsatta dile getiriyoruz. Hasta insanlarla, tıbbi malzemelerle, uzun mesai saatleri ve yorucu iş temposu ile uğraşılan meslekler olduğu için sağlık teknikerliği unvanına sahip neredeyse her meslek grubunun çalışma şartları ağır olmaktadır.

Radyoterapi teknikeri de farklı açılardan benzer zorluklara sahip bir meslek koludur. Kapalı ve karanlık ortamlarda çalışan radyoterapi teknikerleri sürekli X ışınına maruz kalabilmektedir ve bu zaten mesleği başlı başlına zorlayıcı kılmaktadır. Bunun dışında çalışılan hastaların durumu da mesleğin zorluğu üzerine eklenebilmektedir. Ayrıca çalışılan uzman doktorların veya hastanenin durumuna bağlı olarak meslek daha zor veya kolay hale gelebilmektedir. Bu dediğimiz tamamen çalışılacak kurum ile ilgili olarak şansınıza bağlı sayılabilen bir faktördür.

Çalışma saatleri konusuna geldiğimizde ise radyoloji alanında çalışan personel ile ilgili şöyle bir durum karşımıza çıkmaktadır. Normal şartlar altında kamuda çalışan bir memurun çalışma saati haftalık 40’tır fakat sağlık alanında genelde nöbetler ve mesailer olduğu için bu süre uzasa da radyoloji alanındaki personel için haftalık çalışma saati 35 olarak belirlenmiştir. Bunun temel nedeni çalışılan aletlerin sağlığa vereceği zarar olarak görülmektedir. Fakat bazı kurum ve durumlarda biraz daha üzerine çıkılabilen bir mesai saati olabilmekte zaman zaman da nöbet bulunabilmektedir.

Burada belirttiğimiz durumlar en genel haliyle radyoterapi teknikerliği çalışma şartları ve saatleridir, yukarıda da belirttiğimiz gibi kurumdan kuruma değişebilen bazı durumlar doğabilmektedir.

 

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 İÇİN KAMUDA NE KADAR?

Radyoterapi teknikeri maaşlarından önce sağlık teknikeri maaşlarının yıllara göre derece ve kademe noktasındaki artışlar üzerinden genel bir tablosunu vermek uygun olacaktır.

Yeni Başlayan Sağlık Teknikeri 13600-13850 Lira

5 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 13.650-13900 Lira

10 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 13.700-13950 Lira

15 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14000-14200 Lira

20 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14200-14400 Lira

25 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14250-14450 Lira

30 Yıl Dolduran Sağlık Teknikeri 14300-14600 Lira

En genel haliyle sağlık teknikerleri bu civarlarda maaş almaktadırlar. Buradaki ortalama verilen rakamların nedeni kurumdan kuruma döner sermayeye, ek ödemelere ve ek mesailere bağlı olarak 100-200 Lira civarında bir fark doğabilmesidir. Radyoterapi teknikerleri de bu bağlamda yaklaşık olarak 13700-13900 Lira dolaylarında maaş almaktadırlar. Tekrar belirtelim ki bu maaş çalışılan hastaneye, kliniğe göre 100-200 Lira aşağı veya yukarıya oynayabilmektedir. Temmuz ayında da ocak zammı gibi bir zam gelirse Temmuz 2023 radyoterapi teknikeri maaşları da 14000-14200 Lira civarlarında olacaktır.

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 İÇİN ÖZEL SEKTÖRDE NE KADAR?

Özel sektör ile kamuyu kıyaslayacak olursak özel sektörde genellikle kamuda verilen oranlarda maaş verilememektedir. Bunun nedeni özel sektörün kar odaklı olmasıdır. Bu nedenle genelde asgari ücret vermeye çalışan kurumlar vardır. Yine ortalama olarak vermek gerekirse radyoterapi teknikeri maaşları özel sektörde 2023 yılında 12500 Lira dolaylarındadır. Buradaki maaşın az veya çok olabilecek olması tamamen sizin kendinizi geliştirmeniz ve/veya başvuru yapıp işe kabul edilebileceğiniz kurum ve kuruluşlar ile ilgilidir.

 

RADYOTERAPİ TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Radyoterapi teknikerinde aranan özellikleri genel olarak sıralarsak bir radyoterapi teknikerinin; fen bilimleri alanındaki derslere özellikle fizik ve biyolojiye yatkın ve bu alanlarda bilgi sahibi, el göz koordinasyonunun iyi, dikkatli, disiplinli ve özenli, sabırlı, bedenen de güçlü bir yapıda olması gerekmektedir. Bunlara ek olarak sağlık alanında çalışacak her kişide olması gerektiği gibi insan sağlığı ile ilgili bir iş yapıldığının ve buna uygun davranılması gerektiğinin farkında olunması gerekmektedir. Lütfen sağlık alanında çalışacağınızı unutmayın.

Bu tip kariyerinizi ilgilendiren konularda aklınıza takılanları, merak ettiklerinizi forum sayfalarımıza gelerek sorabilirsiniz. Forum sayfalarımıza BURADAN ulaşabilirsiniz.

Radyoterapi Teknikeri Hangi bölüm?

Radyoterapi teknikeri olmak için Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının Radyoterapi ve Radyoloji Bölümlerinden mezun olmak gereklidir.

Yorumlar

  1. İrem Nur Duman Avatar İrem Nur Duman dedi ki:

    İnanmayın arkadaşlar