kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

İşletme Bölümü Nedir? İşletme Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgiİşletme Bölümü Nedir? İşletme Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgiİşletme Bölümü Nedir? İşletme Bölümü Tanıtımı, Hakkında Bilgi

İşletme bölümü nedir, neden var, bölümün avantajları ve dezavantajları nelerdir, işletme iş imkanları nasıldır, işletme okurken yapılması gerekenler ve işletme tercih edecekler için gerekli nitelikler nelerdir gibi soruların cevaplarını derlediğimiz yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.

BÖLÜM NEDEN VAR, BÖLÜMÜN AMACI NEDİR?

İşletme bölümü işletme kurma, işletmelerin çalışma biçimlerini anlama, işletme yönetimi becerisini geliştirme, başarılı bir işletme yöneticisi yetiştirme gibi amaçlarla kurulmakla birlikte bugün var olan pratikte iktisat ile ortak alanlarda çalışma yapan bir bölümdür. İşletme bölümü bugün gelinen noktada teknolojik gelişmeleri de kullanarak günümüz dünyasında var olan büyük şirketler ile ekonomik sistemler üzerine eğitim verir ve araştırmalar, çalışmalar yapar. Özetle işletme bölümü işletme yönetimi ve yeni dünya düzeninde bunların yorumlanması ile ilgili alanlara elemanlar yetiştirir, işletmeler ve ekonomi ile ilgili çalışmalar ve araştırma yapar.

İŞLETME DERSLERİ

İşletme bölümünün başlıca dersleri; işletme biliminin temel kavramları (veya işletme bilimine giriş), pazarlama, finansal yönetim, işletme yönetimi, ürün, pazar ve satış yönetimi dersleri, piyasalar ile ilgili derslerden oluşmaktadır. İktisadi ve idari bilimler fakülteleri (İİBF) ile siyasal bilgiler fakültelerinde okutulan işletme bölümünde aynı zamanda bu fakültelerin ortak dersleri hukuk, anayasa, iktisat, muhasebe ve bunların alt dalları gibi dersler zorunlu ya da seçmeli olarak okutulmaktadır. İşletme bölümünde okutulan dersler örneği için Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi ders kataloğuna bakabilirsiniz. Katalog için TIKLAYINIZ

İŞLETME BÖLÜMÜNDE OKUYACAK BİREY İÇİN GEREKEN NİTELİKLER

İşletme; iktisadi ve idari bilimlerin orta noktasında bulunan bölümlerden biri. Hem iktisadi alanlarda çalışma yaparken bireyin gelişmesini sağlayan hem de idari bilimlerdeki yönetim kavramı üzerine eğitim alınan bir bölüm olması hasebiyle bu bölümde okuyan birey yönetim becerisini ve iktisadi yorumlama yeteneklerini kazanabilmesi adına analitik düşünme yeteneğine sahip olmalıdır diyebiliriz. Analitik düşünme becerisi birçok İİBF bölümü için gerekli olsa da işletme bölümünde özellikle gerekli dersen yanlış olmaz. Bununla beraber muhasebe alanına yönelecek birey için sayısal yetenekler, pazarlama alanına yönelecek bireyler için ikna kabiliyeti, yönetim alanına yönelecek bireyler için de yönetimin esaslarını uygulayabilme becerisi gerekli diyebiliriz.

İŞLETME BÖLÜMÜ İŞ OLANAKLARI VE İŞ ALANLARI NELERDİR? İŞLETME MEZUNLARI HANGİ UNVANI ALIR? İŞLETME MEZUNLARI NE İŞ YAPAR?

İşletme bölümü mezunları adının özdeşleştiği işletmelerde yönetici, yönetici yardımcısı, insan kaynakları uzmanı olarak iş bulabilirler. Ayrıca bankalara bağlı birimler ile işletmelerin, şirketlerin muhasebe alanlarında iş imkanlarına sahiplerdir. İçinde bulunan şartlar gereği kamu personeli seçme sınavı’na (KPSS) hazırlanarak devletin yönetici kadrolarından en alt kademelerine kadar farklı alanlarda iş bulma imkanları daha yüksektir. KPSS ile girilebilecek A kadro memuriyetler; bazı bakanlıklara (hazine ve maliye, ticaret, içişleri gibi) bağlı uzmanlıklar, müfettişlikler, yönetici kadrolardır. B kadro memuriyet konusunda ise en fazla alımın yapıldığı alanlardan birisi işletmedir bu yüzden bu alana odaklanarak iş bulma imkanı elde etmek nispeten daha kolaydır. Ayrıca her lisans mezununun yönelebileceği akademik çalışmalar yapmak ve akademik personel olmak da işletme meslekleri arasındadır.

Ayrıca İŞLETME BÖLÜMÜ MEZUNLARI NE İŞ YAPAR? isimli yazımızı da göz atabilirsiniz.

isletme bolumu is imkanlari

İŞLETME BÖLÜMÜ HANGİ PUAN TÜRÜ İLE TERCİH EDİLEBİLİR? İŞLETME BÖLÜMÜ KAÇ YILDIR?

İşletme bölümü YKS ile yerleştirme yapılmasını sağlayan puan türleri içinden EA yani eşit ağırlık puan türü ile tercih edilebilmektedir. İşletme 4 yıllık bir lisans programıdır fakat hazırlık okumaya bağlı olarak öğrenim süresi 5 yıla çıkabilmektedir.

TERCİHİNİ YAP EKİBİNİN YORUMU

Biz Tercihini Yap ekibi olarak sınava giren her adayın kendisi için en doğru bölümü seçmesini istiyoruz ve bu sebeple de bu bölüm tanıtımlarını hazırlıyoruz. Burada yazdıklarımız tamamen kişisel deneyimler üzerinden yapılan kişisel yorumlardır, amacımız bildiğimiz kadarıyla size rehberlik edebilmek, yol gösterebilmektir. İşletme bölümünü tercih edecek adayların sorabileceği işletme nasıl bir bölümdür, işletme okumak bana ne kazandırır ne kaybettirir gibi soruların cevaplarını bulmaya çalıştığımız bölüm aşağıdadır.

İŞLETME BÖLÜMÜ NASIL BİR BÖLÜMDÜR

İşletme bölümü diğer İİBF bölümlerinden aşırı farklı bir bölüm değildir. Bu yüzden size (özellikle işletme bölümüne isteksizce kayıt yaptıran adaylar için) önerebileceğimiz en kritik nokta bölümün gücünün farkına varmanızdır. İşletme bölümü bilinçli bir öğrenci olarak okunduğunda size her türlü beceriyi kazandırabilecek bir bölümdür. Hem yönetim alanında hem de ekonomik alanlarda kendinizi geliştirir, bunu bilişim alanında edineceğiniz bilgiler ile güçlendirirseniz kendiniz için doğru bir bölüm tercih etmiş olursunuz.

isletme bolumu nasil bir bolumdur

İŞLETME BÖLÜMÜ GELECEĞİ HAKKINDA

Her gün yeni onlarca bölüm açılıyor ve üniversitelere ekleniyor. İşletme bölümü genel olarak daha eski bir bölüm, yıllardır üniversitelerde okutuluyor. Bölüm zaman içerisinde geri planlara itilmiş ve isimleri havalı olan bölümlerin gölgesinde kalmış olsa da her zaman mesleki olarak ve donanım kazanabilme açısından gelecek vadeden bir bölüm olarak yerinde duracaktır. Mesleki açıdan yönelebileceğiniz alanları yukarıda anlatmaya çalıştık. Özel sektör kapıları ardına kadar açık olmasa da yukarıda da belirttiğimiz gibi işletme bölümünün KPSS üzerinden girilebilecek devlet kadrolarında oldukça geniş iş imkanı var. İşletme bölümü tercih ederken veya işletme bölümü okuma mecburiyetinde kalırsanız, bu bölümü tercih ederseniz bunları göz önünde bulundurun.

İŞLETME BÖLÜMÜ AVANTAJLARI VE DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

İşletme bölümünde okumanın avantajlarına aslında yukarıda biraz değindik. Özellikle vurgulamaya çalıştığımız sıkı bir disiplin ve ciddiyet ile çalışılırsa hem kişisel gelişim açısından hem de iş olanakları bakımından avantajlı bir bölümdür diyebiliriz. Bununla beraber okuması da birçok bölüme kıyasla daha kolay olduğundan avantaj taşıyor denebilir.

Dezavantajlarına gelecek olursak bölüm eğitimi teorik olduğu için her yeni açılan üniversitede bölüme rastlamak mümkün. Bu yüzden de kayıt yaptıranın da mezununun da inanılmaz rakamlara ulaştığı bir bölüm işletme. Bu meslek edinme noktasına gelindiğinde kendini yeterince geliştirmemiş bireyler için bir sorun olabilir. Ayrıca işletme bölümünün alt dalları olabilecek olan turizm işletmeciliği, denizcilik işletmeleri gibi bölümlerin varlığı da bölüm mezununun rekabet içinde olacağı insan sayısını artırıyor ve bu da dezavantaj oluşturuyor. Bölümün bir başka dezavantajı ise kendinizi değersiz görmenize neden olabilen işletme bölümüne yeterli önemin verilmeyişi ve açık öğretim fakülteleri ile birlikte her iki kişiden birinin işletme okuyor ya da işletme bölümü mezunu olması. Bu dezavantajı kendi becerileriniz ve çalışmalarınızla ortadan kaldırabilirsiniz.

isletme bolumu avantajlari ve dezavantajlari

İŞLETME BÖLÜMÜ TERCİH EDERKEN DİKKAT ETMENİZ GEREKENLER NELERDİR?

İşletme bölümü birçok bölüm için diyebileceğimiz gibi köklü ve iyi üniversitelerde okunur ise sizin için iyi olur. İşletme bölümünü tercih etmeden önce hangi üniversitelerin ve fakültelerinin bu alanda iyi eğitim verdiğini araştırın. Ayrıca hocaları da araştırma fırsatınız varsa (ki internet sayesinde bu mümkün) bunu da değerlendirin. İngilizce olarak okumak bölümden mezun olduktan sonra size avantaj sağlayacaktır. Bu durum ingilizcenizin gelişmesi ve yurtdışına açılmış firmalarla çalışırken bunun kolaylık sağlaması açısından önemli bir konudur. Bunlarla beraber işletme bölümlerinin derslerine giderek bunun size keyif verip vermediğini, bölümün size uygun olup olmadığını anlayabilirsiniz.

Tercih edeceğiniz üniversitenin imkanlarını da göz önünde bulundurmadan tercih yapmamanızı önermek zorundayız. Teknolojik imkanlar, kampüsün olanakları, kütüphanenin durumu gibi pek çok konu okulun imkanları içinde yer alır, tercih etmeyi düşündüğünüz üniversitenin bu imkanlarını araştırmayı ihmal etmeyin. Ayrıca lütfen tercih etmeden önce muhakkak üniversiteyi ve bağlı bulunacağınız fakülteyi, kampüsü gidip görün, dört, beş yıl gibi ömrünüzün önemli bir kısmının geçeceği yeri görmeden tercih yapmak size zarar verebilir.

isletme bolumu tercih ederken dikkat edilmesi gerekenler

İŞLETME BÖLÜMÜ OKURKEN YAPILMASI GEREKENLER VE YÖNELEBİLECEĞİNİZ ALANLAR NELERDİR?

İşletme bölümünde eğitim görürken ilk başta yapmayı düşünebileceğiniz iş üzerine bir plan ortaya koymalısınız. Bu sizin yol haritanız olacaktır çünkü kamuya yönelmek ve özel sektörde çalışmak için farklı deneyimler kazanmanız gerekebilir.

Kamu alanına yönelecek bireyler, adaylar için yapılması gereken temel iki nokta vardır diyebiliriz. İlk sınıftan itibaren KPSS sürecini anlamaya başlamak ve KPSS’ye yönelik bir alt yapı hazırlamak için doğru seçmeli dersleri alarak kendini girmek istediği kuruma göre hazırlamak birinci önemli nokta iken kamuya girmek için gerekli çevreyi edinmek diğer önemli noktadır. Bilgisi birikimi ve konumuyla sizlere yol gösterici olabilecek konumlardaki bürokratlar ve idarecilerle iletişim kurmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek için çabalamalısınız. Ayrıca sıkı bir çalışma disiplinine de sahip olmalısınız dersek yanlış bir laf etmemiş oluruz.

Özel sektöre yönelecek bireyler kendi kişisel becerilerini, bilgi ve birikimlerini geliştirmek için çalışmalıdır. Bilgisayar programları, sertifikalar, bilinen birkaç yabancı dil, yine edinilecek bir çevre önemli noktalardır fakat çevre ile ilgili şunu belirtmek gerekir ki özel sektörde kariyer yapmış kişilerle iletişim bu durumda daha iyi olacaktır.

İşletme okuması rahat diyebileceğimiz bir bölüm olduğundan dolayı sosyalleşmeye, entelektüel birikim edinmeye ve hobilerinizi geliştirmeye zaman ayırabilirsiniz, bunları da okulunuzun toplulukları ile yapma imkanınız olacaktır fakat okula girmeden önce bu konuda da araştırma yaparsanız ona göre bir plan yapmanız kolaylaşacaktır. Bütün bu sosyalleşme süreci, entelektüel yatırım da size aynı zamanda kazanım olarak da geri dönecektir.

Aklınızda Bulunsun

İşletme bölümünü kesinlikle okumak istediğinizden emin olun ve ayrıca hatırlayın üniversite herkesin okumak zorunda olduğu bir şey değil. Türkiye’de gelinen durum böyleymiş gibi bir algı yaratsa da meslek sahibi olmak için hele ki işletme gibi bir alana yönelmek için üniversitede okumak zorunda değilsiniz. Ebeveynler bu yoruma kızabilecek olsalar da yıllarca verilecek bir emekle yeterli bir karşılık alamayacak olma sonu ile karşılaşmak yerine aynı emeği başka bir alanda verdiğinizde yükselerek bir yerlere varılabilecek olma gerçeklerini göz önünde bulundurarak davranmak faydalı olabilir. İşletme bölümü okumakta kararlıysanız kendinizi kendiniz için uygun olan alanlarda geliştirmeye çabalamalısınız. Eğer kamu da iş yapacaksanız da kamu görevinin doğasında kamuya faydalı olmanın yattığını unutmayın. Dileriz ki her şey hak ettiğiniz gibi olsun.

Aklınıza takılan her şey için TERCİHİNİ YAP FORUM sayfalarını ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Yusuf ali mevlut Avatar Yusuf ali mevlut dedi ki:

    Idare eder faydalı olmasada

  2. Yusuf ali mevlut Avatar Yusuf ali mevlut dedi ki:

    Idare eder faydalı olmasada