kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kamu Hizmeti Nedir?

Kamu hizmetinin ne olduğu en çok merak edilen konular arasındadır. Kamu görevi ile kamu hizmeti de karıştırılmaktadır. Peki kamu hizmeti nedir? Kamu görevi nedir? Kamu görevinin tarihçesi nedir? Kamu görevi ile kamu hizmeti arasındaki fark nedir?

A+
A-

Toplumun bazı belli başlı ortak ihtiyaçları vardır. Bu ihtiyaçların bazıları süreli bazıları ise süreklidir. Hükümetin, idarenin, yöneticilerin bu ihtiyaçları karşılamak için giriştiği faaliyetlere, yaptığı işlere kamu hizmeti ve kamu görevi denir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki kamu hizmeti veya kamu görevi yapmak yalnızca idarenin,yöneticilerin sorumluluğunda değildir. Özel teşebbüslerle de kamu hizmeti yapılabilir. Yönetim özel teşebbüsleri denetleyerek ve yönlendirerek kamu hizmetinin yapıldığını kontrol eder. Kamu hizmeti spesifik bir kavram değildir. Neyin kamu hizmeti olup olmadığı kanun tarafından belirlenir.

Kanunda kamu hizmeti ve kamu görevi farklı şekillerde tanımlanır. Peki kamu görevi ile kamu hizmeti arasındaki farklar nelerdir?

Kamu Hizmeti Nedir? Ne Demek? Özellikleri Nelerdir?

Kamu Hizmeti ile Kamu Görevi Arasındaki Fark

Kamu görevi ve kamu hizmeti kavramlarının ayrımının yapılması oldukça zordur. Pek çok farklı yorum yapılsa da çerçevesi çizilen bir ayrım henüz yapılmamıştır.

Devletin yetki araçlarını kullanarak yürüttüğü faaliyetler kamu görevi olarak tanımlanabilir. Devletin yetki araçlarını kullanmasına gerek olmaksızın yürütülen faaliyetler ise kamu hizmeti olarak ifade edilir.

Kamu Hizmeti Nedir?

Kamu hizmeti devlet, yönetici, idare tarafından toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için yürütülen faaliyetlerdir. Mesala “ağaç dikme” faaliyetinin kamu hizmeti olarak ele alınabilmesi için yalnızca devlet, idare tarafından bu faaliyetin yapılması yetmez. Aynı zamanda ağaç dikme faaliyetinin toplumun ihtiyaçlarını da karşılaması gerekmektedir. Bu nedenle yapılacak faaliyetin çift yönlü ele alınması gerekir. Aynı zamanda özel teşebbüslerle de kamu hizmeti yapılabilir ve toplumun ihtiyaçları karşılanabilir.

Kamu Hizmeti Tarihçesi

Kamu Hizmetinin tarihine göz attığımızda Fransa’ya gideriz. Kamu Hizmeti ilk olarak Fransa’da görüşmüştür. Fransa’da kamu hizmeti vermesi için bir okul yapılmış. Kamu hizmeti için faaliyet yürüten okulda toplum için eğitimler verilmekte ve toplumun faydasına olan işler yapılmaktaymış.

Kamu Hizmeti faaliyetlerini yürüten yöneticiler, asilzadeler, hayırseverler, toplumun önde gelenleri hangi yılda yaşarlarsa yaşasınlar hala hatırlanmaktadırlar. Buna örnek olarak yurdun dört bir yanına okul, cami, çeşme yapan insanlar gösterilebilir. Ayrıca öğrencilere burs veren, insanları evlendiren insanlar da örnek olarak gösterilebilir. Ayrıca çevreyi gönüllü olarak temizleyenler, belediyelerin açtığı ücretsiz tuvaletler gene kamu hizmetinin birer parçasıdır. kamu haber

5 Yıl Hizmeti Olan Memur Ne Kadar Ücretsiz İzin Alabilir?

Kamu hizmetinin temel ilkeleri nelerdir?

Kamu hizmetinin ilkeleri, hizmetin “anayasası” olarak kabul edilirler. Bu ilkeler klasik anlamda; eşitlik, değişkenlik, süreklilik, bedelsizliktir.

Yorumlar

  1. Filozofspor Avatar Filozofspor dedi ki:

    Kamu hizmeti nedir? Abi bu soruya somut cevap verebilecek biri var mı?