kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mekatronik Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

​​​​​​​Mekatronik mühendisleri kamuda ne kadar maaş alıyor? mekatronik mühendisi maaşları ne kadar oldu? Özel sektör mekatronik mühendisi maaşları ne kadar?

A+
A-

Mekatronik mühendisliği, mekanik ve elektronik birleşimi bir meslek grubudur. Ayrıca bilişim sistemleri de dahildir bu mesleğe. Tüm bunların karması olan meslek hakkında daha ayrıntılı bilgiye yazımızla ulaşabilirsiniz.

Konu para olduğunda ülkemizde pek çok insanın o konuya dair merakı kabarmaktadır. Kim ne kadar kazanıyor, hangi işte ne kadar para var, ne işle uğraşsam çok para kazanırım gibi sorular halkımızın çokça dile getirdiği sorular.

Yine ülkemizde bir mesleğe başlamadan önce veya o mesleği yapmayı sağlayacak eğitimi almadan önce insanlar o meslek grubunun ne kadar para kazandığı ile ilgilenmektedir. Bizler bu tip merakları gidermek amacıyla sizler için mesleklerin maaş bilgilerini bulmaya ve sitemizde yayımlamaya çalışıyoruz. Bu yazımızın içinde mekatronik mühendisi maaşlarına dair merakınızı giderebileceksiniz.

DGS Mekatronik Mühendisliği 

MEKATRONİK MÜHENDİSİ NEDİR? NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?

Mekatronik mühendisi mekanik, elektronik, bilgisayar, optik mühendisliklerinin bir karması olarak ortaya çıkmış ve tüm bu alanların kesişim noktasındaki elektronik alet ve bilişim sistemlerinin tasarlanmasında, üretilmesinde, geliştirilmesinde rol alan mühendislik grubudur.

Mekatronik mühendisi olarak tanımlanan mühendislerin yaptıkları iş yani görevleri genel itibari ile şunlardır:

  • Üretimde kullanılacak ekipmanlar ile personellerin belirlenmesinde görev almak
  • Teknolojilerin gelişmesine katkı sağlamak
  • Mekanik ve elektronik bir sistemin oluşmasını sağlayacak teknolojileri bir araya getirerek ürün tasarımı yapmak ve üretilen ürünü test etmek
  • Üretim sürecinde kontrolörlük ve gözlemcilik yapmak
  • Tasarlanan ürünün tasarım sürecinde denetmenlik ve yöneticilik yapmak
  • Alt birimlerinde çalışan personellerin denetimini gerçekleştirmek, onları yönetmek ve koordine etmek
  • İstenilen ürüne göre proje üretmek, bu projenin sorunsuz yürümesini ve zamanında tamamlanmasını sağlamak

Türkiye’de mekatronik mühendisi olarak meslek icra etmek isteyen bireyler mekatronik mühendisliği veya benzeri bir bölüm mezunu olmalıdırlar. Eğer özel sektörde bu mesleği yapmayı düşünüyorlar ise yeterli donanıma sahip olarak mekatronik mühendisi alımı yapan firmaların ilanlarını takip ederek başvuruda bulunabilir veya bu tip şirketlere özgeçmiş bilgilerini bırakabilirler. Kamu personeli olarak mekatronik mühendisi ya da mühendis olmak isteyen bireyler ise mezuniyet sonrasında KPSS’den yeterli puanı elde ederek açılan ilanlara başvuruda bulunarak veya merkezi atamalarda tercih yaparak isteklerini gerçekleştirebilirler.

Bu başlığı ve daha fazlasını incelediğimiz meslek tanıtım yazımıza da göz atabilirsiniz:

 

mekatronik muhendisi ne is yapar 1

MEKATRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU (KAMUDA)?

Kamu personeli olarak çalışan mekatronik mühendislerinin ortalama maaş tablosu yapılan zam sonrası şu şekilde biçimlenmiştir:

Yeni başlayan Mühendis Maaşları: 13500-16750 Türk Lirası

Burada verdiğimiz rakamların aralık olmasının sebebi ise çalışılan kurumdan gelebilecek ek ödeneklerin, AGİ, aile yardımı gibi diğer etkenlerin değişkenlik gösterebilmesidir. Bunun dışında bazı platformlarda kamudaki mühendislerin daha fazla kazandığı yazılmakta, söylenmektedir fakat mühendisler genelde elimize o kadar para geçmiyor diyerek tepki göstermektedirler. Bu konuda mühendislerin tepkileri çok da yanlış değildir çünkü çoğunlukla mühendislerin brüt maaşından bahsedilmektedir. Devlete verilen vergiler, SGK kesintileri vb. giderler düştüğü zaman mekatronik mühendisi maaşları tablomuzda görüldüğü gibi gerçekleşmektedir.

Temmuz ayında ocak ayının benzeri bir zam yapılması halinde yine brüt olarak mekatronik mühendisi maaşları artacak olsa da gelir vergisi oranı üst dilime çıkıldığı için değişeceğinden dolayı verdiğimiz rakamlarda 50-100 TL’lik bir değişim ya olacaktır ya olmayacaktır.

Mekatronik Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

MEKATRONİK MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU (ÖZEL SEKTÖR)?

Kamuda çalışan mekatronik mühendislerinden farklı olarak özel sektörde yeni başlayan bir mekatronik mühendisi genellikle düşük diyebileceğimiz bir maaş ile işe başlamaktadırlar. Bu rakam genelde asgari ücret civarlarında olmaktadır. Yani 8506 TL ve dolaylarında bir rakamdan bahsetmek yanlış olmayacaktır. Bazı firmalar daha yüksek maaşlar ile de başlama fırsatı sunabilmekte ve bazı mühendisler de donanımları sayesinde daha yüksek maaş alma şansı elde edebilmektedir. Buna ek olarak belirtmek gerekir ki kamuda çalışan mekatronik mühendislerinde deneyim kazanılsa da gelir belli bir oranda artmakta iken özel sektör bu konuda biraz daha iyidir, yıllar geçip deneyim ve donanım sahibi oldukça alınan maaşlar kamudakinden daha iyi bir halde olmaktadır.

Mekatronik mühendisliği iş imkanı var mı?

Bu mühendisler hem Türkiye’de hem de yurt dışında rahatlıkla çalışabilirler. Bu bölümün iş imkanları oldukça fazladır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.