kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası 2021'de Ne Kadardır?

Trafik kurallarının en önemlilerinden bir tanesi kırımızı ışıkta beklemektir. Karayolları Trafik Kanununa göre kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2021'de ne kadardır? Haberimizde..

A+
A-

Trafik Kanununa göre trafik kurallarına uymayan sürücülere uygulanan cezaların başında kırmızı ışıkta geçmek gelmektedir. Peki, kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2021 yılında ne kadardır? Kırmızı ışık cezası kaç TL olarak düzenlenmiştir?

Trafik kurallarına uymak kendimiz, yakınlarımız, araçlarımıza binen kişiler ve diğer insanlar için çok önemlidir. Bu kuralların başında da kırmızı ışıkta beklemek gelmektedir. Kırmızı ışık trafiğin düzenlenmesi, yolun tıkanmaması ve kişilerin yol önceliğine aykırı davranmaması için konulmuş levhalardır. Bu levhalar sayesinde şehir içi trafik düzenlemesi kolaylıkla sağlanmakta ve oluşabilecek kazaların büyük bölümünün önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Bu nedenle trafikte kırmızı ışık kurallarına uyulması şarttır. Kırmızı ışık kurallarına uymayan sürücüler kendi araçlarını ve canlarını tehlikeye attıkları gibi, araçlarında bulunan yakınlarının ve diğer sürücülerinde mallarını ve canlarını tehlike atmaktadır.

Karayolları Trafik Kanununa göre trafiğin yoğun olduğu cadde, sokak, anayol-arayol, yaya geçidi ve dörtyol gibi önemli ve kritik noktalara trafik lambaları yerleştirilmektedir. Bu lambalarda kırmızı ışıkta bekleme süresi maksimum 90 saniye olarak düzenlenmiştir. Çoğu kırmızı ışıkta bekleme süresi 60 saniyedir. 30 saniye ve daha kısa süreli olarak düzenlenen ışıklar da mevcuttur. Bu nedenle kırmızı ışıkta beklemenin kişilere kaybettirdiği süre çok fazla değildir. Trafiğin yoğun olduğu yerlerde aynı trafik lambasının önünde üç kez bekleme durumunda dahi bekleme süresi en fazla 4 – 5 dakikadır. Bu nedenle kırmızı ışık kuralarına uymamanın çok fazla zaman tasarrufu sağladığı yanılgısı doğru değildir. Trafikte asıl zaman kaybettiren şey kurallarına uymak değil kurallara uymamaktan kaynaklandığı akıldan çıkarılmamalıdır.

Devlet otoriteleri kurallara uymamanın müeyyidesini kanunlarda açıkça düzenlemektedir. Bu düzenlemeler sayesinde kurallara uymayan kişiler cezalandırılmakta ve yeni oluşabilecek kabahat veya suçların önüne geçilmesi sağlanmaktadır. Trafik kurallarına uymamanın da tıpkı diğer kabahatler gibi yaptırımları bulunmaktadır. Kamu otoritesi trafik kurallarına uymayanlara bir ceza uygularken amacı kamu geliri elde etmek değildir. Trafik kanununa aykırı hareket edenlere idari yaptırım uygulanmasının asıl amacı yapılan hatalardan ders çıkarılmasını sağlamak ve bu hataların sürekli hala gelmesini önlemektir. Bu sayede toplumsal huzur, barış ve güven ortamı sağlanmaktadır. Ülkemizde trafikte yaşanan çok ufak bir kaza anında dahi hiç beklenmedik ve istenmedik şiddet olayları yaşanabilmektedir. Bunların önüne geçmek için kamu otoritesi çıkarmış olduğu kanunda kırmızı ışıkta geçmenin cezai müeyyidesini 2021 yılı için belirlemiştir.

Kırmızı Işıkta Geçmenin Cezası 2021

13.10.1983 tarih ve 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanununu 47. maddesi 1. fıkraı b bendine göre kırmızı ışıkta geçmenin cezası düzenlenmektedir. Kırmızı ışıkta geçmenin cezası 2021 yılında belirlenen oranlara göre % 9.11 oranında artmıştır. Artan bu oranla birlikte kırmızı ışık ihlali yapan kişiler bu cezayı 2020 yılına göre % 9.11 zamlı olarak ödemektedirler.

Trafik Kanunu 47. maddesi 1/b’ye göre, Trafik içerisinde en çok yapılan ihlallerin başında gelen kırmızı ışık ihlalinin cezası 2021 yılında 314 Türk Lirası olarak belirlenmiştir. Kırmızı ışıkta geçme cezası 2020 yılında 288 Türk Lirası iken bu cezaya 2021 yılında % 9.11 zam yapılmıştır.

Mobese sistemi tarafından tespit edilen kırmızı ışık cezası da tıpkı trafik polislerinin yakaladığında olduğu gibi aynı miktarda cezaya tabii tutulmaktadır. Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) ya da mobese tarafından ihlal yaptığı belirlenen sürücülerin araçlarının plakaları ve ihlal görülecek şekilde görüntüleri mobese ve EDS kameraları tarafından alınıp gerekli polis yetkililerine iletilmektedir. Bu sayede araç plakasına Emniyet Müdürlükleri Trafik Şube Birimi ekiplerince 314 Türk Lirası kırmızı ışıkta geçme cezası uygulanmaktadır.

Kırmızı ışık cezası erken ödeme ile ceza tebliğ edildikten sonraki on beş gün (15 GÜN) içerisinde ödenirse % 25 cezai indirim uygulanmaktadır. Böylece normal hali 314 Türk Lirası olan ceza % 25 indirimle 235.5 Türk Lirası olarak ödenmektedir. 15 günden sonra ödenen cezalarda herhangi bir indirim uygulanmamaktadır. Ceza gecikmeye girerse geciktiği her ay için %5 gecikme faizi uygulanmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.