kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kolonoskopi nedir ve nasıl yapılır?

Kolonoskopi nedir? Kolonoskopi nasıl yapılır? Hastanın canı acır mı? Uyutularak mı yapılır? Kolonoskopi ne kadar sürer?

A+
A-

Kolonoskopi Nedir?

Kolonoskopi kişinin bağırsak ve parçalarında herhangi bir hastalık şüphesi mevcutsa vücuda anüs içerisinden rektum kısmından girerek bağırsağın iç kısımlarının görüntülenmesi için kullanılan bir yönetemdir. Daha endoskopi işlemini duymuşsanız oldukça benzer bir işlem olup tek farkı vücuda girilen ve incelenen organların farklı olmasıdır.

Ucunda görüntü almayı sağlayan bir kamera bulunan bir hortum ile makat bölgesinden bağırsağa girilmeden evvel bağırsakların içinin net görülebilmesi için içinin havayla dolması sağlanır. Ayrıca hastanın bağırsaklarının görüntülenebilmesi için temiz olması da önemlidir. Bu yüzden 3 gün öncesinden bir diyet listesi verilir ve harici bir şey yiyip içmemesi gerektiği belirtilir.

Kolonoskopi hortumu 60 cm uzunluğunda ve 1 cm çaplı bir hortum olup baştaki 20 cm uzunluğundaki kısmı vücudun dışından kumanda yardımıyla yönetilebilmektedir.

Kolonoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Kolon kanseri şüphesi duyulan hastlardan kolonoskopi yaptırması istenir. Çünkü doktor yalnızca kan tahliline veya dışkıya bakarak kanser teşhisini koyamayacaktır. Hastaya kolonoskopi detaylı biçimde işlem anlatılı ve doktor tarafından aydınlatılmış rıza beyanı alınıp işlem için gün verilir.

  • Kan değerlerinde anormallik
  • Dışkıda kan görülmesi
  • Sebebi bilinmeyen istemsiz kilo kaybı
  • Sürekli kabızlık

Doktorunuz sormasa dahi siz mutlaka daha önce geçirdiğiniz ve ilgili olabileceğini tahmin ettiğiniz tüm rahatsılıkları anlatmalısınız. Kullandığınız ilaçları, hastalık geçmişinizi ve kronik rahatsılıklarınızı anlattığınız taktirde doktor olası bir sorunu daha erken tahmin edebilecektir.

Bir çok hasta kolonoskopi can yakar mı veya acıtır mı diye düşünmektedir. Kolonokopi acıtmaz yalnızca biraz şişkinlik yapabilir ancak bu abartılacak bir boyutta değildir. Şu anda hemen her hastanede kolonoskopi anestezi etkisinden yapılmakta olup hasta hiç bir şey hissetmeden işlem tamamlanmaktadır.

Kolonoskopi Hazırlık Diyeti Nasıl Yapılır?

Tam anlamıyla bir diyet olmadığını söyleyebiliriz çünkü hem süresi çok kısa hem de yenilmemesi gereken şey sayısı fazladır. Posa bırakan ve sindirimi uzun süren herşey kolonoskopi diyet listesi dışındadır. Tüketilmemesi gereken başlıca besinler şu şekildedir:

  • Ne ekmeği olduğu fark etmeksizin ekmek türleri
  • Gevrekler, bisküviler benzeri çerezler
  • Makarna ve türevleri
  • Nohut, bezelye, kurufasülye
  • Lahana, enginar, benzeri bitkiler
  • Erik, üzüm gibi kabuklu meyveler
  • Domates, marul, havuç
  • Portakal, mandalina, turunç, greyfurt
  • Kuruyemiş türleri

Listeyi uzatmak oldukça kolay ve mümkün ancak baktığınızda zor sindirilen, sindirmesi uzun süren, gaz yapan yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Diyet düzgün biçimde yapılmazsa kolonoskopi esnasında görüntü alınması zorlaşır bu yüzden kendinize önceki 72 saat hakim olmaya çalışmalısınız.

Diyette tüketilebilecek yiyecekler

  • Kıyma ve kırmızı et
  • Derisi hariç beyaz et
  • Çorba
  • Meyve suyu
  • Yoğurt
  • Balık

Bu besinler diyeti bozmayan besinler olup tüketilebilir eğer bunların yanı sıra kolay sindirdiğinizi düşündüğünüz başka besinler mevcutsa onları da tüketebilirsiniz.

Kolonoskopi İlaç Kullanımı Nasıl Olmalıdır?

Ülkemizde kolonoskopi yapan hastaneler yeknesak biçimde aynı ilacı kullanmamaktadır. Bağırsakları temizlemek için işlem öncesi çalıştıran bu ilaçlar işlemden en az 4 saat önce tamamıyla tüketilmelidir. Aksi takdirde beklenen etkiyi göstermesi gecikecektir. İlacın kullanım miktarını ve sıklığını ilacınıza göre size doktorunuzun veya eczacınızın anlatması daha uygun olacağından detaylara girilmeyecektir.

Temiz ve rahat kıyafetlerle kolonoskopiye gitmeniz ve yedek kıyafet götürmeniz faydalı olacaktır. Yaşınıza ve sağlık durumunuza göre işlem sonrası hareket imkanınız değişeceği için refakatçinizin yanınızda olması avantaj sağlayacaktır.

Kanser Teşhisinde Kolonoskopi Kullanılır mı?

Bağırsağın iç kısmında oluşan kitlelerin en yakın biçimde görülebildiği ve incelendebildiği yöntem olan kolonoskopi kanser teşhisinde kullanılabilmektedir. Aynı zamanda parça alma işleminde de bu teknikten faydalanılmaktadır.

Toplamda dört evresi olan kanserin hangi evrede olduğu ve hangi tedavinin uygylanacağının tespit edilmesi önemlidir. Uyutularak yapılan ve en fazla bir saat süren kolonoskopi bu anlamda yaptırmaktan korkmanız gereken bir işlem değildir.

Güncel konuların konuşulduğu forum tercihiniyap net adresine buradan erişebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.