kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Önlisans Tercihi Nasıl Yapılır?

KPSS önlisans tercihleri nasıl yapılır? Önlisans tercihi yapılırken nelere dikkat edilmesi gerekir? Nitelik kodları nelerdir? Merkezi atama önlisans tercihleri hakkında merak edilen her şey…

A+
A-

KPSS Ön lisans Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Çift yıllarda yapılan KPSS ön lisans sınavına girip aldığınız KPSS P93 puanınızla ÖSYM tarafından açıklanan merkezi atama tercih kılavuzunda yer alan kadroları tercih edebilirsiniz. Tam olarak KPSS önlisans tercihi nasıl yapılır? Nelere dikkat edilmelidir?

Öncelikle KPSS ön lisans tarihinde herhangi bir lisans bölümünden mezun değilseniz daha sonra mezun olmanız ön lisans tercihlerini etkilemez. Mesela bu sene için ele alalım sınav son başvuru tarihi 10 eylül olsun siz bu tarihte başvurup ön lisans sınavına girdiniz ve puanınızı aldınız, daha sonra lisans bitirdiniz, bu puanla iki sene tercih yapabilirsiniz. Ancak sınavdan önce herhangi bir lisans bölümü bitirirseniz KPSS ön lisans tercihi yapamazsınız.

Ön lisans KPSS Nitelik Kodları Listesi

Herhangi bir ön lisans veya halk arasındaki adıyla 2 yıllık mezunuysanız önünüzde iki seçenek vardır. Birinci seçeneğiniz 3001 nitelik kodu ile açılan kadrolardan birine başvurup atanabilirsiniz. Merkezi atama 3001 kadroları en fazla açılan kadrolardır bunun sebebi ise belirli bölümlerden alım yapmak için kamu kurumlarının devlet personel başkanlığına gerekçe sunması veya daha önceden belirlenen bir meslek olması gerekmektedir. Örneğin sağlık kadrolarının tamamına yakını için belirli bir veya birkaç önlisans bölümü belirlenmiş olup bu bölümlere ait nitelik kodlarıyla alım yapılmaktadır. Ancak merkezi atama ile personel alımı yapan kurumların çoğunluğu alan gözetmeksizin atama yapmaktadır. O yüzden benim bölümümden alım yok diye düşünüp hazırlanmamak pek akıllıca olmayacaktır.

Güncel KPSS nitelik kodları listesine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz. Nitelik kodlarında sayılan tüm şartları taşımadığınız bir bölümü asla tercih etmeyin, karşınıza çıkacak fatura çok ağır olacaktır. Memurluğa yerleşmiş ve istifa etmiş gibi 1 yıl boyunca devlet memuriyetine giremezsiniz, tercih yaptığınız puanı bir sonraki sınava kadar yapılacak olan merkez atamalarda kullanamazsınız. Bir yıllık süreden sonra yapıalcak açıktan atamalar yani mülakatlı alımlar için ise aynı puanı kullanabilirsiniz.

KPSS Ön lisans Tercih Kılavuz Ne Zaman Yayınlanacak

ÖSYM takviminde yer alan merkezi atama tercih döneminden 2 hafta önce tercih kılavuzu yayınlanmaktadır. Kılavuz oldukça kapsamlı olup adayın tercih yapmadan önce muhakkak bir kere okuması ve anlaması gerekmektedir. KPSS

Ön lisans merkezi atama taban puanları genellikle 85 puanın altına inmemektedir. Adaylar bunu duyduklarında her ne kadar üzülse de endişe edecek bir durum yok son dönem de kamu kurumları merkezi atama yerine ilana çıkıp mülakatla memur alımı yapmayı tercih etmektedir. İllaki merkezi atamadan yerleşeceğim gibi bir takıntınız yoksa bir yılın sonunda mutlaka en az bir kaç kurumun mülakatına çağrılırsınız. İki KPSS arasından kalan iki yıllık sürecin sonuna doğru 70 puanı olan adaylar dahi Adalet Bakanlığı memur alımı mülakatlarına katılmaya başarabilmişlerdir. Daha net fikir edinebilmek için Adalet Bakanlığı memur alımı taban puanlarını inceleyebilirsiniz.

En fazla açılan kadrolar zabıta, itfaiye, hizmetli, memur, büro personeli, VHKİ kadrolara olarak sayılabilir. Kurumların çoğunluğu personel alım yönetmeliklerini değiştirip merkezi atama kapsamından çıktığı için diğer ilanları da mutlaka takip etmelisiniz. Açıktan alımları tercihiniyap.net ilan sekmesinden takip edebilir, sorularınızı kariyer forum sitemizden sorabilirsiniz. Daha fazla bilgi alıp merak ettikleriniz sorabilir, tercih dönemini daha verimli geçirebilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.