kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

KPSS Puanları Kaç Yıl Geçerli?

Kamu Personeli Seçme Sınavından adayların elde ettikleri puan türleri nelerdir? Bu puan türleri kaç yıl geçerlidir? Kaç yıl bu puan türleri kullanılabilir?

A+
A-

Liselerden, üniversitelerin ön lisans veya lisans programlarından mezun olmuş olan adaylar için Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi tarafından gerçekleştirilen ve bu adayların kamu kurumlarında yer alan kadrolara yerleştirilmesini sağlayan KPSS nedir? KPSS kapsamında hangi sınavlar yapılmaktadır? KPSS puanları nelerdir? KPSS puanları kaç yıl geçerlidir? 

KPSS Nedir? 

KPSS yukarıda da belirttiğimiz gibi belirli mezuniyet koşullarına göre kendilerine uygun kamu kurumu kadrolarına yerleştirilmesi için adayların katılması gereken sınavdır. KPSS kapsamında gerçekleştirilen bir kaç tane sınav bulunmaktadır. Bu sınavlar KPSS Lisans Sınavı, KPSS A Grubu Sınavı, KPSS Ön Lisans Sınavı, KPSS Ortaöğretim Sınavı, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı ve KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Sınavı’dır. Adaylar mezuniyet durumları ve girmek istedikleri kadrolara göre bu sınavlardan farklı testlere katılmaları gerekmektedir. Bu testler ve katılacak gruplar şu şekildedir; 

KPSS B Grubu adayları;

Lisans mezunları için KPSS Lisans Sınavı

Ön Lisans mezunları için KPSS Ön Lisans Sınavı

Ortaöğretim mezunları için KPSS Ortaöğretim Sınavı

KPSS A Grubu adayları;

KPSS Lisans Sınavı + KPSS A Grubu Sınavı

KPSS Öğretmenlik Adayları

KPSS Lisans Sınavı + KPSS Eğitim Bilimleri Testi + KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi

KPSS Kaç Yılda Bir Yapılır?

KPSS kapsamında birden fazla sınav gerçekleştirilmekte ve bu sınavların her biri farklı kaidelere sahip olmaktadır. Bu sınavlardan bazıları her yıl gerçekleştirilirken bazıları iki yılda bir ve yalnızca çift yıllarda gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlardan hangilerinin çift yıllarda gerçekleştirildiğini ve tek yıl – çift yıl ayrımını incelemek için;

KPSS Konuları Nelerdir? 

dskapsamında bir çok farklı test uygulanmaktadır. Bu uygulanan testlerin de içeriğinde farklı dersler bulunmaktadır. Bu testlerin konularını ayrı ayrı inceleyebileceğiniz yazı başlıklarımız üzerinden detaylı inceleme yapabilir ve sınav için daha iyi bir yol haritası oluşturabilirsiniz;

osym kalem

KPSS Puanları Nelerdir?

KPSS kapsamında adaylar kendilerine uygun oturumlara katılarak, o oturumların katsayı olarak içerisinde yer aldığı birtakım puanlar elde etmektedirler. Bu puanlar her alan için farklılık arz etmektedir. Bu puan türlerinden KPSS B grubu için olanları üç ayrı mezun grubu için ayrı sınavlarda ve ayrı ayrı hesaplanmaktadır. KPSS Lisans adayları KPSS P3 puanı, KPSS Önlisans adayları KPSS P93 puanını, KPSS Ortaöğretim adayları ise KPSS P94 puanını elde etmektedirler. KPSS A Grubu adayları içinse farklı ders katsayılarına sahip kırk sekiz puan türü hesaplanmaktadır. Öğretmen adayları içinse bu durum alan bilgisi zorunluluğuna bağlı olarak farklılık arz etmektedir. Tüm bu puan türlerini, puan türlerinin içeriklerini, hangi puan türlerinin hangi alanı alakadar ettiğini detaylı bir şekilde incelemek için; 

KPSS Puanları Kaç Yıl Geçerli?

Kamu Personeli Seçme Sınavı dahlinde gerçekleştirilen sınavlardan bazıları yukarıda detaylarını belirttiğimiz biçimde her yıl bazıları ise iki senede bir yapılmaktadır. Ancak tüm bu sınavların ortak noktası kaç yıl geçerli oldukları hususudur. KPSS dahlinde gerçekleştirilen KPSS Lisans, KPSS A Grubu – Alan Bilgisi, KPSS Eğitim Bilimleri, KPSS Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi, KPSS Ortaöğretim, KPSS Önlisans sınavlarının tümünden elde edilen puanlar iki sene geçerliliğini korumaktadır. Yani adaylar bu sınavlardan elde ettikleri puanları iki sene sonraki KPSS’ye kadar tercih ve atamalarında kullanma hakkına sahiptirler.

Bu konuda tek istisna KPSS Öğretmenlik puanlarıydı. Bu konuda da kısa süre evvel yapılan düzenleme ile bir yıl olan geçerlilik süresi iki yıla çıkarılmıştı.

Bu konu 2018 KPSS ve 2019 KPSS’de elde edilen puanlar için geçerliliğini korumak kaydıyla 7 Kasım 2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan hüküm ile yeniden düzenlenmiştir. 2020 KPSS’den itibaren geçerli olmak üzere KPSS Öğretmenlik puanlarının geçerlilik süresi yeniden 1 yıla düşürülmüştür. Yani 2018 ve 2019 KPSS’de elde edilen KPSS Öğretmenlik puanları için 2 yıllık geçerlilik süresi korunacak, 2020 KPSS’de elde edilen KPSS Öğretmenlik puan türleri ise 1 yıl geçerli olacaktır.

7 Kasım 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanmış düzenlemeyi incelemek için Tıklayınız!

KPSS hakkında tüm sorularınızı yöneltebileceğiniz ve fikirlerinizi belirtebileceğiniz FORUM sayfamızı ziyaret etmeyi Unutmayın!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.