kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar? Eczacı nedir? Kimdir? Eczacı ne iş yapar? Eczacı çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette, özel sektörde ve serbest eczacı maaşı 2023 ne kadar?

A+
A-

Türkiye’deki en popüler mesleklerden biri ‘eczacılık’ mesleğidir. 80 milyondan fazla insanın yaşadığı ülkemizde sağlık ihtiyaçları giderek artmaktadır. Bu kapsamda önemli bir hizmet verecen eczaneler vatandaşların ilaç ve sağlık malzemesi ihtiyacını karşılamaktadır. Yaşlı vatandaşlar sık sık eczanelere uğradığı için kendi çocuklarının ve torunlarının da bu mesleği yapmalarını istemektedir. Her yıl binlerce kişi eczacı olmak ve eczacılık fakültelerine girebilmek için çalışmaktadır. Meslekle ilgili en merak edilen konu ise bu meslekteki personellerin aldığı maaşlar ve kazandığı ücretlerle ilgilidir. Peki eczacı nedir? Ne demek? Ne iş yapar? Eczacı çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Özel sektörde ve devlette eczacı maaşları 2023 ne kadar?

Eczacılıkta Uzmanlık Sınavı (EUS) Ne Zaman ?

Eczacı Nedir? Ne Demek?

Bu unvanı alabilmek, bu mesleği yapabilmek için 5 yıllık lisans eğitimi veren Eczacılık fakültelerinden mezun olmak gerekmektedir. Mezuniyet sonrasında alınan diploma ile bu işi yapmak mümkün olmaktadır. Eczanelerde çalışan diğer personeller ise Eczacılık Fakültelerinden mezun olmadıkları takdirde yalnızca çırak ve kalfa olarak çalışan personeller olarak kalmaktadır. Eczacılar genellikle eczanelerde çalışır. “Eczane nedir?” sorusuna ise ilaçların bulunduğu, depolandığı, satıldığı, verildiği yer cevabı verilebilir. Eczane kelimesi Arapça’dan gelen ecza ve Farsça’dan hane kelimelerinden oluşmaktadır.

 

Eczacı Ne İş Yapar?

Personellerin en önemli görevi tıbbi malzemelerin ve ilaçların güvenilir, sağlıklı ve doğru bir şekilde temin edilmesini, kullanılmasını ve satılmasını sağlamaktır. Tüm bu süreçlerde vatandaşın sağlığına zarar verecek bir adım atılmaması, ahlaki ve etik kuralların çiğnenmemesi ve kanunlara aykırı davranılmaması gerekmektedir. Bu kapsamda eczacıların temel görevleri şu şekildedir;

Doktorlar tarafından yazılan reçeteleri okur ve doğru şekilde ilaçları hastalara verir.

Hastalara ilaçların ne sıklıkla ve nasıl kullanılması gerektiğini anlatır.

Geçmiş yıllara oranla daha az olsa da gerektiğinde ilaç hazırlar.

Tıbbi alanda kullanılan malzemeleri temin eder, satışa sunar ve nasıl kullanılacağını anlatır.

Veteriner, sağlık, tıp, tarım, kozmetik, cilt bakım alanlarında malzemeler satabilir.

İlaç geliştirilmesi ve bulunması için çalışmalar ve araştırmalar yapar.

İhtiyaç sahiplerine ilk yardım, tansiyon ve şeker ölçümü gibi müdahalelerde bulunur.

 

Eczacı Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Eczacı çalışma şartları son derece zorludur. Personeller genellikle kapalı, ilaçlarla dolu bir ortamda çalışırlar. Serbest olarak kendi eczanelerinde çalışan personeller genellikle iş yükünün altında ezilmemek için çırak veya kalfa işe alırlar. Bu sayede yoğun iş temposundan veya uzun çalışma saatlerinden kurtulabilirler. Devlette çalışan personeller ise genellikle hastanelerde, sağlık kuruluşlarının eczane birimlerinde çalışırlar. Devlet memuru oldukları için kendilerine ait bir çalışma ortamı bulunur. Genellikle hastanelerin alt katlarında çalışırlar. Özel sektörde hastanelerde çalışan eczacıların çalışma şartları da buna benzerdir. Serbest olarak kendi eczanelerinde çalışan eczacılar işletmelerinin sabah erken saatlerden akşam geç saatlere kadar açık olmasını sağlamalıdır. Bunu ya kendileri ya da çalışanları ile sağlarlar. İşlerinin başında ne kadar duracaklarını, kaç saat çalışacaklarını, mesai saatlerini yine kendileri belirlerler. Devlette çalışan personeller ise diğer devlet memurları gibi günde ortalama 9 saat çalışırlar. Genel çalışma saatleri 08.00-17.00 arasında olsa da nöbet sistemiyle 12-24 veya 24-48 şeklinde çalışabilirler. Ayrıca gece saatlerinde de çalışmaları mümkündür. Özel sektörde de benzer çalışma saatleri bulunur.

Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Eczacılık mesleği ile ilgili en çok merak edilen konu hiç şüphesiz maaşlar ve kazanılan ücretler ile ilgilidir. Devlette, özel sektörde ve serbest olarak çalışan eczacıların ne kadar para kazandığı merak edilmektedir. Eczacılık fakültelerinden mezun olan kişiler mezuniyet sonrasındaki ilk yıl yardımcı eczacı olarak görev yaparlar. Yardımcı eczacı maaşı 2023 asgari ücretin 1.5 katı olmak zorundadır. Bu kapsamda en az asgari ücretin 8506 TL olduğunu düşünürsek 20 bin 400 TL civarında bir ücretten söz edebiliriz. Ancak bu tutarın daha altında veya daha üstünde ücret ödemesi yapıldığı da bilinmektedir. Eczanelerde eczacı olarak çalışan personeller ise 14 bin TL ile 18 bin TL arasında maaş alabilmektedir. Kendi eczanesini işleten kişiler ise aylık 50 bin TL’ye kadar ciro yapabilir ve %50 karla para kazanabilir.

 

eczaci calisma sartlari calisma saatleri 2020

Devlette Eczacı Maaşı 2023

Devlette, kamu kurum ve kuruluşlarda eczacı kadrosunda binlerce personel görev yapmaktadır. Bu personeller görev yaptıkları bölge ve yer, çalıştıkları kurum, kıdem ve derece, hizmet yılı, evli ve çocuk sahibi olup olmadığı, AGİ, sigorta ve BES kesintisi gibi unsurlara bağlı olarak farklı miktarlarda maaş alabilirler. Kamudaki diğer personellere kıyasla da aldıkları aylıkların oldukça yüksek olduğunu söylemek gerekir. Kamuda eczacı maaşı 2023 ortalama 20 bin 500 TL civarındadır. Tecrübe ve deneyim kazandıkça personellerin yükselmesi ve daha çok para kazanması da mümkündür. Mesela Sosyal Güvenlik Kurumunda (SGK) eczacı olarak çalışan kamu personelleri 28 bin TL ile 31 bin TL arasında maaş alabilir.

 

Özel Sektörde Eczacı Maaşı 2023

Özel sektörde faaliyet gösteren personeller özel hastanelerde, firmalarda, ilaç şirketlerinde görev yapabilir. Özelde her kadro ve her personel işe yeni başladığında son derece düşük ücret alır. Bu kapsamda özel sektörde yeni başlayan eczacı maaşı 12 bin 500 TL seviyesindedir. Deneyim, başarı ve hizmet yılına bağlı olarak personellerin maaşları 14 bin TL’ye kadar yükselebilir.

 

Yeni Başlayan Eczacı Maaşı 2023

Devlette yeni başlayan eczacı maaşı 14 bin 500 TL seviyesindedir. Özel sektörde ise bu rakam oldukça düşüktür. Özelde yeni başlayan personeller 12 bin 500 TL seviyesinde ücret alır. Üniversiteden mezun olduktan sonra bir eczanede yardımcı pozisyonunda çalışan personeller ise 12 bin 500 ile 13 bin 500 TL arasında ücret alabilir. Kendi eczanesini açarak faaliyet gösteren kişiler ise eczanenin yeri, müşteri sayısı, başarı, tanıdık sayısı gibi unsurlara bağlı olarak başlangıçta aylık 10-20 bin TL’ye kadar para kazanabilir.

Eczacı kaç yıl staj yapar?

Toplam staj süresi 130 (yüz otuz) iş günüdür. Stajlar; Staj I, Staj II, Staj III ve Staj IV olmak üzere dört (4) dönemden oluşur.

Yorumlar

  1. Nurullah YILMAZ Avatar Nurullah YILMAZ dedi ki:

    Önce Eczacılık fakültelerinin kaç yıl eğitim verdiğini öğrenmenizi tavsiye ederim.