kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Kimyager Maaşları 2023 Ne Kadar?

Kimyager Maaşları 2023 Ne Kadar? Kimyager nedir? Kimdir? Kimyager ne iş yapar? Kimyager çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde kimyager maaşı 2023 ne kadar?

A+
A-

Türkiye’de az bilinen ve gerektiği saygıyı görmeyen mesleklerin başlında ‘Kimyagerlik’ mesleği gelmektedir. Fen bilimleriyle ilgili olanların bildiği kimya bilimi alanında görev yapan personellerle ilgili pek çok konu merak edilmektedir. Özellikle de üniversiteye geçiş aşamasında olan öğrenciler ve aileleri ile kimyager olmak isteyenler ve yakınları bu meslekle ilgili araştırma yapmaktadır. Peki kimyager nedir? Ne demek? Ne iş yapar? Kimyager çalışma şartları ve çalışma saatleri 2023 nasıl? Devlette ve özel sektörde kimyager maaşları 2023 ne kadar?

Gümrük Personel Maaşları 2023

Kimyager Nedir? Ne Demek? Kimdir?

Kelimenin kökü olan kimya kelimesi Arapça kökenli bir sözcüktür. Kelimenin sonundaki -ger eki ise Farsça’dan gelir. Kimya doğadaki maddelerin temelini, yapı taşlarını, bileşenlerini, değişim ve dönüşümleri gibi tüm süreçlerini inceleyen bilim dalıdır. Kimyagerde bu bilimle uğraşan, icra eden kişidir. Bu kişiler ilaçlar, gıdalar, yemekler, tekstil, kozmetik gibi alanlarda görev yapabilir.

 

Kimyager Ne İş Yapar?

Personeller gıdadan ilaca, tekstilden kozmetiğe kadar onlarca farklı alanda görev yapabilir. Çeşitli sektörlerde çalışmalar yürüten personeller akademik kariyer yapabilmektedir. Kimyagerlerin belli başlı görev ve sorumlulukları ise şu şekildedir;

Yapacakları testler için konuyla ilgili çözelti, malzeme, bileşik ve reaktif işlemleri hazırlarlar.

Bilimsel çalışmalar yapmak ve çalışmaların sonuçlarını rapor haline getirmekle sorumludurlar.

Kimya bilim dalıyla ilgili yeni teknikler geliştirir ve yeni çalışmalar yürütürler.

Laboratuvarda çalışmalar yürütür ve malzemeler ile çalışma alanlarının hijyeni ve güvenliğini sağlarlar.

Çalışma alanlarına bağlı olarak, güvenlik ve kalite kontrolü için testler yaparlar.

 

kimyager calisma sartlari calisma saatleri 2020

Kimyager Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Personellerin çalışma şartları son derece zorludur. Kimyagerler genellikle laboratuvar ortamında çalışırlar. Ayrıca kendilerine ait bir ofis ortamı bulunur. Bu odada bilgisayar, telefon, yazıcı, faks, internet gibi teknolojik aletler vardır. Hijyenik ve çok sayıda kritik ve hassas malzemenin bulunduğu ortamda çalışmak zordur. Ancak devlette veya özel sektörde çalıştıkları kuruma ve firmaya bağlı olarak çalışma şartları değişebilir. Kullandıkları aletler, yürüttükleri çalışmalar dikkatli, sabırlı ve hassas olmalarını gerektirir. Devlette çalışan personeller tıpkı diğer memurlar gibi sabah 08.00 ile akşam 17.00 arasında çalışır. Ancak bazı durumlarda daha fazla çalışmaları da gerekebilir. Özel sektörde ise mesai saatleri sabah 09.00 ile akşam 18.00 saatleri arasındadır. Personellerin sık sık fazla mesaiye kaldıkları bilinmektedir. Ayrıca personeller önemli bir inceleme, üretim veya kontrol aşamasındayken işleri bitene kadar çalışmaları gerekebilir.

Kimyager Maaşları 2023 Ne Kadar?

Personeller devlette ve özel sektörde farklı miktarlarda ücret kazanır. Ayrıca çalışılan bölge, yer, kurum ve firmaya bağlı olarak da kazanılan para değişebilir. Devlette çalışan personellerin aldığı aylıklar belirli bir standartta ve özel sektöre kıyasla daha yüksektir. Özel de ise yeni başlayan personeller son derece düşük ücret alırlar. Bu kapsamda devlette kimyager maaşı 2023 15 bin 500 TL ile 16 bin 500 TL arasında değişmektedir. Özel sektörde ise yeni başlayan personeller 12 bin 500 TL civarında maaş alır. Deneyim, başarı, çalışılan kuruma göre maaşlar 15 bin TL’ye kadar yükselebilmektedir.

Devlette Kimyager Maaşı 2023

Kamuda çalışan personeller çalıştıkları bölge, şehir ve kuruma bağlı olarak farklı miktarlarda aylık alabilir. Ayrıca aylıklar personelin evli olup olmadığına, çocuk sahibi olup olmadığına, AGİ, sigorta ve BES kesintisine, eğitim durumu ve ek tazminatlara bağlı olarak değişebilir. Yine personelin derece ve kıdemi ile hizmet yılı da önemli unsurlar olarak karşımıza çıkar. Üstelik toplu sözleşme kapsamında her yıl Ocak ve Temmuz aylarında personellerin aylıkları önemli ölçüde artmaktadır. Bir de enflasyon farkı bu aylıklara yansıtılmaktadır. Bu kapsamda devlette kimyager maaşı 2023 15 bin TL civarındadır.

 

Özel Sektörde Kimyager Maaşı 2023

Özelde çalışma şartları zorlu ve ödenen ücretler son derece düşüktür. Özel sektörde çalışan ve yeni başlayan kimyagerler genellikle asgari ücret seviyesinde maaş alır. Bu kapsamda 2023 yılında personellerin aldığı ücretler 12 bin 500 TL civarındadır. Ancak çalışılan firma, alan, sektör ve yürütülen faaliyetlere göre bu miktar değişebilir. Sektörde deneyim kazandıkça, başarılı oldukça personellerin aldığı maaş 14-15 bin TL’ye kadar yükselebilir. Ayrıca kendi laboratuvarı olan, farklı alanlarda test, deney ve üretim yapan kimyagerler büyük paralar kazanabilmektedir. Personellerin evli olması, çocuk sahibi olması, AGİ, fazla mesai ücreti gibi unsurlara bağlı olarak kazandıkları paralar değişebilir.

Yeni Mezun Kimyager Maaşı 2023

Üniversiteden mezun olup kamuda işe giren personeller 14 bin 500 TL ile 15 bin TL arasında aylık alır. Özel sektörde ise ücretler 12 bin 500 TL seviyesindedir. Yukarıda sayılan nedenlere göre alınan ücretlerde değişiklik olabilir.

 

Kimyager İş Olanakları ve İş İlanları 2023

Kimya bilimiyle ilgili yürütülen çalışmalar ülkemizde yeni yeni gelişmekte ve yaygınlaşmaktadır. Hem devlette yapılan personel alımları ile hem de özel sektörde paylaşılan iş ilanları her yıl yüzlerce personel istihdam edilir. Özellikle savunma sanayii alanında yaşanan gelişmeler yeni bir istihdam alanı oluşturmaktadır. Bu nedenle kendini iyi geliştiren kişiler iş bulmakta sorun yaşamamaktadır. Ancak yalnızca üniversiteden mezun olmak ne yazık ki iş bulmak için yeterli bir başarı sayılmamaktadır. İş ilanlarını takip etmek için sosyal medya platformlarını, kariyer sitelerini ve Devlet Personel Başkanlığı sitesi ile Resmi Gazeteyi takip etmek gerekmektedir.

Yüksek kimyager nasıl olunur?

Kimya bölümü mezunu olduktan sonra, yine aynı alanda yüksek lisans yapmanız gerekir, böylece yüksek kimyager unvanı ile istihdam edilirsiniz.

Yorumlar

  1. harika 1907 Avatar harika 1907 dedi ki:

    hayalimin meslegi oldugundan tesekkür ederim