kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi Maaşları Ne Kadar?

Balıkçılık teknolojisi mühendisi net ve brüt maaşları ne kadar? Kamuda ve özelde balıkçılık teknolojisi mühendisleri maaşları kaç TL oldu?

A+
A-

Balıkçılık teknolojisi mühendisi maaşları ne kadar diye merak eden ilgili alan mezunları için bu yazımızda aklınıza takılan hemen hemen tüm soruları sizler için cevapladık.

Dünyanın her yerinde bir işin bir mesleğin ne kadar kazandırdığı merak konusudur. Türkiye’de ise bu merak seviyesi zannediyoruz ki biraz daha fazladır. Toplum olarak birinin ne kadar para kazandığı, kaç TL maaş aldığı hemen hemen hepimizin ilgisini cezbetmektedir.

Bunun yanı sıra bir üniversite adayı hangi bölümü tercih ederse hangi işi yapacağını ve o işten ne kadar gelir elde edeceğini veya bir mesleğe girecek bir kişi o mesleğe başlayınca eline ne kadar para geçeceğini merak eder. Bunlar boş bir meraktan ziyade daha tutarlı, akla yatkın meraklardır. Özellikle bahsettiğimiz bu bireylerin, meslek adaylarının meraklarını gidermek adına Türkiye’de icra edilen mesleklerin elimizden geldiğince maaşlarının bilgisini sizler ile paylaşmaya çalışıyoruz. Bu içerikte balıkçılık teknolojisi mühendisi maaşları ne kadar oldu bunu sizler ile paylaştık.

Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği

BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ NE İŞ YAPAR? NASIL OLUNUR?

Balıkçılık teknolojisi mühendisi denizlerdeki ve göller, nehirler vs. gibi iç sulardaki ekolojik ve biyolojik özellikleri inceleyen, su ürünlerini yetiştirilmesi, avlanması, işlenmesi, değerlendirilmesi, pazarlanması gibi alanlarda iş gören, su ürünleri avlamada, yetiştirmede vb. alanlarda kullanılan teknolojilerin ve taşıma araçlarının incelenmesini ve geliştirilmesini sağlayan; tüm bu alanlarda çalışma yürüten mühendis grubudur. Balıkçılık teknolojisi mühendisi görevleri listesine bakarak ne iş yaptıklarını biraz daha açık halde anlamak mümkün olacaktır:

  • Suda yaşamakta olan canlıların yaşam evrelerini incelemek
  • Suda bulunan canlıların avlanma şeklini ve avlanma zamanlarını belirlemek
  • Suda var olan canlıların sağlıklı olarak yaşamasını olanaklı kılan araştırmaları yapmak ve bu canlılardan elde edilen kaynakları sürdürülebilir kılmak
  • Su ürünleri yetiştirme ve işletme tesislerinin planlama, denetim ve işletme görevlerini yerine getirmek
  • Su ürünleri yetiştirme ve işletme tesislerinde üretim ve sürdürülebilirlik noktasında sorumluluk almak
  • Su ürünlerinin işlenmesini, değerlendirilmesini ve pazarlamasını sağlamak
  • Deniz ve iç sularda bulunan canlıların sağlığı açısından su kirliliği ve kalite uygunluğu denetimini yapmak
  • Suda bulunan canlıların sağlıklarını korumak için tedavi ve kontrol noktasında çalışmalar yapmak
  • Tüm bu konularda proje üretmek, projeleri yürütmek, denetlemek
  • Kendisine bağlı olan personelin organize edilmesini, koordinasyonunu ve denetlenmesini sağlamak

Nasıl bu mesleği yapmaya hak kazanılacağı yani nasıl balıkçılık teknolojisi mühendisi olunacağı ise nerede çalışılmak istendiğine göre farklı yollara ayrılır. Öncelikle kamu veya özel sektör fark etmeksizin balıkçılık teknolojisi mühendisi olmak isteyen bir adayın balıkçılık teknolojisi mühendisliği bölümü mezunu olması gerekmektedir. Bölüm mezunu olan bireyler özel sektörde çalışmayı arzu etmeleri, seçmeleri durumunda balıkçılık teknolojisi mühendisi alımı yapan şirket veya kuruluşlara başvuru yaparak işe girebilmeyi denemelidirler. Devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda balıkçılık teknolojisi mühendisi olmak için ise meslek adaylarının neredeyse tüm kamu personeli olmak isteyenler gibi KPSS’ye girmeleri ve atamalarda açılan kadrolara yerleşmelerini sağlayacak puanları almaları gerekmektedir fakat bir gerçek var ki kamu kurumlarına çok fazla hatta neredeyse hiç balıkçılık teknolojisi mühendisi alımı yapılmamaktadır.

Balıkçılık teknolojisi mühendisliği hakkında daha kapsamlı olan meslek tanıtımı yazımıza da göz atabilirsiniz.

 

balikcilik teknolojisi muhendisi ne is yapar 1

ÖZEL SEKTÖR BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI NE KADAR OLDU?

Asgari ücret 8506TL olarak ortaya kondu. Asgari ücret veya buna yakın bir maaş ile işe başlama ihtimalleri olan balıkçılık teknolojisi mühendislerinin özel sektörde başlangıç seviyesinde alacakları maaş bu civarlarda olacaktır. Bu demek değildir ki bunun üzerinde bir maaş ihtimali bulunmamaktadır fakat özellikle belirttiğimiz gibi ülkemizde genellikle her meslekte olduğu gibi balıkçılık teknolojisi mühendisi olarak da başlangıç seviyesinde asgari ücret civarlarında bir maaş ile çalışılmaktadır.

KAMU PERSONELİ OLAN BALIKÇILIK TEKNOLOJİSİ MÜHENDİSİ MAAŞLARI İÇİN NE KADAR OLDU?

Yeni başlayan Mühendis Maaşı: 16500-16750 Türk Lirası

Tabloda yer alan devlette ortalama olarak mühendislerin aldığı maaşlardır. Balıkçılık teknolojisi mühendisi de mühendis statüsünde olduğu için yeni başlayan balıkçılık teknolojisi mühendisi maaşı net maaş kapsamında 18.-000’ye denk gelmektedir. Buradaki rakamın bir aralık olması çalışılan kurumdan aile yardımına kadar farklı değişkenlerin var olması ile ilişkilidir. Bu yüzden kamuya alım olması halinde balıkçılık teknolojisi mühendisi net maaşının ortalama olarak bu rakamlar civarında olduğunu söylemek yerinde olacaktır.

Balıkçılık teknolojisi mühendisi net maaşı bu civarlardadır fakat bazı sitelerde veya sosyal medya platformlarında hem mühendislerin, hem de başka meslek gruplarının maaşlarının daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Bu bu platformların brüt maaşı esas aldıkları için olmaktadır. Brüt maaş bir meslek mensubunun aslında gerçek geliridir fakat devlete yapılan gelir vergisi ödemeleri, SGK kesintileri gibi giderler sonrasında eline geçen para net maaşı olarak adlandırılmaktadır. Balıkçılık teknolojisi mühendisi veya herhangi bir mühendis için brüt ile net maaş arasındaki bu fark 1000-1300 TL civarlarındadır.

Ocak zammı 7,36 olarak gerçekleşmiştir ve temmuz ayında da bu civar oranda zam yapılırsa temmuz zamlı balıkçılık teknolojisi mühendisi maaşı 19.600-19.800 TL dolaylarına çıkacak gibi durmaktadır. Fakat temmuz ayı dolaylarında çalışan gelir vergisi açısından üst dilime geçtiği için bu rakamın 100-200 TL altında ele geçen para olabileceğini de söylemek yanlış olmayacaktır.

DGS Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Taban Puanları

Balıkçılık Mühendisliği Nedir?

Sayısal puan türüne göre öğrenci alan bu bölüm, gelişen balıkçılık ve su ürünleri sektöründe çalışacak profesyonel elemanlar yetiştirmeyi amaçlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.