kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mimar Maaşları 2023 Ne Kadar?

Mimar Maaşları 2023 Ne Kadar? Mimar Nedir? Kimdir? Kime Denir? Mimar Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir? Mimar Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023 Devlette Mimar Maaşları 2023 Özel Sektör Mimar Maaşları 2023 ne kadar?

A+
A-

Dünyadaki en büyük sektörlerden biri inşaat sektörüdür. Bu sektör içerisinde yer alan meslekler de dünyada oldukça popülerdir. Örneğin dünyada mühendis, mimar, operatör ve işçi olarak milyonlarca kişi çalışan bulunmaktadır. Bu meslekler arasında ‘mimarlık’ mesleğine ayrı bir parantez açılmalıdır. Türkiye’de ve dünyada oldukça saygı duyulan bu meslek bir o kadar da popülerdir. Mimar olma hayalleri kuran binlerce bu hayallerini gerçek kılabilmek için çalışmaktadır. Bu nedenle öğrenciler, çocuklar, aileler ve öğretmenler mimarlık mesleğiyle ilgili sorular sormaktadır. Peki mimar nedir? Kimdir? Kime denir? Ne demek? Mimar ne iş yapar? Görevleri nelerdir? Devlette ve özel sektörde mimar maaşları 2023 ne kadar?

Mimar Maaşları Ne Kadar?

Mimar Nedir? Kimdir? Kime Denir?

Mimar Arapça kökenli bir kelimedir. Yapıların, inşa edilen şeylerin planlarını hazırlayan ve bu planları hayata geçiren kişilere denir. Bu mesleği icra eden kişiler inşa edilecek binaları, camileri, yapıları tasarlar. Ayrıca yeniden düzenlenecek, restore edilecek yapıların planlamalarını da hazırlar. Mimarlar inşaat sektöründe hayata geçirilecek bir projenin planlama aşamasından yapılma aşamasına kadar tüm süreçte görev alır. Ülkemizde devlette, özel sektörde ve serbest olarak çalışan binlerce mimar bulunmaktadır. Ülkemizde herkes yapı, bina inşaatına soyunduğu için mimarlara ve mühendislere gereken saygı gösterilmemektedir. Ancak dünyada göze hitap eden, şehirle ve doğayla uyumlu inşaat projelerine büyük önem verilmektedir. Bu nedenle bu personeller de el üstünde tutulmaktadır. İç, dizayn, ince yapı, proje, saha, şantiye mimarı gibi farklı uzmanlık alanları olan ve farklı adlandırılan personeller de bulunmaktadır.

 

Mimar Ne İş Yapar? Görevleri Nelerdir?

Mimarlar inşa edilecek yapının projelendirilmesi, planlaması aşamasından inşa edilene kadar tüm süreçlerde görev yapar. Çizdiği, planladığı projenin doğru şekilde inşa edilmesini koordine eder. Bu oldukça uzun ve zorlu bir süreçtir. Bu nedenle bu personellerin süreç içerisinde pek çok görevi ve sorumlulukları bulunmaktadır. İşte o görevlerden bazıları…

Personeller kendilerini sürekli geliştirmeli. Dünyadaki teknik, sosyal gelişmeleri takip ederek mesleğinde uzmanlaşmalı.

Mimar inşa edilecek yapıların projelendirme sürecinden inşa sürecine kadar her konuya hakim olmalı. Süreci doğru koordine etmeli.

Personeller yapıların dışına ve içine aynı oranda özen göstermeli. İç-dış uyumunu sağlamalı. Ayrıca yapının çevreyle uyumlu olmasına da dikkat etmeli.

Restore edilecek, yeniden düzenlenecek yapıların sorunlarını tespit ederek doğru reçete yazmalı.

Projedeki ayrıntılara, talimatlara uyulmasını sağlamalı. Sahaya ve araziye ayak basarak çalışmaları izlemeli.

Personeller akademide de görev alabilir. Kentleşme, kentleşememe gibi günümüzün önemli konularıyla ilgilenebilir.

Projelerde güvenlikle ilgili konularda hassasiyetle çalışmalı. Bölgedeki hava,kara,trafik,doğa gibi her etkeni hesaplayarak projeler çizmeli.

 

Mimar Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri 2023

Mimarlar ister özel sektörde ister devlette çalışsın her türlü teknik ve teknolojik donanıma sahip olarak çalışırlar. Personellerin kendilerine ait çalışma masası, sandalyesi, her türlü kağıt kalem ve alet, maket malzemelere ve bilgisayar gibi aletlere erişimi bulunur. Personeller genellikle ofis-büro ortamında görev yapar. Çalışma ortamları modern, temiz, tiziz, sıcak, aydınlatılmış ve konforludur. Ayakta ve oturarak çalışmaları mümkündür. Personeller etüt çalışması yaparken sahaya ve araziye ayak basar. Buradaki çalışma şartları ise oldukça zorludur. Tozlu, pis, gürültülü, sıcak, soğuk ortamlarda görev yapabilir. İnşaat sektörü içerisinde çalışan her personelle mimarlar temas halindedir. Çalışma saatleri ise devlette ve özel sektörde farklılık gösterebilir. Devlette çalışan mimarlar diğer tüm kamu personelleri gibi sabah 09.00 ile akşam 17.00 arasında çalışmaktadır. Devlette çalışan personeller öğle yemeği ve servis imkanı gibi olanaklardan da faydalanabilir. Özel sektörde şirketlerde çalışan personeller sabah 09.00 ile akşam 18.00 arasında çalışır. Ancak fazla mesaiye sık sık kalırlar. Kendi ofislerini açan personeller ise iş yoğunluklarına bağlı olarak kendi çalışma saatlerini düzenleyebilir.

 

Mimar Maaşları 2023 Ne Kadar?

Mimarlık mesleğiyle ilgili en çok merak edilen konu personellere ödenen maaşlarla ilgilidir. Devlette ve özel sektörde istihdam edilen personellerin ne kadar aylık aldığı sık sık sorulara neden olmaktadır. Devlette mimar maaşları 2023 ortalama 26 bin TL civarındadır. Özel sektörde mimar maaşları 2023 14 bin TL ile 20 bin TL arasında değişebilmektedir. Özel sektörde çalışan personellerin aldıkları maaşları etkileyen en önemli unsurlar çalışılan şirket, deneyim ve yürütülen projelerdir. Kendi ofis ve bürosunda projelerini yürüten personellerin başarılarına göre kazandıkları paraların ise bir sınırı yoktur. Öyle ki bu personellerin aldığı paralar, kazandıkları maaşlar dudak uçuklatabilir.

 

Mimari Dekoratif Sanatlar Önlisans İçin Kaç Net Gerekir

Devlette Mimar Maaşları 2023

Devlette, kamuda mimar maaşlarının 2023 yılında ne kadar olacağı çok merak edilmektedir. Personeller 8/1 derecesinde göreve başlar. Personellerin maaşları toplu sözleşme kapsamında her yılın Ocak ve Temmuz aylarında artmaktadır. Ayrıca enflasyon farkı oluşursa bu kapsamda bu fark da maaşlara yansıtılmaktadır. Bunların yanı sıra asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı, ek tazminatlar, proje tazminatları gibi ek ücretler de maaşları önemli ölçüde artıran unsurlardır. Bu kapsamda devlette mimar maaşları 2023’de en düşük 25 bin 700 TL ile en yüksek ise 26 bin 600 TL seviyelerindedir. Ancak bu ücretlerin farklı nedenlerle artabileceği de unutulmamalıdır. Ayrıca personellerin dereceleri ve hizmet yıllarının da maaşlara etkisi unutulmamalıdır. Bu kapsamda derece ve kıdemine göre devlette mimar maaşları şu şekildedir;

Mesleğe yeni giden 8/1 derecesindeki mimar maaşı 2023 25 bin 700 TL civarındadır.

NOT: Enflasyon farkı, asgari geçim indirimi, aile yardımı, çocuk yardımı, görev,proje tazminatı yabancı dil ve eğitim nedeniyle verilen tazminatlar nedeniyle personellerin maaşları da artabilmektedir.

Özel Sektör Mimar Maaşları 2023

Özel sektör meslek fark etmeksizin deneyimsiz personellere oldukça düşük ücretler vermektedir. Bu nedenle mimarlar da mesleğe yeni başladıklarında hayal ettikleri ücretleri alamamaktadır. Şirketten şirkete göre de bu maaşlar değişiklik gösterebilir. Ancak genel olarak özel sektörde deneyimsiz mimar maaşları 2023 13-14 bin TL seviyesindedir. Personeller deneyim kazandıkça, başarılı projelere imza attıkça maaşları da artmaktadır. Özel sektörde başarılı mimarlar 20 bin TL’ye kadar maaş alabilmektedir. Kendi ofislerini kuran ve başarılı işlere imza atan mimarların kazandıkları paranın ise bir sınırı yoktur. Yürütülen bir projeden 10 bin TL, 50 bin TL veya 1 milyon TL kazanmak mümkündür.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Mimarlık çizim ister mi?

Mimar olmak için hunharca kara kalem çizim yapma yeteneğinden ziyade, hayal ettiğini olabildiğince kağıda aktarabilme yeteneği çok daha önemli. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.