kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Muharrem Ayı Nedir? Ne Demek? Ne Zaman?

Muharrem Ayı Nedir? Ne Demek? Ne Zaman? Muharrem ayı orucu nedir? Neden önemlidir? Muharrem ayında yapılan tatlı nedir? Aşure nedir? Muharrem ayı 2019 yılında ne zaman başlıyor?

A+
A-

İslam dini için özel ve önemli olan pek çok gün, ay veya dönem bulunmaktadır. Ramazan ayı, Ramazan ve Kurban Bayramı, Miraç gecesi gibi dönemlerin yanı sıra Muharrem Ayı da oldukça önemli ve kutsaldır. Hicri yılbaşı ile birlikte başlayan Muharrem Ayını dünyadaki milyonlarca hatta milyarlarca Müslüman hasret ile beklemektedir. Muharrem ayının bir önemi de bu ay içerisinde Hz. Hüseyin’in Kerbela’daki acısı anılır. Matem tutulur. Ayrıca aşure günü de yine bu ay içerisindedir. Bu ay içinde aşureler yapılır, koluya komşuya dağıtılır, dualar edilir, matem tutulur, dua edilir, oruç tutulur. Hz. Muhammed’in de önemine dikkat çektiği Muharrem Ayı ile ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Peki Muharrem Ayı nedir? Ne demek? Ne zaman 2019? Ne zaman başlıyor ve ne zaman bitiyor?

Muharrem Ayı Nedir? Ne Demek?

Muharrem ayı, Hicri yılbaşı ayıdır. Ayın içerisinde pek çok şey bulunur. Bu dönem ibadet yönü ile oldukça öne çıkmaktadır. Muharrem ayı denildiğinde Hz. Muhammed’in hadis-i şerif’i akıllara gelir. Hz. Muhammed “Farz namazlarından sonra efsal olan namaz gece namazıdır. Faziletli olan oruç da Muharrem Ayında olan oruçtur.” demiştir. Muharrem ayı bu yönüyle Müslümanları ibadete davet eder. Peygamber efendimiz tarafından Allah’ın ayı olarak nitelendirilen bu ay, Ramazan ayından sonra en faziletli orucun Muharrem ayı içinde tutulan oruç olduğu belirtilmektedir.

Muharrem kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir ve “hürmet edilen” anlamına gelir. Bu ay içerisindeki onuncu gün de aşure günüdür. Bu gün içerisinde Müslümanların oruç tutması tavsiye edilir. Onuncu gün oruç tutulmasının sünnet olduğu öne sürülür.  Ayrıca Ramazan orucu farz kılındıktan sonra Hz. Muhammed’in isteyenlerin aşure orucu tutup istemeyenlerin tutmayabileceğini söylediği ifade edilmektedir. Bu ay hicri takvim için yılın ilk ayıdır. “Haram” kelimesinden türeyen Muharrem kelimesi haram, yasaklanan anlamına gelir.

Muharrem Ayı Ne Zaman 2019?

Milyonlarca Müslüman Muharrem ayının ne zaman olduğunu merak etmektedir. Aşure ile özdeşen bu ayın ne zaman başlayacağı da merak konusudur. 2019 yılında Muharrem ayı 31 Ağustos 2019 tarihinde başlayacak. Bu özel ay Hicri Yılbaşı ile birlikte başlayacak. 2019 yılında Aşure günü ise 9 Eylül Pazartesi tarihine denk geliyor.

Muharrem Ayı Orucu

Ramazan ayından sonra tutulan en faziletli oruç olarak belirtilen Muharrem ayı orucuyla ilgili çok sayıda soru sorulmaktadır. Muharrem ayının başlamasıyla birlikte 10 gün sürecek olan oruc 9 Eylül 2019 tarihinde sona erecektir. Ayrıca Hz. Muhammed’in de bu dönemde oruç tutulmasını istediği belirtilir.

Muharrem Ayı Tatlısı Nedir? Aşure Nedir?

Muharrem ayı tatlıyla özdeşmiştir. Bereketin, güzelliğin, kardeşliğin, dostluğun ve bereketin simgesi olan aşure, Muharrem Ayının tatlısı olarak bilinir. Yüzyıllar boyunca insanlar Muharrem ayında aşure yaparak yemişlerdir. Her yıl Muharrem ayının 10. günü aşure pişirilir. Farklı coğrafyalara, farklı kültürlere özgü aşure tarifleri bulunur ve insanlar farklı tariflerde aşure yaparlar. Aşure Arapça kökenli bir kelimedir ve “on” anlamına gelir. Muharrem ayının onuncu gününde yapılan bu tatlı genelde 10 malzeme ile yapılır. Dini ve kültüren anlamlar taşıyan bu özel tatlı Müslüman Türklere özgür bir gelenek haline gelmiştir. Ancak Hristiyan ve Yahudi kültürlerinde aşure bulunur. Hatta Ermeni ve Rumlarında geleneksel olarak aşure yaptığı bilinir. Bir aşure kasesinde en az 7 en çok 41 malzeme çeşidi bulunmaktadır. Yıllar geçtikçe daha az hanede aşure pişer hale gelmiştir. Bu nedenle kültüre, geleneğe sahip çıkmak son derece önem kazanmıştır.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

  1. balina mahmut Avatar balina mahmut dedi ki:

    eksik olmuş ancak iyidir.