kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Mukabele Saatleri ve Kanalları 2020 Mukabele Veren Kanallar Hangileri?

Mukabele Saatleri ve Kanalları 2020 Mukabele Veren Kanallar Hangileri? Mukabele Nedir? Ne Demek? Televizyondan Mukabele Dinlemekle Hatim Yapılır Mı? Mukabele Nasıl Okunur? Nelere dikkat edilmesi gerekir?

A+
A-

Milyonlarca Müslüman için yılın en kutsal ayı olarak kabul edilen Ramazan Ayı 2020 yılı için başladı. İlk sahur, ilk oruç, ilk iftar gibi önemli yapı taşlarının geride kalmasıyla Müslümanlar oruç ibadetine alıştı. Ramazan ayında oruç tutan, namaz, kılan, dua eden Müslümanların diğer ibadetlere, ibadetlerle ilgili faaliyetlere ilgi göstermesi bekleniyor. Bu nedenle medyada, hizmet sektöründe, mağazalarda, gıda sektöründe de Müslümanlara yönelik hizmetler ön plana çıkmış durumda. İslamiyet ile ilgili haberler, yayınlar, Ramazan ve oruç ibadeti ile ilgili bilgilendirmeler büyük ilgi görüyor. Özellikle de Mukabele ile ilgili her türlü yayın ve haber dikkat çekiyor. İftar ve sahur arasında yapılan programlar büyük izleyici kitlesi topluyor. Peki mukabele nedir? Ne demek? Mukabele saatleri ve kanalları 2020 Mukabele hangi kanalda ve saat kaçta? Televizyondan mukabele dinlemekle hatim yapılır mı?

Mukabele Nedir? Ne Demek?

Ramazan ayı oruç, ibadet, namaz, dua, zekat, yardım, iyi niyet, barışma ayıdır. Bu ayda Müslümanlar ibadetlerini artırmaya, daha iyi biri olmaya özen gösterir. Oruç tutan, namaz kılan, dua eden, camileri dolduran insanlar Kuran-ı Kerim okumayı da ihmal etmemektedir. Kuran-ı Kerim, Müslümanların kutsal kitabıdır ve Ramazan ayında indirilmiştir. Ramazan ayı boyunca Kuran okumalarının artırılması tavsiye edilir. Kuran-ı Kerim okuyamayan, Arapça bilmeyen kişilerin ise Kuran-ı Kerim dinlemeleri önerilir. Üstelik Kuran-ı Kerim okuyan bir kişi dinlemek ve onu takip etmek de oldukça önemlidir. Kuran-ı Kerim’i ezberinden okuyan, kitaba bakarak okuyan bir kişiyi takip etmek, can-ı gönülden dinlemek  eylemine “mukabele” denilir. Bu nedenle televizyonlar, televizyon kanalları Ramazan Ayı boyunca saatlerce mukabele programları ve yayınları yaparlar.

Mukabele kelimesi Arapça kökenlidir. Kelimenin anlamı ‘karşılık vermek, yüz yüze olmak ve karşılıklı okumak’ olarak ifade edilebilir. İslamiyet coğrafyasında ise mukabele denildiğinde Kuran-ı Kerim’i ezberinden veya kitaba bakarak okuyan bir kişinin dinlenmesi, takip edilmesi algılanır.

Mukabele Saatleri ve Kanalları 2020

Türk TV kanallarının neredeyse tamamında dini içerikli yayınlar yapılıyor. Ancak mukabele denildiğinde yayınların içeriği ve seyircilerin talepleri daha önemli. Bu noktada “Mukabele izlemek istiyorum, Mukabele dinlemek istiyorum.” diyen seyircilerin ilk önce Diyanet TV kanalını açmaları gerekiyor. Diyanet TV kanalında Ramazan ayı boyunca her gün saat 15.00’da mukabele yayınları yapılıyor. İslam dünyasında saygı gören ünlü hafızlar Kerim Öztürk, Yunus Balcıoğlu, Ali Derman, Ferruh Muştuer, Metin Çakar tarafından yapılan dualar, Kuran-ı Kerim tilavetleri evlerde yankılanıyor. 5 Camii 5 Kurra isimli programda tarihi 5 camiden yapılan dualar, okunan Kuran-ı Kerim’ler tüm Türkiye’de etki bırakıyor.

Mukabele yayınları izlemek isteyen seyircilerin izleyebileceği bir diğer kanal ise Kanal 7’dir. Yayın hayatı boyunca İslami çizgiden uzaklaşmamaya özen gösteren Kanal 7 Ramazan Ayında da dini yayınlar yapmayı bırakmıyor. 23 Nisan 2020 tarihinden itibaren Ramazan Ayı boyunca mukabele programları yapan Kanal 7 saat 04.30 itibariyle mukabele yayınlarına başlıyor. TV Kanal listesinden Kanal 7’yi açtığınızda, yayın akışını izlediğinizde izlemek istediğiniz programları seçebilir ve mukabele yayınlarını takip edebilirsiniz.

DOST TV’de Ramazan ayında dini yayınlarına ağırlık verdi. Gün boyu mukabele yayınları ile seyircilerinin karşısına çıkıyor. İlk yayınları sabah saat 10.30 itibariyle başlıyor.

TRT 1’de bu konuda çalışmalar yürüten kanallardan biri. Saat 04.30 itibariyle yayınlarına başlayan kanal mukabele programları ile seyircileri ekran başına toplamayı başarıyor.

KON TV ve Meltem TV’de mukabele programları sabah saat 05.00’den itibaren başlıyor.

Semerkand TV’de mukabele yapan kanalların başında geliyor. Sabah 06.00’dan itibaren başlayan dini yayınlar saat 14.00’e kadar devam ediyor.

mukabele yayini tv programi diyanet 2020

Mukabele Hangi Kanalda ve Saat Kaçta 2020

  • Diyanet TV: 15.00
  • Kanal 7: 04.30
  • DOST TV : 10.30
  • TRT 1: 04.30
  • TRT Diyanet: Gün boyu
  • KON TV: 05.00
  • MELTEM TV: 05.00
  • SEMERKAND TV: 06.00-14.00

Televizyondan Mukabele Dinlemekle Hatim Yapılır Mı?

Tüm Müslümanların Kuran-ı Kerim okuyabilmesi gerekir. Ancak daha da önemlisi tüm Müslümanların Kuran-ı Kerim’i anlayabilmeleri, özümsemeleri gerekir. Arapça harfleri telaffuz ederek yapılan ibadetin daha anlamlı gelmesi ancak sözcüklerin anlamlarını öğrenebilmektir. Ancak tüm Müslümanlar Kuran-ı Kerim okumayı bilmemektedir. Bu nedenle Kuran’ı hatim etme hayali kuran kişiler yani Kuran-ı Kerim’i baştan sona okumak isteyen kişiler mukabele yayınlarını önemser. Televizyondan ve CV-DVD yardımıyla, internet aracılığı ile yapılan hatim okumalarını dinleyerek hatim yapıldığı sanılır. Ancak işin rengi başkadır. Başka birinin hatim etmesini, Kuran-ı Kerim okumasını dinleyerek hatim etmiş sayılmazsınız.  TV’den başka birinin mukabelesini takip etmek, başka birinin okumasını izlemek-dinlemek ile sevap kazanılmış olur.

Mukabele Nasıl Okunur?

Mukabele okuması yapılırken, okumaya başlamadan önce ağız, el ve vücut temizliği yapılması, abdest alınmalıdır. Kuran-ı Kerim’i mescitte, seccadede okumak odaklanma açısından önemlidir. Ayrıca mukabele yapılacak yerin temiz olması da önemlidir. Kıbleye yönelmeniz tavsiye edilir. Kuran-ı Kerim okumaya başlarken euzü çekmek, Tevbe suresi haricinde her sure başında besmele çekmek, okunan ayeti dikkatle dinlemek ve anlamını düşünmek önemlidir. Sesinizin güzel çıkması için tane tane okuma yapılması, acele edilmemesi ve kaidelere uyulması gerekir.

SORU GÖRÜŞ VE BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.