kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Ortam Dinlemesi Nedir, Böcek Dinlemesi Nasıl Yapılır?

Bir çok olay sonrası Emniyet birimlerince yapılan baskınlarla suçüstü ortaya çıkarılan olayların, ortam dinlemesi ile tespit edildiği bilinmektedir. Büyük kumar çetelerinin çökertilmesinden, uyuşturucu tacirlerine karşı yapılan şafak operasyonlarına, çeşitli kamu kurumlarında ortaya çıkarılan rüşvet operasyonlarından, eylem hazırlığında olan terör örgütlerinin çökertilmesine kadar bir çok organize suç, ortam dinlemesi ile açığa çıkmaktadır. Biz de yazımız devamında konu hakkında bilgi vermek istedik.

A+
A-

Organize suçların önceden tespit edilmesi ve bu suçların işlenmesinin önlenmesi veya kamu görevlilerince işlenen rüşvet gibi suçların tespit edilmesi amacıyla savcılıktan alınan izin doğrultusunda Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM), Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Jandarma Genel Komutanlığının ilgili birimlerince çeşitli elektronik kayıt cihazlarıyla gerçekleştirilen dinleme faaliyetine ortam dinlemesi denilmektedir. Son dönemlerde medyaya yansıyan olayların henüz gerçekleşmeden tespit edilmesinde ve suçüstü baskınlarla önlenmesinde ortam dinmesinin katkısı büyüktür. Büyük terör eylem hazırlığında olan örgütlerin tespit edilerek çökertilmesinde, kamu kurumlarında yaşanan rüşvet operasyonlarının tespitinde, kumar ve çetelerinin çökertilmesinde, faili meçhul cinayetlerin ortaya çıkarılmasında ve uyuşturucu etken madde satıcılarının tespit edilmesinde ortam dinlemesi yönteminin etkisi büyüktür.

Sosyal Sigorta Yüksek Sağlık Kurulu Görevleri Nelerdir? Üyeleri Kimlerdir?

Ortam Dinlemesinde Hangi Araçlardan Yararlanılır?

Bir suç örgütünün tespit edilmesi veya suçun oluşmasından önce planlama safhasında tespit edilerek suçun işlenmesinin önlenmesi operasyonlarında yapılan ortam dinlemesi, çeşitli teknik takip neticesinde ve teknolojik aletlerle desteklenmek suretiyle yapılabilmektedir. Böcek ismiyle adını sıkça duyduğumuz dinleme cihazları ortam dinlemesi için en uygun teknolojik alettir. Bu cihazlar sayesinde suçun işlendiği veya planlandığı suç mahalinde uzun süre dinleme yapılabilmektedir. Yapılan dinleme neticesine göre de suçüstü operasyonlarla suçu uygulayan veya suça iştirak eden kişiler yakalanarak göz altına alınmaktadır. Böcek, ortamdaki fiziksel şartlara uygun olarak ses kayıtlarını bir uydu vericisi yardımıyla dinlemeyi yapan birimlere aktarmaya yarayan cihazlardır. Bu cihaz gerektiği durumlarda ses kaydı da yapmaktadır. Kalem, casus mouse, casus priz, casus kumanda, radyo, uydu alıcısı, duman detektörü ve çok daha fazlası ile bu kayıtlar yapılabilmektedir. Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde bulunan kaçakçılık ve organize suçlarla mücadele şube müdürlükleri, terörle mücadele şube müdürlükleri ve asayiş şube müdürlükleri ortam dinlemesine sıklıkla başvurmaktadır. EGM dışında da MİT ve Jandarma Genel Komutanlığı tarafından ortam dinlemesi yapılabilmektedir. Dinleme cihazları şöyle sıralanabilir:

    • Kayıt cihazı
    • Anahtarlık kamera
    • Minyatör kamera ve mikrofon
    • Kayıt sitemleri
    • Kapalı devre böcekler
    • Telefon hattı böcekleri
    • Şehir şebekesi böcekleri
    • Optik böcekler
    • Ultrasonik böcekler
    • Radyofrekans böcekler
    • GGSM Böcekler
    • WWİ-Fİ Böcekler
    • Akustik Dinlemeler

Böcek Dinlemesi Nasıl Yapılır?

Emniyet birimleri her gördüğü yere başına buyruk bir şekilde böcek yerleştiremez. Bunun bazı şekil şartları mevcuttur. Ortam dinlemesinin en önemli şekli şartı savcılık makamından izin alınması şartıdır. Emniyet birimleri suçun oluşmasına kuvvetle muhtemel şüphe olduğunu tespit ettiği hal ve durumlarda savcılık makamından izin alarak ortam dinlemesi yapabilmektedir. Ayrıca ortam dinlemesinde süre sınırı da söz konusudur. Sonsuz bir zaman diliminde ortam dinlemesi yapılması teknik açıdan mümkün bulunmamaktadır. EGM, her olayda ortam dinlemesine başvuru halinde anayasal temel hak ve özgürlüklere müdahale etmiş olur. kamu haber

Haberleşme özgürlüğüne ve özel hayatın gizliliğine yönelik ihlallere dikkat edilmesi maksadıyla da herkes ve her olayda dinleme cihazları kullanılamamaktadır.

Tonmaister Maaşları Ne Kadar?

Ortam dinleme cihazı yasal mı?

Konuşmaların dinlenmesi veya elverişli herhangi bir ses alma cihazı ile kayda alınması halinde suç oluşur. Ses alma cihazının görüntülü olup olmadığının bir önemi yoktur.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.