kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Oruç Neden Ülkelere ve Şehirlere Göre Farklı Saatlerde Açılır? İmsak ve İftar Vakitleri Bazı Yerlerde Neden Farklıdır?

Oruç nedir, neden oruç tutarız, iftar vakti ve imsak vakti nedir, iftar ve imsak vakitleri neden illere ve ülkelere göre farklılık gösterir gibi soruların cevaplarını yazımızda sizin için derlemeye çalıştık.

A+
A-

Ramazanın yaklaşmasıyla birlikte Müslüman alemini bir heyecan sardı. Biz de ramazana özel yazı dizisi hazırlamaya ve bu yazılarda aklınıza takılan konulara değinmeye karar verdik. Bu yazılardan bir tanesi olan iftar ve imsak vakitlerinin neden farklıdır ve bu farklılığın kaynağı nedir sizlere anlatmaya çalışacağız.

ORUÇ NEDİR? İNSANLAR NEDEN ORUÇ TUTAR?

İslam’ın kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, oruç tutmak, zekat vermek ve hacca gitmek olarak belirlenmiş beş şartından bir tanesidir oruç tutmak. Peki oruç nedir? En genel tanımıyla belli bir zaman dilimini esas alarak o zaman diliminin içerisindeyken yeme, içme, cinsellik vb. eylemlerden uzak durmaktır.

Her ne kadar biraz önce özellikle İslam ile özdeşleştirmiş olsak da hem diğer semavi dinlerde, hem farklı din kültürlerinde orucun yeri vardır. Aynı zamanda oruç sağlık ile ilişkili nedenlerle veya siyasi amaçlarla da tutulabilmektedir.

İnsanlar neden oruç tutar sorusuna da cevap verdiğimizi düşünüyoruz. Yani insanlar dini görevlerini yerine getirmek, manevi doygunluk hissetmek, sağlık problemlerini gidermek veya bazı haklar elde etmek amacıyla siyasi olarak oruç tutabilmektedirler.

İFTAR VE İMSAK VAKİTLERİ NEDİR?

Yukarıda bahsettiğimiz üzere oruç belirli bir zaman dilimi arasında tutulmaktadır. Bu belirli zaman diliminin başlangıç ve bitişi ise Müslümanlıkta imsak ve iftar vakitleri ile sınırlandırılmıştır.

İmsak; özellikle ramazan ayında oruç tutan Müslümanların yemek yeme, cinsel birliktelikte bulunma, sıvı tüketme ve bunlar gibi orucu bozabilecek tüm şeyleri kesmesi gerektiği zamanı işaret eder. İmsak genelde sabah namazı ile başlar. Buna aykırı görüşler bulunsa da en azından biz ülkemizde sabah namazı ile yeme-içmeyi kesiyoruz.

İftar ise imsak vaktinin tam tersi olarak görülebilir. İmsak vakti ile oruç tutmaya başlayan Müslümanların akşam ezanı ile birlikte oruçlu halini sonlandırdığı vakittir. Müslüman aleminde oruç tutma zamanı imsak vakti ile başlar iftar vakti ile son bulur.

NEDEN İFTAR VE İMSAK VAKİTLERİ ÜLKELERE VE ŞEHİRLERE GÖRE DEĞİŞMEKTEDİR?

Bu sorunun cevabı aslında hepimizin ortaokulda veya lisede gördüğü sosyal bilimler ya da coğrafya derslerindeki paralel ve meridyen, enlem ve boylam konusu ile ilişkilidir. Hepimizin bildiğini tahmin ettiğimiz üzere iki meridyen arası zaman farkı 4 dakikadır çünkü dünya bir günü 24 saatte tamamlamaktadır, bu kendi etrafındaki bir tam dönüş süresidir, dünyanın çevresi de 360 eşit meridyene bölündüğünden ve 24 saat 1440 dakika ettiğinden 1440 360’a bölündüğünde 4 dakika zaman farkına sahip aralıklar oluşmaktadır. Bu zaman farkı ülkelerin saat dilimlerinin belirlenmesinde kullanılmaktadır, özellikle bu güneş takvimi esas alınarak yapılmaktadır.

Güneş takvimine göre bile ülkeler arasında zaman farkı oluşmaktadır bir de buna İslam dininin ay takvimi ile oluşturulduğu bilgisi eklenirse doğal olarak bir meridyen arası fark sonucu oluşan 4 dakika fark aynı ülkelerdeki şehirlerde bile iftar ve imsak vakitlerinin farklı olabilmesine neden olmaktadır diyebiliriz.

Ulusal saatler oluşturulurken tek bir merkez alınmaktadır ve bu yüzden ülkenin her yerinde saat aynı olmaktadır fakat namaz vakitleri bile bu yukarıda bahsettiğimiz konulardan dolayı değiştiğinden imsak ve iftar vakitleri de değişmektedir.

Bunlara ek olarak bir de mezheplerin iftar ve imsak vakti konusunda farklı fikirleri olabildiği gerçeği bulunmaktadır, bu nedenle de diyanet işleri başkanlığımız sık sık bu konuda eleştiriye maruz kalıp açıklama yapmak durumunda kalmaktadır, bu konularda her kesimin görüşlerini dikkate alıp en sağlıklı şekilde imsak ve iftar vakitlerini ayarladıklarını belirtmektedir. Buna rağmen bazı farklılıklar ortaya çıkabilmektedir fakat o kadar farklılık İslam’ın çok çeşitli şekilde yorumlanmasından ve coğrafya kurallarından dolayı normal karşılanmalıdır.

SORU, GÖRÜŞ VE PAYLAŞIMLAR İÇİN FORUM SAYFALARIMIZI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.