kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

ÖSYM SINAVLARINDA UYGULANAN 0,5 HAM PUAN KURALI NEDİR?

ÖSYM tarafından her yıl onlarca sınavın bütün süreci takip edilmektedir. Bu sınavlar içerisinde milyonları ilgilendiren merkezi sınavlarda yer almaktadır. YKS, KPSS, YDS, ALES ve DGS gibi sınavlar bunlardan bir kaçıdır. YÖK ve ÖSYM, bu sınavların uygulanmasında yıllar içerisinde bazı değişiklikleri de uygulamaya koymaktadır. En son yapılan değişikliklerden bir tanesi de 0,5 ham puan kuralıdır. Biz de bu yazımızda 0,5 ham puan kuralı nedir? Sorusuna cevap vermek istiyoruz.

A+
A-

ÖSYM tarafından uygulanan sınavların büyük çoğunda geçerli hale getirilen 0,5 ham puan kuralı nedir? 0,5 ham puan kuralında hangi dersler etki etmektedir? YKS puanlarının hesaplanması için hangi derslerden 0,5 ham puan almak gerekir? TYT ve AYT sınavlarında hangi derslerde 0,5 ham puan kuralı vardır? DGS’de 0,5 ham puan kuralı var mıdır? KPSS alan sınavlarında 0,5 ham puan kuralı uygulanıyor mu? Bütün detaylarıyla 0,5 ham puan kuralının ne olduğunu sizlere açıklamaya çalışacağız.

Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından merkezi sınavların büyük bölümü gerçekleştirilmektedir. Bu sınavlara ait soruların hazırlanmasından, sınavın uygulanmasına, sınav sonuçlarının açıklanmasından gerekli yerleştirme veya atama işlemlerinin yapılmasında hep ÖSYM sorumludur. ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavların en önemli ikisi hiç kuşkusuz Yükseköğretiem Kurumları Sınavı (YKS) ve Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS) olarak bilinmektedir. Yıllardır çeşitli isimlerle karşımıza çıkan bu sınavlardan birincisi üniversitelere giriş sınavı olarak bilinirken, diğeri de memuriyete giriş sınavı olarak bilinmektedir. ÖSYM’ce gerçekleştirilen diğer önemli sınavlara baktığımızda da Yabancı Dil Sınavı (YDS),  Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) ve Dikey Geçiş Sınavı (DGS) karşımıza çıkmaktadır. Bu sınavlarda milyonlarca adayın kaderi değişmektedir. Bu nedenle, ÖSYM uygulamış olduğu bu sınavlarda yıllar içerisinde çeşitli düzenlemeler, yeni uygulamalar ve değişik yöntemler kullanmaya başlamıştır. Son yıllarda uygulanmaya başlayan kurallardan bir tanesi de: 0,5 Ham Puan Kuralıdır. Bu kural isminden de anlaşılacağı üzere, merkezi sınavlara katılan adayların bu sınavlar içerisinde yer alan bazı derslerden en az 0,5 ham puan almaları gerektiğini ifade etmektedir. Daha detaylı şekilde konuşacak olursak, 0,5 ham puanı kuralı nedir ve hangi sınavlarda uygulanır? İşte detaylar…

YKS 0,5 Ham Puan Kuralı Nedir?

ÖSYM tarafından uygulanan sınavlar içerisinde en fazla kişiyi ilgilendiren sınav hiç kuşkusuz üniversite yerleştirme sınavıdır. Üniversite yerleştirme sınavı 2018 yılından beri Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) olarak uygulanmaktadır. YKS’de adaylara Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT) sınavları yapılmaktadır. ÖSYM, 0,5 ham kuralını YKS içerisinde yer alan derslerde de uygulamaktadır. YKS içerisinde uygulanan TYT ve AYT sınavlarında 0,5 kuralı şöyle uygulanmaktadır: YKS’ye katılan adaylar puanlarının hesaplanmasını istiyorlarsa, Temel Yeterlilik Testinde yer alan Temel Matematik veya Türkçe testlerinin en az birinden en az 0,5 ham puan almak zorundadır. Bu derslerden yapılan her bir netin TYT puanına katkısının 3 puan ile 3,5 puan arasında değiştiğini düşünecek olursak, TYT’de yer alan Temel Matematik veya Türkçe testlerinden sorulan 40 test sorusundan en az 0,25 net yapılması puanların hesaplanması için yeterli olacaktır. Her iki test içinde en az 4 sorunun işaretlenmesi uygun görülmektedir. 1 doğru dahi çıkmış olsa, en az 0,25 net yapılmış olacaktır.

AYT puanlarının hesaplanması içinde TYT bölümünde yer alan Temel Matematik veya Türkçe derslerinden 0,5 ham puan kuralının sağlanmasının yanı sıra, AYT sınavında ağırlıklı puanların hesaplanabilmesi için adayların ilgili testlerin en az birinden 0,5 veya daha fazla ham puan almış olmaları gerekmektedir. Örneğin, YKS EA puanının hesaplanmasını isteyen adayların, Matematik veya Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan alacak neti yapmaları gerekmektedir. Bu alanlara ait her bir sorusunun YKS puanlarına katkısının 2,5 ile 3,5 puan arasında değiştiğini düşünecek olursak, adayların AYT’de yer alan derslerin en az birinden 0,25 net yapmalarının yeterli olacağını söyleyebiliriz.

Aşağıdaki şablon, YKS adaylarının 0,5 ham puanı kuralını daha rahat anlamaları için hazırlanmıştır:

  • TYT Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmelidir.
  • YKS EA Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, AYT’de yer alan Matematik veya Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu derslerden yapılan 0,25 net bu puanı almak için yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmelidir.
  • YKS SAY Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, AYT’de yer alan Matematik veya Fen Bilimleri bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu derslerden yapılan 0,25 net bu puanı almak için yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmelidir.
  • YKS SÖZ Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, AYT’de yer alan Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 veya Sosyal Bilimler 2 bölümlerinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu derslerden yapılan 0,25 net bu puanı almak için yeterli olacaktır. Bu derslerin en az birinden tercihen en az 4 soru işaretlenmelidir.
  • YKS DİL Puanı Hesaplanması İçin: Puanı Hesaplanması İçin: Temel Matematik veya Türkçe dersinin en az birinden 0,5 ham puan almak gerekir. Bu iki dersin en az birinden 0,25 net yapmak yeterli olacaktır. Ayrıca, Yabancı Dil testinden de 0,5 ham puan almak gerekir. Bunun içinde 0,25 net yapılması yeterli olacaktır.

DGS 0,5 Ham Puan Kuralı Nedir?

ÖSYM tarafından gerçekleştirilen, meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programlarından mezun olan başarılı öğrencilerin lisans programlarına dikey geçiş yapmalarını sağlayan sınava (DGS) Dikey Geçiş Sınavı denilmektedir. DGS ile amaçlanan şey: Önlisans programından başarıyla mezun olanların, yüksek öğrenimini lisans düzeyine çıkarmasını sağlamaktır. Önlisans programıyla mesleki teknik eğitim bilgisi alan kişilerin minimum iki yıl daha teorik bilgi almalarını sağlamaktır. Bu sayede, eğitim düzeyi konusunda maksimum beşeri sermaye düzeyine ulaşılmış olacaktır. ÖSYM tarafından 0,5 ham puan kuralı DGS’de içinde uygulanmaktadır. DGS puanlarının hesaplanması için her iki testten de en az 0,5 ham puan almak gerekmektedir. Sayısal yetenek testinden de sözel yetenek testinden de en az 0,5 ham puan almayı başaramayan adayların puanı hesaplanmayacaktır. Bu puanı alabilmek için de her iki bölümden de ayrı ayrı en az 1 net yapmak gerekir.

  • DGS Puanı Hesaplanması İçin: Sayısal Yetenek ve Sözel Yetenek testlerinin her birinden ayrı ayrı en az 1 net yapmak gerekir.

KPSS 0,5 Ham Puan Kuralı Nedir?

ÖSYM tarafından yapılan en önemli sınavlardan bir diğeri de Kamu Personeli Seçme Sınavıdır. KPSS devlet memuru olmak isteyen adayların katılmak zorunda oldukları sınavın genel adıdır. Bu sınav, Ortaöğretim, Önlisans ve Lisans düzeyinde mezun olan adaylara ayrı ayrı uygulanmaktadır. Merkezi atamalar için çift yıllarda uygulanan kpss puanları geçerli olmaktadır. KPSS içinde 0,5 ham puan uygulaması söz konusudur. Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinden en az 0,5 ham puan almayı başaramayan adayların KPSSP3 puanı hesaplanmaz. Son yıllarda yapılan sınavlar için her sorunun yaklaşık 0,5 puan olduğunu düşündüğümüzde, KPSS puanlarının hesaplanması için hem genel kültür testinden hem de genel yetenek testinden en az 1 net yapmak gerekir.

  • KPSSP3 Puanı Hesaplanması İçin: Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerinin her birinden ayrı ayrı en az 1 net yapmak gerekir.
Yorumlar

  1. Elmas Cansever Avatar Elmas Cansever dedi ki:

    reklamların fazla olması dışında, güzel yazıydı emeğinize sağlık.