kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Özel Sektörde ve Devlette Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Özel Sektörde ve Devlette Sekreter Maaşları Ne Kadar? Sekreter Nedir? Kimdir? Ne Demek? Sekreter Ne İş Yapar? Sekreter Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri Sekreter Maaşları Ne Kadar? Devlette Sekreter Maaşları Özel Sektörde Sekreter Maaşları

A+
A-

Özel Sektörde ve Devlette Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Sekreterlik mesleği hem özel kurumlarda hem de devlet kurumlarında iş bulma olanağı çok olan bir meslek grubudur. Peki özel sektörde ve devlette sekreter maaşları ne kadar gelin birlikte bakalım…

Dünyadaki en popüler mesleklerin başında ‘sekreterlik’ mesleği gelmektedir. Günümüzde milyonlarca kişi sekreter pozisyonunda çalışmaktadır. Her sektörde bu meslek grubuna ihtiyaç duyulmaktadır. Her dönem bu pozisyon ve meslek için binlerce kişilik personel alımı yapılmaktadır.

Önemini ve popülerliğini yitirmeyen meslekle ilgili pek çok soru sorulmaktadır. Pek çok kişi sekreter olmak istemektedir. Tercihiniyap ailesi olarak bu nedenle meslekle ilgili merak edilen tüm sorulara cevap aradık. Peki sekreter nedir? Ne demek? Kimdir? Sekreter ne iş yapar? Sekreter çalışma şartları ve çalışma saatleri nasıl? Özel sektörde ve devlette sekreter maaşları ne kadar?

Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Mezunları DGS İle Hangi Bölümlere Girebilir?

Sekreter Nedir? Kimdir? Ne Demek?

Sekreter, Fransızca kökenli bir kelimedir. Kelimenin orijinal hali ‘secretaire’ şeklindedir. Özel sektörde veya devlet bünyesinde bir yöneticiye, kişiye, makama yardım etmek, destek olmak amacıyla iletişimi düzenleyen, yazışmalar yapan , imza ve belge işlerini yürüten, takvim ve program gibi önemli konuları düzenleyen kişidir. Genellikle yönetim, iletişim ve yazışmalarla ilgili çalışır. Destekleyici bir personeldir. Genelde kadınların bu mesleği yaptığı sanılsa da dünya üzerinde binlerce erkek sekreter bulunmaktadır.

Sekreter Ne İş Yapar?

Bir makama, birime, takıma, yöneticiye veya bir kişiye yönelik destek vermek ve yardımcı olmak amacıyla çalışan personellere sekreter denir. Personeller pek bilinmese de çok sayıda önemli ve kritik görev icra eder. İşte yürüttükleri başlıca görevlerin bazıları;

  • Gelen telefonları, çağrıları cevaplar, aramaları yönlendirir, mesajları not alır ve iletir.
  • Müşterileri, ziyaretçileri karşılar, misafir eder ve geldiği birime ya da kişiye yönlendirir.
  • İş raporlarını, çalışma raporlarını, mesai raporlarını tutar ve düzenler. Gerektiğinde yöneticilere sunar.
  • Toplantı tarihlerini, görüşme saatlerini, plan ve ajandayı kontrol eder ve ilgilileri uyarır.
  • Çalıştığı kurumdaki joker elemandır. Her türlü işi yürütmek ve kontrol etmek onun görevi olabilir.
  • Yönetici veya patronun yanında çalışıyorsa bir nevi patronun sağ kolu olur. Çalıştığı birimde yönetici ve personeller arasında köprü kurar.

Sekreter Çalışma Şartları ve Çalışma Saatleri

Devlette veya özel sektörde çalışan personellerin çalışma şartları genellikle iyi durumdadır. Sekreterler kendilerine ait bir masada, bilgisayar, telefon, yazıcı gibi teknolojik aletlere sahip olarak çalışır. Bazı personellerin kendilerine ait odası bile bulunur. Genellikle bağlı çalıştıkları kişi, yönetici veya birimin yakınında görev alırlar. Çalıştıkları yere göre çalışma tempoları ve yoğunlukları değişebilir. Çalışma saatleri ise genellikle sabah 09.00 akşam 18.00 şeklindedir. Öğle arası ve molalar dahil olmak üzere günde 9 saat çalışırlar. 08.00-17.00 ve 09.00-18.00 en yaygın çalışma saatleri olarak belirlenmiştir.

Sekreter Maaşları Ne Kadar?

Devlette ve özel sektörde çalışan sekreterlerin maaşları birbirinden farklıdır. Devlette maaşlar özel sektöre kıyasla daha yüksektir. Ayrıca özelde çalışan personellerin maaşları da birbirinden farklılık gösterebilmektedir. Bu kapsamda devlette sekreter maaşları ortalama 15-16 bin TL civarındadır. Özel sektörde sekreter maaşları asgari ücret seviyesindedir.

Belediye Genel Sekreteri Maaşları Ne Kadar?

Devlette Sekreter Maaşları

Devlette memur olarak çalışan sekreterlerin aldığı aylıkları etkileyen pek çok unsur bulunmaktadır. Personellerin eğitim durumu, derece ve kıdemi, hizmet yılı, evli olup olmadığı, çocuk sahibi olup olmadığı, fazla mesaisi, çalıştığı kurum gibi unsurlara bağlı olarak maaşlar artabilir. Ayrıca sigorta ve BES kesintisi ile sendika aidatı ücreti gibi kesintiler nedeniyle maaşlar düşebilmektedir. Ayrıca toplu sözleşme zammı kapsamında personellerin aylıkları Ocak ve temmuz aylarında zamlanmaktadır. Üstelik enflasyon farkı da bu aylıklara yansıtılmaktadır. Tüm bu değişkenlere bağlı olarak devlette sekreter maaşları ortalama 15-16 bin TL dir.

Özel Sektörde Sekreter Maaşları

Özel sektörde çalışan sekreterlerin maaşları son derece düşüktür. Çoğu firma personelleri asgari ücretin altında ve hatta sigortasız çalıştırmaktadır. Kanunlara uyan firmalar ise personellere asgari ücret vermektedir. Çalışılan firmaya bağlı olarak, personellerin eğitim durumu ve hizmet kalitesine bağlı olarak ise maaşlar yükselebilmektedir. Personellerin özelliklerine bağlı olarak aldıkları aylık 12 bin TL’ye kadar çıkabilmektedir.

Sekreter ne iş yapar?

Bir şirket veya yönetici için temel büro, organizasyon ve ofis sorumluluklarını yerine getiren kişiye verilen mesleki unvandır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.