kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Plakadan Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Plakadan araç sorgulama hakkında merak edilenler? Plakadan araç nasıl sorgulanır? Plakadan araç sahibi öğrenmek mümkün müdür? Plakadan araç hasar bilgisi sorgulama nasıl yapılır?

A+
A-

Otomotiv sektöründe yaşanan gelişmeler, artık hemen herkesin bir araç sahibi olmasına imkân tanımaktadır. Ancak bazen kişilerin bütçesi sıfır araç satın almak için yeterli gelmeyebilir. Çünkü fabrika çıkışlı bir araç satın almak çoğu zaman oldukça maliyetlidir. Oysa ikinci el araçlar pek çok açıdan avantajlıdır. Bu nedenle de araç sahibi olmak isteyen kişiler, satın almak istedikleri aracın ikinci el alternatifini tercih etmektedir. Ancak vatandaşlar için maddi yükümlülükler bakımında oldukça rahatlatıcı bir alternatif olan ikinci el araç satın alma işleminden önce dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunların başında da aracın gerekli kontrollerinin yapılması gelmektedir. Bu doğrultuda yapılması gereken en önemli kontrollerden biri aracın gerekli sorgularının yapılmasıdır. Böylece aracın hasar geçmişi, kaza tutanakları, tescil bilgileri, rehinli olup olmadığı ve kaç kez el değiştirildiği bilgilerine ulaşılabilir. Araç sorgulama için tercih edilebilecek en pratik yöntemlerden birisi de plakadan araç sorgulama olarak karşımıza çıkmaktadır.

Plakadan araç sorgulama, alıcının ilerleyen dönemlerde mağdur olmaması adına oldukça önemli bir işlemdir. Peki, plakadan araç sorgulama işlemi nasıl gerçekleştirilir? Güvenilir bir işlem midir? Hizmet kim tarafından sunulmaktadır?

Plakadan Araç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Araç sorgulama seçeneklerinden birisi olan plakadan araç sorgulama, online sistemlerden hızlı ve kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Bu işlemi gerçekleştirmek için SMS ya da internetten araç sorgulama seçeneklerinden birisi tercih edilebilir.

SMS ile Araç Sorgulama

Bir aracın hasar geçmişini öğrenmek için kaza sorgulamasını SMS ile gerçekleştirebilirsiniz. Bu yöntem diğerlerine göre oldukça kolay ve pratik bir yöntemdir. SMS ile plakadan araç sorgulama yapmak için araştırdığınız aracın plakasını birleşik bir şekilde yazmalısınız. Ardından tüm operatörlerden 5664’e PARCA PLAKA yazarak SMS atabilirsiniz. SMS ile araç sorgulama işleminin ücreti her operatör için 7 TL’dir. Yapacağınız bu işlem sayesinde satın almayı düşündüğünüz araçta herhangi bir değişen parça olup olmadığını kolayca öğrenebilirsiniz.

Bunların yanı sıra telefonunuzun mesaj kısmına “DETAY” boşluk “PARCA” yazarak araç ile ilgili çok daha detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu işlem ile edinebileceğiniz bilgiler arasında; aracın kaskolu ve kaskosuz gün sayısı, trafiğe giriş-çıkış tarihi ve son sahiplik süresi gibi bilgiler yer almaktadır. Bu sayede araç el değiştirmiş olsa dahi sorgulama sonucunda hasar geçmişine ulaşabilirsiniz. Bunların yanı sıra SMS yolu ile trafik sorgulama, kasko durumu sorgulama ve poliçe sorgulama da yapabilirsiniz.

Online Araç Sorgulama

Plakadan araç sorgulama yöntemlerinden birisi de Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi tarafından sunulan Sigortam 360 web hizmetidir. Tramer sisteminden sonra uygulanmaya konulan bu sisteme üye olunabilir. Siteye üye olduktan sonra sorgulama yapılabilmektedir. Ancak yapılacak her plaka sorgulama işlemi için 5 TL gibi bir ücretin ödenmesi gerekmektedir. Bunların yanı sıra üye olmak istemeyen kullanıcılar sisteme üye olmadan da giriş yapabilmektedir.

Plakadan araç sorgulama imkânı sunan bu sisteme e-Devlet üzerinden de giriş yapılabilmektedir. Online hizmetler kapsamında; değişen parça sorgu, araç detayı sorgu, poliçe sorgu, hasarı ödeyecek şirket sorgu, tutanak sorgu ve vefat edenler için hayat poliçesi sorgusu gibi online işlemler yapılabilmektedir. Yine bu işlemlerin her biri için 5 TL hizmet bedelinin ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan plakadan araç sahibi öğrenme mümkün değildir. Son dönemde bu hizmeti verdiğini iddia eden mobil uygulamalar ve internet siteleri türemiş olup bunlara itimat edilmemesi gerekmektedir. Hangi plakalı aracın kime ait olduğu bilgisi gizli olup kesinlikle kimseyle paylaşılmamaktadır. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.