kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Gençlik Lideri Nedir, Nasıl Olunur?

Gençlik lideri olma şartları nelerdir? Kimler gençlik lideri olabilir? Gençlik lideri nasıl olunur? Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik lideri hakkında merak edilen her şeyin cevabı yazımızda.

A+
A-

Yakın zaman önce Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından yayınlanmış olan iş ilanında gençlik lideri pozisyonunun yer alması, ilana başvuru yapmak isteyen vatandaşların akıllarında bu pozisyonun ne olduğu ve kabul edilmek için ne yapmak gerektiği yönünde sorularının oluşmasına neden olmuştur. Gençlik lideri, yönetim ile gençler arasında koordinasyonu sağlayan birimlere verilen addır. Gençlik liderleri; gençlik faaliyetlerini düzenleyen, gençlere yol gösteren, onları zararlı alışkanlıklara karşı koruyan ve gençlerin farklı alanlarda gelişimlerini sağlayabilecek kişilerdir. Bu kişiler, il ve ilçelerin gençlik merkezlerinde görev almaktadır.

Gençlik Lideri Nasıl Olunur?

Gençlik lideri, gençlerin arasında koordinasyonun sağlanması ve doğru şekilde yönlendirilmelerine yardımcı olmak için Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından açılan eğitimleri başarı ile tamamlamış olan kişileri ifade etmektedir. Bu doğrultuda gençlik liderliği pozisyonuna kabul edilmek isteyenlerin öncelikli olarak yetiştirme eğitimi almaları gerekmektedir. Bu eğitim süresinin başarı ile tamamlanmasının ardından kişilere gençlik liderliği belgesi ya da bir diğer adı ile gençlik liderliği sertifikası verilmektedir. Bunun için gerekli eğitimler bakanlık bünyesinde verilmektedir. Fakat bu eğitime katılabilmek için öncelikle bazı şartları taşımak gerekmektedir. İşte o şartlar…

  • Üniversitelerin en az 4 yıllık lisans bölümlerinden mezun olmak
  • Gençlik liderliği yapmaya engel olabilecek herhangi bir sağlık sorunu bulunmamak
  • Türk Ceza Kanununun 53. maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa dahi; kasten işlenmiş olan bir suç nedeniyle 1 yıldan daha fazla hapis cezasına veya affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve anayasal düzenin işleyişine karşı suçlar, hırsızlık, dolandırıcılık, güveni kötüye kullanma, ihaleye fesat karıştırma, dolandırıcılık, zimmet, irtikâp ya da kaçakçılık cezaları bulunmamak
  • Belirtilen başvuru tarihi itibariyle askerlik ile ilişkisi bulunmamak
  • Son başvuru tarihi itibariyle 30 yaşından henüz gün almamış olmak

Yukarıda belirtilen şartlara sahip olan kişiler gençlik liderliği için başvuruda bulunabilirler. Gençlik lideri başvurusu Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın resmi web adresinden gerçekleştirilmektedir. Yine başvurulara https://basvuru.gsb.gov.tr/ adresi üzerinden ulaşılabilir. Fakat başvurular ihtiyaç duyulduğu takdirde açılmaktadır. Bu nedenle gençlik liderliği için yapılan duyurular takip edilmelidir.

Gençlik Liderliği Yerleştirme Eğitimi Nasıl Verilir?

Gençlik liderliği başvurusu için gerekli şartları taşıyan ve başvurarak eğitim almaya hak kazanan kişileri birkaç aşamadan oluşan yerleştirme eğitimi beklemektedir. Bu eğitimin aşamaları uzaktan eğitim, ilk düzey eğitim ve uygulamalı eğitim olarak karşımıza çıkmaktadır. Gençlik lideri eğitimi için öncelikli olarak uzaktan eğitim gerçekleştirilmektedir. Uzaktan eğitim aşamasını başarılı bir şekilde tamamlamış olan adaylar bir üst seviyeye geçmeye hak kazanırlar. Gençlik liderliği eğitiminin bir sonraki aşaması olan ilk düzey eğitim almak için bakanlığın mülakatına dâhil olunmalıdır.

Gençlik liderliği yetiştirme eğitiminin uzaktan eğitim ve ilk düzey eğitim aşamalarını başarı ile tamamlayan bireyler, bilgi ve tecrübelerini artırmak adına eğitime başvurduğu ilde yer alan gençlik merkezlerinde uygulamalı eğitimlerini tamamlarlar. Bakanlıkça açılan gençlik liderliği eğitiminin uygulama kısmını da sorusuz şekilde bitirenler, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın verdiği genel müdür onaylı belgelerini alırlar.

Tüm bunların yanı sıra yerleştirme ve gelişim eğitimleri Genel Müdürlük tarafından ya da ihtiyaç duyulması halinde bakanlığın farklı birimleri tarafından da düzenlenebilmektedir. Merak ettiklerinizi buradan sorabilirsiniz.

Yorumlar

  1. Güler Avatar Güler dedi ki:

    Şimdiki başvuruyu kaçırdık 2022yılı başvurusu ne zaman birde yılda kaç kez oluyor bu eğitimler