kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Posta Pulu Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır?

Posta Pulu Nedir? Nereden ve Nasıl Alınır? Posta Pulu Nedir? Ne Demek? Posta Pulu Ne İşe Yarar? Posta Pulu Nereden ve Nasıl Alınır? Posta Pulu Almak İçin Ne Yapmak Gerekir? Ücretli Mi?

A+
A-

Posta pulu nedir, nereden ve nasıl alınır, posta pulu ne işe yarar gibi posta pulları hakkında merak edilenleri sizler için bu yazımızda derledik. Gelin birlikte merak edilenlere bakalım…

İnsanlığın başlangıcından bu yana iletişim, haberleşme hayati derecede önemli. Bunun için yüzlerce farklı yöntem kullanıldı. El hareketleri, mimikler, ses çıkarma, konuşmak, ateşle ve dumanla haberleşmek, çivi yazısı bu yöntemlerden yalnızca bazıları… Ancak bu yöntemler arasında mektuplaşmanın ayrı bir yeri var. Yazının bulunmasının ardından insanlar, devletler, kurumlar birbirleriyle mektuplaşmaya başladı. Bunun için posta teşkilatları kuruldu. Zaman içinde mektup aşıkların, hasret çekenlerin, devlet işlerinin en çok kullandığı yöntem haline geldi. Mektup atanların bilecektir, mektup yollamak için posta pulu kullanmak önemlidir. Ancak günümüzde pek çok kişi posta pulu ile ilgili hiçbir bilgiye sahip değildir. Peki posta pulu nedir? Ne demek? Posta pulu ne işe yarar? Posta pulu nereden ve nasıl alınır?

Posta Pulu Nedir? Ne Demek?

Posta pulunun tarihine bakıldığında ilk kez İngiltere’de kullanıldığı görülür. Dünyada posta pulu ilk kez 1840 yılında Birleşik Krallık’ta kullanılmıştır. Bu pul posta gönderilerinde iglili posta için gerekli ücretin ödendiğini gösterir. Posta pulunun bir tarafı yapışkandır ve bu kısmı mektubun üzerine gelecek şekilde yapıştırılır. Özellikle mektubun gönderileceği adres uzaksa posta pullarının önemi daha da artmaktadır. Ayrıca tarihi, kültürel anlamları da vardır. Günümüzde binlerce kişi posta pulu koleksiyonu yapmaktadır. Devletler özel günler, kişiler için posta pulu bastırır. Ancak bu özel gelenek mektup kullanımının azalması, posta pulu gerektirmeyen zarf ve antiye kartların kullanılması nedeniyle unutulmaktadır.

Posta Pulu Ne İşe Yarar?

Posta pulu, mektup veya posta gönderen kişinin gerekli ücreti ödediğini gösterir. Posta pulunun bir kısmı yapışkandır, o kısım mektubun postanın üzerine yapıştırılır. Posta pulları yazılı ve resimli şekillerde dizayn edilebilir.

  • Posta pulu tarihi bir araçtır.
  • Kültürel olarak değerlidir.
  • Posta ücretinin ödendiğini gösterir.
  • Koleksiyonerlerin dikkatini çeker.
  • Devletlerin özel günler için bastırdığı bir şeydir.

Posta Pulu Nereden ve Nasıl Alınır?

Posta pulları artık kullanılmamaktadır. Pul gerektirmeyen zarflar ve kartlar aktif olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle satın alınması ve bulunması hiç kolay değildir. Değerli, anlamlı, eski pullar koleksiyonerler tarafından toplanmaktadır. Ancak Türkiye’de posta denilince akla gelen ilk kurum olan Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü kısaca PTT tarafından hala pul basılmaktadır. PTT’ye, arzuhalci ve kırtasiyelere giderek posta pulu almanız mümkündür. Eğer eski ve değerli pulları almak istiyorsanız internetin ve koleksiyonerlerin kapısını çalmanız gerekebilir. Ancak belli bir ücret ödemeniz gerektiğini de unutmamanız gerekir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.