kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Adli Tıp Teknikeri Maaşları 2023 Ne Kadar? Otopsi Yardımcılığı Maaşı 2023

Adli tıp teknikeri maaşı 2023 yılında ne kadar oldu, adli tıp teknikeri görevleri nelerdir, 2023 otopsi yardımcılığı maaşları özel sektörde ne kadar, otopsi yardımcılığı çalışma şartları ve saatleri nasıldır, kimler adli tıp teknikeri olabilir, nasıl otopsi yardımcısı olunur gibi soruların cevaplarını yazımızın içinde bulabilirsiniz.

A+
A-

Meslek tanıtımı, maaş bilgisi, üniversite bölüm tanıtımı, atama puanları gibi konuları içeren ve kariyer planlamanızı ilgilendiren yazıları sizin için hazırlamaya devam ediyoruz. Maaş bilgisi verdiğimiz yazı dizilerimiz içerisinde yer alan bu yazımızda size adli tıp teknikeri maaşları, görevleri, çalışma şartları hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Tıp Mühendisi Maaşları Ne Kadar Oldu?

OTOPSİ YARDIMCISI GÖREVLERİ NELERDİR? ADLİ TIP TEKNİKERLİĞİ NEDİR VE NASIL OTOPSİ YARDIMCILIĞI YANİ ADLİ TIP TEKNİKERLİĞİ MESLEĞİ YAPILABİLİR?

Otopsi yardımcısı ya da diğer bir deyişle adli tıp teknikeri bir sağlık teknikerliği unvanıdır. Tüm sağlık teknikerliklerinde olduğu gibi yardımcı eleman, destek personel pozisyonunda yapılan bir meslektir. Yardımcı personel olma konusunu daha da açmak için adli tıp teknikeri görevlerini kabaca sıralamak gerekirse;

  • Otopsi için gönderilen cesedi ve belgeleri kontrol etmek, morga kabulünü sağlamak ve bu işle ilgili kayıtları tutmak.
  • Otopsi salonunun ve bu iş ile alakalı her ortamın uygunluğunu sağlamak.
  • Ceset ile ilgili tüm kayıtları tutmak ve arşivlenmesini yapmak.
  • Otopside hekimin direktifleri ile cesedin diseksiyonunu yapmak ve örnek alınmasında sonra kapatmak.
  • Adli olay yeri incelemelerine katılmak ve morg, otopsi odası ve diğer ortamlardaki ekipmanları hazırlamak, eksik malzemeleri temin etmek ve sterilizasyonu sağlamak

otopsi yardımcısının en temel görevleri arasındaki görevlerdir. Adli tıp teknikerinin veya diğer sağlık çalışanlarının görev ve yetkilerinin belirtildiği yönetmeliği inceleyerek de hem otopsi yardımcılığı hem de diğer sağlık görevlilerinin tüm görev ve yetkilerine bakabilirsiniz. İlgili yönetmelik için:

► SAĞLIK ÇALIŞANLARININ GÖREV VE YETKİLERİ YÖNETMELİĞİ

En genel haliyle adli tıp teknikerinin görevlerini sıraladıktan sonra bireylerin aklındaki bir diğer soruyu cevaplayabiliriz. Nasıl adli tıp teknikeri olunur?

Biz bu soruyu cevaplamadan önce her teknikerlik veya teknisyenlik yazımızda olduğu gibi bir karışıklığın önüne geçmek için bir konuda bilgi vermeyi uygun görüyoruz. Tekniker ve teknisyen sıklıkla birbirine karıştırılabilen kavramlar, bu ikisi arasında eğitim ve öğretim açısından farkı belirtmek gerekirse; tekniker unvanı ile çalışabilmeniz için 2 yıllık bir önlisans programı mezunu olmanız, teknisyen unvanı ile çalışabilmeniz için de ortaöğretim mezunu olmanız gerekmektedir. Fakat burada bir diğer detay da her 2 yıllık programı bitirdiğinizde veya ortaöğretim mezunu olduğunuz gideyim de şu alanda tekniker olayım diyemiyorsunuz. Her bir tekniker veya teknisyen dalı için mezun olma şartı aranan bölümler bulunabilmektedir. Adli tıp teknikeri yani otopsi yardımcısı olabilmek için de aşağıdaki 2 yıllık bölümlerden biri mezunu olmanız gerekmektedir.

  • Adli Tıp
  • Adli Tıp Teknikerliği
  • Otopsi Yardımcılığı

Bu bölümlerden birinden mezun olmanız halinde ve devlete girecekseniz KPSS’ye girerek yeterli puanı almanız ve alım açılması halinde adli tıp teknikeri olarak göreve başlayabilirsiniz. Özel sektörde ise çalışmak için kendinizi yeterince geliştirmiş olmanız gerekmektedir fakat adli tıp teknikerliğinin özel sektördeki istihdam oranı oldukça düşüktür diğer sağlık teknikerliklerine oranla.

ADLİ TIP TEKNİKERİ ÇALIŞMA SAATLERİ VE ŞARTLARI NASILDIR?

Sağlık teknikerliği alanında çalışan bir kişinin ilk olarak zorlu, yorucu ve insanı hem bedenen hem de ruhsal olarak yıpratan bir meslek içinde çalışacağını bilmesi gerekmektedir. Özellikle adli tıp teknikerliği bu konuda daha hassas bir alan olarak karşımıza çıkmaktadır.

Adli tıp teknikerleri yukarıda görevleri kısmında da belirttiğimiz üzere olay yeri incelemeye giderek açık havada ya da morg ve otopsi salonunda kapalı ortamda çalışmaktadırlar. İki durumda da uğraşılan iş cesetlerle olduğu için bu insanı yoran bir çalışma şartının olduğunun göstergesidir. Bunun dışında koku konusu bu mesleğin en sıkıntılı taraflarından birisidir, bildiğiniz üzere cesetler korunsalar da koku yapabilmektedirler.

Otopsi yardımcıları genellikle asayiş birimleri ile otopsi alanındaki uzman doktorlarla ve vefat etmiş kişinin yakınları ile iletişim halindedirler. Diğer sağlık teknikerlerinde genellikle iletişime geçilecek hastalar ve doktorlar bulunmaktadır, bu meslek grubunda ise kaybı olan insanlar ve asayiş birimleri ile iletişim halinde olmak da mesleğe ekstra bir yük eklemektedir. Hele ki bu çalışılacak insanlar veya iletişime geçilecek vefat etmiş kişi yakınları anlayışlı insanlar değilse işin zorluğu üzerine biraz daha zorluk eklenmektedir. Bu konuda çalışma şartlarınız ve ortamınız çalıştığınız kuruma göre değişiklik gösterebileceği için bunların genel yorumlar olduğunu da belirtelim.

Çalışma saatleri konusuna gelecek olursak standart bir kamu görevlisinin çalışma saati haftalık 40 saatten aylık 160 saat olarak belirlenmektedir fakat sağlık alanında çalışan neredeyse her meslek ek mesai ve nöbet gibi bu çalışma saatlerini uzatacak bir mesai saati sistemine sahiptir. Adli tıp teknikerliği de diğer sağlık teknikerlikleri benzeri bir durumda olduğu için net bir saat belirtilemese de çalışmayı düşündüğünüz kurum ve kuruluşlara giderek bilgi alabilirsiniz, bu daha net olacaktır fakat çok düşük mesai saatleri beklememenizi öneririz.

DEVLETTE ADLİ TIP TEKNİKERİ MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Adli tıp teknikeri maaşlarından önce biz her teknikerlik maaşı yazımızda olduğu gibi sizlere sağlık teknikerlerinin ortalama maaş listesini vermek istiyoruz.

Yeni Başlamış Sağlık Teknikeri: 13600-13850 Türk Lirası

Bu listede genel bir ortalama ile sağlık teknikerlerinin aldığı maaşları görüyoruz. Listede maaşlar konusunda bir aralık vermiş olmamızın nedeni bağlı bulunulan kurum ve kuruluş içindeki döner sermaye, ek mesailer ve başka ödemeler gibi kurumdan kuruma azalabilen veya artabilen bir değişkenin bulunmasıdır. Bu ortalama rakamı ocak zammı sonrası adli tıp teknikerliği maaşı için de verecek olursak, kamuda yeni başlayan bir adli tıp teknikeri maaşı 2023 yılında 13700-14000 Türk Lirası dolaylarındadır. Temmuz ayında ocak zammına benzer bir zam alırlar ise Temmuz 2023 adli tıp teknikeri maaşları ise 14000-14300 Türk Lirası civarlarında olacaktır. Yine belirtiyoruz ki bu ücretler bağlı bulunan kuruma göre; ek çıkan işlere, ek ödemelere göre maaş 100-200 Lira yukarı veya aşağı oynayabilmektedir.

ÖZEL SEKTÖRDE OTOPSİ YARDIMCISI MAAŞLARI 2023 YILINDA NE KADAR OLDU?

Yukarıda yine belirttiğimiz gibi adli tıp, otopsi kavramları kamu kurumları ile ilişkili olduğu için özel sektörde iş oranları birebir uzmanlık ile ilişkili olarak daha azdır fakat özel sektörde maaşların oranları genel olarak da kamuya göre daha düşüktür. Özel sektörde bir alanda çalışmayı düşünen otopsi yardımcıları maaşları 2023 yılı için 9500 Türk Lirası dolaylarında olmaktadır. Tabi ki bu rakam da yine kurum ve kuruluşlara göre değişebildiği için net almamak gerekir çünkü bazı kurumlar personellerine 8506 Lira olan asgari ücreti verirken bazı kurumlar da 9000 Lira dolaylarında para verebilmektedir.

OTOPSİ YARDIMCILIĞI İÇİN ARANAN ÖZELLİKLER NELERDİR? ADLİ TIP TEKNİKERİ NASIL OLMALI?

Sağlık alanında insan yaşamından en uzak çalışılan meslek sanıyoruz ki adli tıp teknikerliğidir. Genel olarak bu mesleği yapan insanların işleri cesetler ile olduğu için insan yaşatmak, insan hayatını uzatmak gibi, insan sağlığı ile uğraşmak gibi durumlar söz konusu değildir fakat bu mesleği yapan insanların da görevleri adli vakalar ile ilişkili olduğu için otopsi yardımcılarının mesleği de bu noktada önem kazanmaktadır. Yanlış yapılabilecek işler yanlış yönlendirmelere yol açacağı için lütfen bu mesleği özenle yapamayacak iseniz bu mesleği tercih etmeyiniz.

Bunun dışında genel olarak adli tıp teknikerinde aranan özellikleri sıralayacak olursak; beden olarak güçlü, kötü kokulara dayanıklı, fen bilimleri alanındaki çoğu konuda bilgi sahibi, el becerileri gelişmiş, hafızası güçlü yapıda olmak gerekmektedir. Özellikle sabır, dayanıklılık ve dikkat bu iş için olmazsa olmaz özelliklerdir diyebiliriz.

Bu meslek veya diğer meslekler, maaş bilgileri, sınavlar, KPSS, atama puanları ve bunlar gibi daha pek çok konuda fikir alabileceğiniz, sorularınızı sorabileceğini forum sayfalarımız tecrübe sahibi yöneticileri ile hizmetinizdedir. Forum sayfalarımız için:

► FORUM.TERCİHİNİYAP.NET

*Yazı boyunca adli tıp teknikeri ve otopsi uzman yardımcısı unvanları zaman zaman birbirlerinin yerine kullanılmıştır. Bunun nedeni mesleğin iki isimle de anılıyor olmasıdır.

2023 Tıp Fakültesi Son Sınıf Öğrencilerine Ne Kadar Ücret Ödenir?

Otopsi Yardımcısı nerede çalışır?

Kamu ve özel sektördeki hastanelerde, Adli Tıp Anabilim Dallarında, Adli Tıp Enstitüleri, Adli Tıp Kurum ve buna bağlı Grup Başkanlıkları, Şube Müdürlükleri ile Adliyelerde çalışabilirler.

Yorumlar

  1. Ayşenur özkan Avatar Ayşenur özkan dedi ki:

    Çok guzel açıklanmış ellerinize sağlık