kpss
taban puanlar
başarı sıralamaları
atama puanları
yks
tyt

Telefon Görüşmeleri Nasıl Bulunur? Arama Kayıtları Nasıl Çıkartılır?

Önceki telefon görüşmeleri bulunabilir mi? Eski arama kayıtları nasıl bulunur? Telefon Görüşmeleri Nasıl Bulunur? Arama Kayıtları Nasıl Çıkartılır?

A+
A-

Bir çoğumuzun merak ettiği telefon görüşmeleri nasıl bulunur ve arama kayıtları nasıl çıkartılır sorusunun cevabını sizler için bu yazımızda paylaştık.

Telefon Görüşmeleri Nasıl Bulunur, Arama Kayıtları Nasıl Çıkartılır?

Telefon görüşmeleri ve arama kayıtları kavramları genellikle karıştırılmakta ve birbirinin yerine kullanılmaktadır. Telefon görüşmelerinin içeriği ile ilgili kayıtları kapsayacak kadar geniş kullanılan iki kavram arasında gerek hukuki gerek fiil anlamda oldukça büyük farklar bulunmaktadır. Arama kayıtları nasıl çıkarılır ve telefon görüşmeleri nasıl çıkartılır sorularını detaylıca anlatarak cevaplamaya çalıştık.

Telefon görüşmeleri ile kastedilen şey iki kişinin telefon hattı üzerinden ses aracılığıyla kurdu diyalog ise ve telefon görüşmeleri nasıl bulunur deniliyorsa bu teknik ve hukuki olarak imkansızdır. Ülkemizde 55 milyondan fazla aktif konuşmaya açık mobil telefon hattı bulunmaktadır. Ortalama her bir telefonla günlük on dakikalık görüşme yapıldığını hesaplayalım. Yaklaşık olarak günlük 550 milyon saatlik telefon görüşmeleri herhangi bir yerde arşivlenemeyeceği gibi bunların içeriğinin geriye dönüp bulunamayacağı da açıktır.

Günlük olarak yapılan görüşmelerin ses dosyası değil de sıkıştırılmış metin dosyaları biçiminde arşivlendiği senaryoda dahi mümkün olmayan depolama alanlarına ihtiyaç duyulmaktadır. Böyle bir imkana sahip ne bir teknoloji firması mevcuttur ne de devletin böyle bir kaynak ayırması söz konusu değildir.

Hukuki anlamda Türk Ceza Kanunu kapsamında suç olarak düzenlenen bazı eylemler için mahkeme kararıyla telefon dinlemesi yapılabilmektedir. Yani telefon dinlemesi her suç şüphesiyle dahi yapılamayacağı gibi sulh ceza mahkemesi kararı ile yapılmadığı takdirde hukuka aykırı olup delil olarak kullanılamamaktadır. Dolayısıyla telefon görüşmeleri veya görüşme kayıtları polis tarafından dinleniliyor olmanız haricinde kesinlikle mümkün değildir.

Sms reklamaları engelleme yöntemine buradan erişeblirsiniz.

Arama Kayıtları Nasıl Bulunur?

Terminolojide arama kayıtları ile kastedilen bir telefon kullanıcısı tarafından diğer telefon kullanıcısının ne zaman arandığı ve ne kadar konuştuğu bilgileri kastedilmektedir. Genellikle kullanılan adı HTS kayıtları (historical traffic search)  tam Türkçe karşılığıyla arama trafiği kayıtları olarak isimlendirilir. HTS kayıtları aynı zamanda konum bilgisini de tam olmasa da bölgesel olarak sunmaktadır.

Arama kayıtları veya  HTS kayıtları olarak anılan bilgilere kendi operatörünüzün online servisi üzerinden dahil bir çok şekilde talep edebilirsiniz. Operatörünüze yazılı olarak başvuru yapmak veya destek talebi oluşturmak yöntemleri de sizin hakkınızda tutulan tüm kişisel verileri elde edebilmenizi sağlayacaktır.

Telefon Görüşmeleri Ne Kadar Saklanır?

Yukarıda bahsedildiği üzere telefon görüşmeleri bir suç soruşturması kapsamında elde edildiyse dosya kapsamında saklanmak zorundadır. Dolayısıyla süre sınırı olmaksızın saklanacaktır. Eğer kanuna aykırı biçimde illegal yollardan elde edilen bir delil mevcutsa imha edilmesi zorunludur ve saklanması hukuka aykırılık teşkil edecektir.

Eski bir telefon görüşmesi kaydına nasıl ulaşılır veya ulaşabilecek biri var mı gibi kafanızda bir soru işareti hala mevcut olabilir. Hatta bazı forum sitelerinde ulaşabileceğini iddia eden kişiler mevcuttur. Kesinlikle doğruluk payı mevcut olmayan bu tür vaadlere para kaptırmayın.

Telefon Arama Geçmişi Nasıl Bulunur?

Telefonunuzun kısa süreli arama geçmişi zaten menü içerisinden yer almaktadır. Aradığınız bir kaç yıl önceki arama geçmişiyse operatörünüz tarafından yasal çerçeve içerisinde saklanmakta olup müşteri paneli üzerinden müşteri hizmetleri tarafından size iletilecek şifre aracılığıyla görüntülenebilmektedir. Operatörler bu arama geçmişi kayıtlarını 5 yıl öncesine kadar tutmakla yükümlüdür bu süreden eski kayıtları tutma yükümlülüğü olmadığı gibi tutması hukuka uygun değildir.

Sms Geçmişi Dökümü Kaç Yıl Saklanır? Sms Kayıtları Tutuluyor Mu?

Bir diğer çok konuşulan komplo teorisi ise sms yani kısa mesaj kayıtlarının saklanıp saklanamadığına ilişkindir. Atılan sms kayıtları tutuluyor ve saklanıyor adli merciler bunları takip ediyor gibi tartışmalara sıklıkla rastlanmaktadır. Telefon görüşme kayırları için anlatılan hukuki ve teknik açıdan burada da geçerlidir. İletişim içeriğinin dinlenmesi ve kaydedilmesi mahkeme kararı dışında imkansız olduğu gibi atılan tüm sms geçmişi bilgisinin içerikleriyle birlikte de saklanması imkansızdır.

Son dönemde dizi ve filmlerde sürekli tekrar edilen komplo teorileri sayesinde insanlar da telefonda konuştukları her şeyin dinlendiği ve tüm bilgilerin kaydedildiği, tüm telefon konuşmaları ve sms yazışmalarının kayıt altına alındığı gibi endişeler artmıştır. Bu ve benzeri mantıksız iddiaların doğru olabilmesi ne teknik ne de hukuken mümkün değildir.

Sonuç olarak telefon görüşme kayıtları, görüşme içerikleri ve sms içerikleri mahkeme kararı olmaksızın dinlenemez ve kayıt altına alınamaz. Kaydedilmesi durumunda suç teşkil edeceği gibi delil olarak kullanılması da mümkün değildir. 

Cep telefonları artık kiralanabiliyor

Yorumlar

  1. Elif köksal Avatar Elif köksal dedi ki:

    Tuketici hakem mahkemesine basvuru yapmistim kazandim karsi taraf itiraz etti hakem mahkemesi gorucek davayi tebligat bugun elime ulasti karsi taraf soylemedigim cumleleri konusmusum gibi savunmasında dile getirmis bende gorusmeyi cikartirim savunmama eklemek istiyorum bu mümkün mü acaba konusma kayitlari varmidir

  2. Elif köksal Avatar Elif köksal dedi ki:

    Tuketici hakem mahkemesine basvuru yapmistim kazandim karsi taraf itiraz etti hakem mahkemesi gorucek davayi tebligat bugun elime ulasti karsi taraf soylemedigim cumleleri konusmusum gibi savunmasında dile getirmis bende gorusmeyi cikartirim savunmama eklemek istiyorum bu mümkün mü acaba konusma kayitlari varmidir

  3. Elif köksal Avatar Elif köksal dedi ki:

    Tuketici hakem mahkemesine basvuru yapmistim kazandim karsi taraf itiraz etti hakem mahkemesi gorucek davayi tebligat bugun elime ulasti karsi taraf soylemedigim cumleleri konusmusum gibi savunmasında dile getirmis bende gorusmeyi cikartirim savunmama eklemek istiyorum bu mümkün mü acaba konusma kayitlari varmidir

  4. Kürşat sevgi Avatar Kürşat sevgi dedi ki:

    Bugun konustugum kisilerin ses kaydini nasil alirim